САЩ държи Европа "на къса каишка"

Не искат Русия да съществува като страна, заяви Патрушев
22 юни 2015 07:27, Александър Попов
196
САЩ държи Европа "на къса каишка"
Снимка: Reuters, архив

Съединените щати много искат Русия да не съществува като страна, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев в интервю за днешния брой на вестник "Комерсант", предаде ТАСС.

"Ние притежаваме огромни богатства. А американците смятат, че ние ги владеем незаконно и незаслужено, защото, по тяхното мнение, ние не ги използваме така, както би трябвало да се използват", казва Патрушев, визирайки изказване на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, че Далечният изток и Сибир не принадлежат на Русия.

Секретарят на Съвета за сигурност на РФ критикува още Съединените щати, че оказват влияние на Европа, държат я "на къса каишка" и са й наложили санкционна политика срещу Русия и неприемане на присъединяването на Крим. "На Запад разбират, че всичко онова, което стана в Крим, е законно, че бе произведен референдум и т. н.", твърди Патрушев и уверява, че "с течение на времето всичко ще се нареди".
 
Причината за тази ситуация е, че американците са силни, а европейците - "доста безпомощни", отбелязва високопоставеният руски представител.

"САЩ се стремят да доминират в света. Такава цел е записана в техните доктрини. И засега това им се удава: те доминират, въпреки че светът се променя", коментира Патрушев.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация обвинява Съединените щати, че са били "истинските инициатори на държавния преврат в Украйна" и са изхарчили за него 5 милиарда долара.

"Зад проекта за дестабилизиране на тази страна се крие опит за създаване на инструмент за радикално отслабване на Русия", подчертава той.

Патрушев казва, че свалянето от власт по насилствен път на предишния украински президент Виктор Янукович, който не се е нравил на Съединените щати, е било "политическа грешка".

"Ако не беше превратът, нямаше да се случат събитията в Крим и Източна Украйна", се аргументира той.

Патрушев уверява, че Русия не иска да се намесва в конфликта в Украйна, но че не може да попречи на притока на руснаци в редиците на сепаратистите. Вече направихме всичко необходимо за изпълняване на Минските споразумения, не разбираме защо Украйна така упорства и не иска да преговаря с "представителите на опълчението от Донецк и Луганск", казва той.

Патрушев смята, че вследствие на напредъка в преговорите за иранската ядрена програма Западът трябва да преразгледа своите планове за създаване на система за противоракетна отбрана в Източна Европа. В продължаващото изграждане на противоракетния щит той вижда доказателство, че действителната цел на проекта е сдържането на Русия.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация казва, че на страната на "Ислямска държава" се сражават над 1000 граждани на страната. Притокът на доброволци в редиците на джихадистката групировка засега е невъзможно да бъде спрян, признава той.

Патрушев обяснява отчасти проблема с двойните стандарти, прилагани от Запада. Съединените щати поддържат "Ислямска държава", когато тя се бори с режима в Сирия на президента Башар ал Асад, и едновременно с това бомбардират групировката, отбелязва той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
22
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До юбералес 107Чичо САМ вкара охраненото куче наречено САЩ армия в Европа след 2СВ. ЕС понеже има голямо лошо куче в двора си не може да не се съоразява със САЩ. Когато кучето лае и ръмжи по руската страна ЕС още повече се палшат от Воя дето идва отвъд оградата. Незнаят Куче ли е, Мечка ли е или Някой Малък китайски дракон.В едно си прав ЕС плаща на всичкото отгоре за това охранено САЩ куче
60
17
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Това, че ЕС си плаща на САЩ, за да я пази, означава, че ЕС държи злото куче САЩ на каишка. Другото зло куче -Русия, също си търси стопанин в лицето на Китай, ама явно в Китай се правят на китайци и затова кучето Русия е гладно и лае ли.... лае срещу охранения с вурстове американски пес, надявайки се поне на виенски шницел.
59
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смърт на САЩ , Свобода за народите на Европа
58
2
 
36
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 8 години
Бисмарк е казал: "Зная много начини да изкарам Руската Мечка от бърлогата и, но не знам нито един начин как да я вкарам там обратно". Изглежда някои имат нужда още да се учат от историята.
57
0
 
9
 
! Отговори
не се напъвайте, преди 8 години
всичко си върви по план,никой за никъде не бърза.Ще стане това,което трябва да стане.И нищо повече.Както винаги е ставало.
56
4
 
28
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 131Шопе ти си един икономически роб на САЩ(аз също щото живея в България) ако не го осъзнаваш и че мизерията у нас е докарана от САЩ и Частично от ЕС си много заблуден.При СССР бяхме мисловни роби - не можеше да се изразяваме свободно, но и храната беше храна и хората имаха някакъв минимален но стандарт. Ако си работеше тихо в твоята "градинка" никой не те пипаше.
55
3
 
35
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
УБИЙСТВЕНО ВЯРНО ! ТРАГЕДИЯТА Е ЧЕ ОТКАКТО ЯНКИТЕ СА НИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРИЯТЕЛИ СМЕ ЖИВ ЗЯН ОТВСЯКЪДЕ И СТАВАМЕ ВСЕ ПО ЗЛЕ. ЗАЩОТО ТЕ СА НАУЧЕНИ САМО ДА ВЗЕМАТ А В ЗЯМЯНА НИЕ ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО НАЦИЯ...ВСЕ СЕ НАДЯВАМ ДА ДОЙДЕ ДЕН ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ДА СЕ РАЗВИХРИ НА ТЕХНИЯ КОНТИТЕНТ !
54
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 133По силата на референдума и по силата на договора за присъединяване към РФ.Ето как държавната собственост на Царска България се трансформира в държавна собственост на Република България - след референдум и последвалите го държавни и юридически актове.
53
3
 
10
 
! Отговори
до Пешко преди 8 години
Аз, бургазлията, имам предвид 1985/1988 години на т.н. Възродителен процес. Тогава България разчиташе на Съветския Съюз. Лично съм гледал нощните съвместни въздушни учения с лазерно оръжие в небето над Странджа, които впечатлиха турската страна.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми по същия по който собствеността на ГДР стана германска, на Чехословакия стана чешка и словашка, на Югославия стана косовска, хърватска и т.н.
51
5
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Не знам Европа ,но ние по добре да спрем да се правим на мъже след като всичко у нас зависи от най вече европейски пари ,включително и това дето наричаме едър бизнес
50
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиДържавна която е била първо украинска, а сега е РФ.------------- По кой закон държавната украинска собственост става руска собственост?
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМного сте ми смешни с тая зима. За руснаците е било лято,а? Наполеон го победи партизанската стратегия наложена му от руснаците и тактиката на "изгорената земя". Но без всеотдайността и волята за победа на руския войник нищо не би помогнало нито срещу Наполеон, нито срещу Хитлер. Но за оплюнчените от злоба русофоби зимата е подходящо обяснение...
48
23
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
При положение, че ЕС няма армия, ако не е САЩ ще е Русия. Така че по-добре да сме на каишката на САЩ. А когато заедно разфасоваме Фашистка ***, тогава проблемите ще се решат от самосебе си.
47
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Одисей 124Пътешественико. В Крим има 3 вида собственост.1. Държавна която е била първо украинска, а сега е РФ.2. Частна където няма проблеми.3. Украински фирми с държавно участие - за тези фирми става дума. Ако нещо от тях се продава/дава под наем и прочие за да няма проблеми сделките да се изповядват в Украйна. А самите фирми плащат данъци и такси в КРИМ РФ. Иначе ще ги затворят нали се сещате данъчните кучета са еднакви навсякъде по света.
46
1
 
13
 
! Отговори
до Оди Сей преди 8 години
Оди сей, гледай само да не поникнат още тикви зелени като тебе. Я си купи апартамент в София пък *** изповядай сделката в Македония да видя кой ще ти издаде нотариален акт в България и ще я впише в регистъра...Същото важи и за Русия. Запомни- Крим вече е неделима част от Русия, колкото и злоба да пикаеш...
45
2
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
и наполеон и хитлер търсиха световно господство нападаики РУСИЯ съдбата и на сегашната сащ ще е същата почти са ги удавили
44
26
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Другари, молим ли се на иконата на Сталин да се вдигне петролът, че Вова Ресурса нещо не мое върже бюджета?
43
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Трилионите на родсчаилд не са доминирали света в миналото но сега го постигат с много бързи темпове.Скоро ще викат от телевизора,вестника,радиото и нета какви *** гой сме ама нали Хитлер бил лош а евреинът иосиф сталин хубав.
42
8
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до 87 от БургазлияАко не беше Съветския съюз Македония можеше и да е част от България, не от Югославия. ДА не говорим за Беломорието, което е отнето от България по таен договор между Русия и Вбр, според който България не трябва да има излаз на Бяло море. Нали се сещаш, ако сега имахме излаз на Бяло море. Благодарение на братушките и мазните англичани обаче нямаме. Да не продължаваме с бламирането на Съединението пак от страна на братушките и нападението от сръбските братушки