Дания е пред най-непредвидимия парламентарен вот

Много от избирателите не са решили за кого да гласуват
18 юни 2015 13:40, Анисия Иванова
2
Дания е пред най-непредвидимия парламентарен вот
Снимка: Bulgaria On Air

Дания е на прага на парламентарни избори. Според прогнозите Дясноцентристкият блок от опозиционни партии в страната води по популярност пред управляващите социалисти на премиера Хеле Торнинг-Шмид. Въпреки прогнозите анализаторите сочат, че резултатът от вота е непредвидим, тъй като много от датските избиратели все още не са решили за кого да гласуват.

Икономиката, бъдещето на държавата и имиграцията бяха в центъра на предизборната кампания в северноевропейската страна. Много от датските избиратели обаче още не са решили за кого да гласуват и това прави изборите едни от най-непредвидимите от години насам.

Опозицията, включваща либералите и дясната Датска народна партия, събира 51.4% от гласовете срещу 48.6% за социалдемократите и техните съюзници.

Кампанията на премиера Торнинг-Шмид започна силно заради обещанията ѝ за увеличаване на бюджетните разходи и декларацията, че в Дания икономическата криза е приключила. Според анализатори обаче лидерът на либералите Ларс Локе Расмусен се е представил по-силно от нея на последния решаващ телевизионен дебат миналата седмица по теми като имиграцията и държавните разходи.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
2
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Обаче Русия е пред най-предвидимия :)))))