ООН призова: ЕС да помогне на Гърция! Заради мигрантите

Южната ни съседка имала спешна нужда от помощ
5 юни 2015 20:02,
13
ООН призова: ЕС да помогне на Гърция! Заради мигрантите
Снимка: Reuters, архив

Гърция изпитва затруднения от пристигналите тази година 42 000 мигранти и се нуждае от спешна помощ от Европейския съюз, заяви днес Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от ДПА.

Броят на мигрантите, слезли на гръцките брегове от януари до май, е близо шест пъти по-голям от този за същия период миналата година, заяви говорителка на базираната в Женева агенция на световната организация.

Повечето от 600-те души, пристигащи всеки ден с лодки от Турция през последните седмици, са бежанци, идващи предимно от Сирия, Афганистан, Ирак, Сомалия и Еритрея.

Гръцките центрове за приемане са пренаселени и властите не дават редовно вода и храна на бежанците, освен ако са вече в управляваните от полицията центрове, предупреди ВКБООН. На очакващите регистрация бежанци, включително семейства с деца, се налага да спят на открито, подчерта неговата говорителка. Тя  отбеляза, че много семейства пристигат на брега в отдалечени  райони и след това вървят с километри, носейки имуществото си.

ЕС трябва да подкрепи не само Гърция, а и неправителствени хуманитарни организации, призова агенцията на ООН.

По-рано световната организация съобщи, че ще увеличи персонала си, работещ на няколко гръцки острова, предимно с цел да подобри условията в центровете за приемане.

Близо 90 000 бежанци и мигранти са пресекли Средиземно море тази година по данни на ООН. Повечето от тях са пристигнали в Италия или в Гърция.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
скайнет преди 8 години
глезената южна съседка
10
0
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
ООН е една ненужна, неефективна, с огромен брой чиновници организация! И.....от време на време, за да оправдаят парите които трошат, току се изрепчат с някоя пишман идея! Нека ООН да помогне на "нещастната и преяла през годините" южна съседка! ООН има съответните ресурси и фондове точно за това. Интересно как и ООН и САЩ раздават "мъдри" съвети на всички, гаче са властелини на тази грешна Земя.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските бездомници им се полага 3 месеца от една календарна година да ги приберат в дом и то ако има места и после ги изхвърлят кат животни!!!!!!!!!!А ТЕЗИ ЧУЖДЕСТРАННИ НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ ГИ ХРАНТУТИМЕ ДОКАТО СМЕ ЖИВИ ПЛЮС ВСИЧКО ОСТАНАЛО!!!!!Е КАК ДА НЕ ИДВАТ ТУК БЕЗ ДА РАБОТИШ ТИ ДАВАТ ЯДЕНЕ ДОМ ЧЕ СИГУРНО И ПОМОЩИ!!!!!1НЕЛЕГАЛНИЯ ЕМИГРАНТ В БЪЛГАРИЯ Е С ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИНА!
8
2
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Досега ни един не е почнал в земеделието, въпреки, че им е предлагано. Досега един не е почнал работа в земеделието, въпреки че ни уверяваха, че били гледали маслини. И куптовото: хирурзи лекари, учени, икономисти, богаташи... Оказа се, че не било компютри, а компоти и филмът не бил шведски , а съветски
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцките центрове за приемане са пренаселени и властите не дават редовно вода и храна на бежанците.... На очакващите регистрация бежанци, включително семейства с деца, сеналага да спят на открито.." А тук ги настаняват по общежития, детски лагери, които разрушават и не могат децата да ползват, разхождат си се свободно, крадат си, колят се...А гърците- вода не им дават и на открито ги оставят. И критикуват ли Гърция за това? Не, а нас ни дават з апример за лошо отношение и ни карат да ги гледаме
6
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
И затова с лодки от Турция, според статийката.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя отбеляза, че много семейства пристигат на брега в отдалечени райони и след това вървят с километри, носейки имуществото си." Ами да не идват- никой не ги е канил. И спрете с тези манипулации за "бежанци"- това са нелегални имигранти -престъпници, идващи да искат джамии и социални
4
1
 
8
 
! Отговори
Млад Сикиджант преди 8 години
А защо не идат в Канада, Австралия, Сащ и Далечния Изток???
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nali imat stena na granicata s Turcia
2
1
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЗАЩО ООН НЕ ИСКА ДА СЕ ПОМОГНЕ НА БЬЛГАРИЯ
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А,не,не,не!Ние не щем емигранти.