Промяна на баланса на силите на ислямистките терористи

Западът се бори с ИД, но Ал Кайда не стои със скръстени ръце
5 юни 2015 21:17, Елка Василева
12
Промяна на баланса на силите на ислямистките терористи
Снимка: архив, Reuters

За важни промени в баланса на силите между най-опасните терористични ислямистки структури в света пишат два големи американски вестника.

"Вашингтон пост" посочва в аналитична статия, че докато Западът концентрира усилията си върху борбата с джихадистите от Ислямска държава, познатата доста по-отдавна Ал Кайда не стои със скръстени ръце. Нейните разклонения в Африка и Близкия изток без много шум укрепват влиянието си, особено в страни като Сирия и Йемен, и възползвайки се от хаоса на гражданските войни в тези страни, разширяват териториите под свой контрол.

Техните завоевания помагат на клоновете на Ал Кайда да станат ключови играчи на местната военно-политическа сцена и усложняват усилията за уреждане на конфликтите. Те също създават в двете страни плацдарми за планиране и подготовка на нападения срещу САЩ и Европа, твърдят анализатори, цитирани от "Вашингтон пост".

За пример вестникът посочва сирийския клон на Ал Кайда - "Джабхат ан Нусра", който играе водеща роля в една нова бунтовническа коалиция, сражаваща се срещу режима на Башар Асад.

В Йемен местната "Ал Кайда на Арабския полуостров" е успяла да завладее части от най-голямата провинция, включително военни бази, летища и пристанища.

Макар засега да няма сериозни доказателства, че тези "издънки" на Ал Кайда си сътрудничат, и двете използват сходни стратегии на експанзия там, където им се открива възможност, прикривайки се в сянката на по-мощни бунтовнически групировки, твърдят експертите. В същото време те се опитват да се представят като по-приемливи варианти на радикалния ислям сред местните жители в Сирия и Йемен, които се чувстват заплашени от Ислямска държава и от шиитските бунтовници хуси.

Макар че американски самолети бомбардират и двете групировки, само за "Ал Кайда на Арабския полуостров" се знае, че извършва атаки срещу Запада, докато "Джабхат ан Нусра" засега е концентрирала цялата си енергия в сирийската гражданска война, отбелязва "Вашингтон пост".

Доста по-различа е картината на "екстремисткия фронт" в Афганистан, пише "Ню Йорк таймс". Там местните талибани срещат сериозна заплаха в лицето на Ислямска държава, която явно се опитва да ги измести. В онези места, където местните радикали са възприели подхода на ИД - налагане на влияние чрез жестокости и терор, те агресивно атакуват талибаните - точно така, както джихадистите постъпиха на ранен етап в Сирия, където влязоха в схватки с разклоненията на Ал Кайда.

Сведенията сочат, че ИД успява да разширява влиянието си, което очевидно безпокои талибаните и обърква действията им. Сега те трябва да водят борба на два фронта - срещу правителството на Афганистан и срещу ИД.

След като над 10 години талибаните оставаха забележително обединени около митичната фигура на своя лидер молла Мохамад Омар, те са в процес на разцепление както никога досега. Стотици техни бойци са сменили лоялността си, заставайки под знамето на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади - самозвания халиф на мюсюлманския свят.

Залогът обаче е далеч по-голям от това коя екстремистка сунитска групировка ще контролира затънтените афганистански села. Ако ИД успее да се настани трайно на контролирана от талибаните територия, това коренно ще промени характера на бунтовническото движение в Афганистан. Джихадистите от ИД са по-крайни дори от талибаните в своите жестокости като средство за контрол върху местното население, отбелязва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До GaskoingГЛУПАК
5
0
 
16
 
! Отговори
warning преди 8 години
Само не ги подценявайте ! Направите ли го , това за тях е стимул за победа. По нета водим с тях един вид ,, идеологически войни ,,.....хич не са за подценяване. ....
4
2
 
24
 
! Отговори
Съобщение преди 8 години
Заповядайте на най-големия турнир на чудовища в цялата история! Заявки за участие вече са подали: Ислямска държава, Ал Кайда, Air Force, Мосад, ПКК, Сирийски диктатор, Шиитски милиции, Руски военни експерти, Ердоган Великолепни, Йеменски бунтовници, ОПЕК и още много други чудовища.Заповядайте! Зрелищата са ви гарантирани!/От ръководството/
3
13
 
14
 
! Отговори
Млад Сикиджант преди 8 години
Синята лавина и всички подобни хулиганчета ще се посерат ако се изправят срещу тия брадатите дет забраняват футбола.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Синята лавина вместо да троши пейките на стадиона в Бургас да иде да размаже тези брадатите, дето забраняват футбола.
1
44
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид преди 8 години
Алах акбар! Тежката сянка на исляма ще се разпростре над цяла Европа!