Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.

Москва заплашва Белгия с ответни запори, пише руският печат
19 юни 2015 09:22, Александър Попов
186
Започва запор на руски сметки и имоти за $50 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Бившите собственици на руската петролна компания "Юкос" започнаха да си събират парите от Руската федерация, пише "Комерсант" под заглавие "Юкос броди из Европа".

Акционерите на петролния гигант, оценяван някога на 40 милиарда долара, но раздробен и национализиран преди десетилетие, подеха кампания, за да си получат от Русия близо 50-те милиарда долара, присъдени преди година в Хага. Съдебни пристави от Белгия и Франция вече запорират сметки и ревизират имоти на Русия и контролирани от Москва структури в тези страни.

"Идва ред на Великобритания и на САЩ", пише вестникът.

"Комерсант" помества коментар на германския бизнесмен Франц Зеделмайер, натрупал опит след подобен иск - той от години настоява за запор на руски държавни имоти в чужбина заради отказ на Русия да му изплати присъдено през 1998 г. обезщетение от 2,35 милиона долара за "съсипан бизнес и иззето имущество" в Санкт Петербург.

Според Зеделмайер, в случая с Юкос процедурата от запориране до търг може да трае 8 до 10 години.

"На мястото на руските власти щях сериозно да помисля дали все пак да изпълня решението на съда в Хага. Инак процесът ще се проточи с години и през цялото време имотите ще останат под запор, което може съществено да затрудни дейността на руските държавни компании в чужбина", предупреждава бизнесменът.

Стойността на имотите може според него и многократно да надхвърля 50-те милиарда долара.

"Тук ограничения няма. Както казват у нас в Германия, руските власти се изложиха", казва Зеделмайер.

"Москва заплашва Белгия с ответни запори" е заглавието на статия в "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Юрисконсултът Андрей Зеленин твърди, че Русия не може да действа произволно: "За ответни мерки са необходими солидни основания".

За запор са необходими съдебни решения, посочва друг юрист - Александър Арутюнов. Ако Русия се опита да запорира имущество в чужбина по извънсъдебен ред, последиците може да са твърде сериозни, предупреждава той.

За руските частни и държавни сметки и собственост няма да има проблеми. Само една малка част - държавна, но използвана с търговска цел, може да стане предмет на спор, който ще се точи най-вероятно години наред, прогнозира във "Ведомости" Дмитрий Гололобов, оглавявал правния департамент в Юкос, а днес професор в Уестминстърския университет.

"Никоя западна страна не би дръзнала да запорира частна собственост и собственост с държавен имунитет. Колкото до "Газпром" и "Роснефт", запорите едва ли ще ги засегнат, те едва ли ще бъдат атакувани", смята експертът.

Засега няма нищо запорирано, нищо не се продава и не е ясно какви съществени щети очакват Русия. Властта обаче получи ясен сигнал, че това заслужава внимание, че подобни процеси може да започнат в САЩ, Великобритания и други европейски страни, чиито власти са били сезирани от бивши акционери на Юкос, казва Гололобов.

Според него руският президент Владимир Путин ще свика "съвещание, където ще се решава как да реагират. Може да реагират, както на санкциите, и да тръгнат на съд. Или да реагират рязко - с пиар кампания" срещу ищците - "и първото, и второто имат минуси", добавя юристът.

"При всяко положение това си е сигнал за руското ръководство, изправено да отговаря", коментира в "Новие известия" икономистът Сергей Жаворонков "смайващото" според него поведение на властите в Москва.

"Те участваха във всички съдебни процеси около Юкос, а сега, щом ги изгубиха, отказват да изпълнят присъдата. От правна точка това е нонсенс", обяснява той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 117Първо единия беше за Тихоокеанския флот а втория за северния флот. Мистралите бяха политическа поръчка от Москва за затопляне на отношенията с ЕС. Германия няма въртолетоносци в тяхното портфолио иначе поръчката щеше да е в Германия.Мистралите носят до 8 хеликоптера до 500 човека и до 50 бронемашини (предимно леки)Тоест това е лек десантен кораб както да го погледнеш. 500 човека какво могат да направят сами на чужда територия при десант?
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава какъв стожер на Православието ще е Русия? В България има по-голям процент православни, да не говорим за Румъния.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп 111Та значи затова твоя джоб така изтъня, наивно същество! За "Мистралите" бъди сигурен, че Русия ще си прибере дадените пари. Най-вероятно ще са ни кяр, ни зян. А "Мистралите", при съгласие на Русия, могат да бъдат продадени на Китай. За американците това е даже по-неприятно и сега ще хвърлят къчове, да не се случи. Поживем, увидим!
62
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 113След Чечня да станеш РФ гражданин изобщо не е лесно. Да бъдеш обаче гастербартер в РФ е лесно веднага ти дават документи но трябва да се обаждаш в полицията на определен интервал от време. (ако си регистриран в хотел не хотела се грижи или фирмата дето те е наела) За това има толкова Украинци и други от екс СССР там които работят. Прираста казваш е от Мюсолмани предимно. Колега Православните в РФ са под 50% от населението.
61
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До БобиПовече не пиши за двигатели, накрая ще излезне, че си се возил единствено на градски транспорт. Мистралите ако ще да ги дадат на вторични суровини пак е по-добре, отколкото да седи в Черно море и да ни плаши с десант.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заря Първо не е ясно дали ЕС губи толкова или мнооого по-малко. Второ, за ЕС 100 млрд са колкото за Русия 200 млн - може да си позволи да ги загуби. А Русия от санкциите загуби 140 млрд, плюс 6% БНП.
59
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ШопШопе а съвременнатта технология на двигателите да не тропат и да са по-икономични която се нарича Мулти инжекцион както за бензин така и за дизел инжекцион ли е или не? Айде стига сме спорили за глупости.Отностно мистралите. Корпуса и средствата за живучест както и двигателите са Френски - това е така, но всичко останало не е монтирано. Няма Комуникации, няма бойни защитни модули магистралните тръби за всички тези кабели дето ще обслужват това са поставени дълбоко в конструкцията
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби1-во в Русия в момента няма естествен прираст,има забавяне на спаад на населението и това се дължи на два основни фактора - 1-во много високия прираст на мюсулманите и 2-ро миграцията на етнически руснаци от бившите съветски републики, така наприемр само от Казахстан към Русия за последните 20 години са мигрирали над 3 млн. етнически руснаци, иначе аз не завиждам на никой по нашето черноморие, напротив съжалявам хората, които немогат да си позволят почивка на по-добро място
57
6
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
По отношение на Мистралите - Русия ще получи само среден пръст, а не неустойки. По отношение на това, че били проктирани само за руска техника - не е верно. По отношение на доходите на руснаците - те са изключително измъкнати от нашите джобове посредством високите цени на петрола.
56
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен Ох, не ми се измъквай с това, че всички дизели са пълен инжекцион. Всеки специалист по двигатели знае какво е дизел и никой не го нарича инжекцион. Терминът инжекцион е запазен само за бензиновите двигатели, а ти си лаик. Дори лаишки погледнато, дизелът не е пълен инжекцион, а нещо, което се нарича директен инжекцион. Изчезни от темите за двигатели, като минимум.
55
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 107За 20 години 15 при Путин и 5 при Медведев Русия от клоаката на Азия и Европа се превърна в малко или много нормална страна. Мина през няколко войни както на собствена територия така и извън нея(Грузия). От 1 милион негативен прираст на година 1990 година стигнаха до положителен прираст миналата година и благосъстоянието на хората се покачи няколко пъти за тези години Завиждаме на руските туристи по черноморието нали?Ето за това и има такава подкрепа. Искам такива резултати в БГ
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105 106Колега като не доставиха Мистралите Франция трябва да плати неустока няколко Милярда Евра. Освен това Корабите са НЕПРОДАВАЕМИ защото са правени да обслужват техника по руски спецификации.Колега Казах че двигателите Б-2 са пълен инжекцион и това е вярно. Също така е вярно че всички дизели са пълни инжекциони. Едното не изключва другото и двете са валидни факти. При бензиновите двигатели има карбураторни, моно инжекцион и пълен инжекцион съответно с турбо или без него
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиВ една нормална демократична държава рядко правителството се ползва с одобрение от повече от 30 % - ФАКТ, и това е така, зашото във всяка нормална държава винаги има поне 20 % твърди опозицинери на всяка власт, а към тях трябва да прибавиш и 40 %, които въобще не се интересуват от политика
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби, колко пъти да ти се казва, че не разбираш от нищо? Не обясняваше ли ти как руските танкови двигатели през Втората световна били с инжекцион? Дизелови двигатели, междувпрочем.
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според вас колко е велика Русия, щом Франция им го наби с Мистралите/ А сега и Белгия ги подритва.Преди да измучите за победите над Хитлер и Наполеон ще ви кажа, че и в двата случая Русия е воювала срещу половината Европа, в съюз с другата половина. Русия не е победила сама нито Хитлер, нито Наполеон.
50
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Одисей 92Колега в момента едва 23% подкрепят украинското ръководство. Докато останалите нормални украинци се организират спонтанно в повечето случаи Олигарсите вече ще са затрили остатъците от индустрия на Украйна. Ще има майдан с рязане на глави и олигарси и Неонацисти ще бягат зад граница кой както успее. Прекалено много КРЪВ сегашните управляващи проляха. И на своите привърженици и на Рускоезичните. А Рашките като им пуснеш кръв вървят напред независимо от всичко докато не убият врага си.
49
0
 
4
 
! Отговори
о преди 8 години
в крайна сметка Юкос правилно ли е удържавена или неправилно
48
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Мда, тоя сайт oilru съвсем не е лош, кога ли Вовата ще го обвини в еврогейство и ще го поосъвети само се чудя
47
2
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 95,Отпаднаха цитати на руски икономисти и екс финансови министри - т.е. явно има цензура тъдява.
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента и България да действа има едни търби в Бургас, едни дялове на руската държавна банка ВТБ, едни дялове на Газпром....... за морските курорти да не говорим