Криза в Русия ли? Каква криза?

Високи лихви, висока инфлация и нулево брожение срещу Путин
24 юни 2015 15:15,
94
Криза в Русия ли? Каква криза?
Снимка: Facebook

Лихвите в Русия са високи, инфлацията препуска, но докатостраната му изпада в рецесия, президентът Владимир Путин отрича да има каквато и да било криза.

Това може да е перчене, свързано с конфронтацията между Москва и Запада заради Украйна. С удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия и на фона на все още ниските цени на петрола, отказът на Путин да извърши икономически реформи безпокои руските и чуждестранни бизнес лидери, пиша за Ройтерс две руски журналистки - Даря Корсунская и Оксана Кобзева.

Според тях руски представители признават, че икономиката трябва да се диверсифицира, за да се намали зависимостта от енергийния износ, които е основният източник на приходи за правителството.

Президентът надлежно включи призив за реформи в речта си на конференцията. Чуждестранните инвеститори обаче посочват, че Путин години наред е давал предимно напразни обещания за реформи, а високопоставен служител на Кремъл призна неофициално: "Не сме направили нищо за диверсифициране на икономиката."

На най-голямата руска годишна бизнес конференция миналата седмица в Санкт Петербург неофициално проучване по време на един от основните дебати, показа, че 48,2% от аудиторията, съставена от чуждестранни и местни бизнес лидери, са на мнение, че няма да има реформи, тъй като липсва политическа воля.

"Днес ние - половината от присъстващите тук - не вярваме, че ще има реформи или че ще има политическа воля (за изпълнението им)," посочи бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин Алексей Кудрин.

Той предупреди: "След една година не 50%, а 70% от нас ще мислят по този начин. Не може да се отлага решаването на този проблем още година – две."

Освен това, за да се насърчи растежът в икономическите сектори, а не само в енергетиката и природните ресурси, според Кудрин, Русия трябва да реформира корумпираната бюрокрация, да направи по-независима съдебната си система, да развие инфраструктурата и да подобри образователната си система.

Разклатено инвеститорско доверие

Много западни компании останаха в Русия въпреки санкциите, но инвеститорското доверие в Русия намаля, след като ЕС въведе визови забрани и след като замрази активи на руски представители миналата година, а по-късно затегна и санкциите, насочвайки гикъм отбраната, финансите и енергийния сектор.

"Естествено за Русия е важно да възстанови доверието," посочи пред телевизия Ройтерс Ян Колебурн, главен изпълнителен директор на Deloitte в Общност на независимите държави (ОНД), съставена от бивши съветски републики.

"Чуваме за необходимостта от продължаване на реформите (...) от гледна точка на бизнеса обаче ние възприемаме подкрепянето на тези реформи като целесъобразно за връщането на инвеститорите в страната," допълни той.

Малцина руснаци критикуват Путин открито, особено в момент на конфронтация със Запада заради Украйна, тъй като в този момент рискуват да изглеждат като антипатриоти. Така няма признаци Путин да се сблъска с улични протести заради икономиката, макар че някои икономисти и опозиционни политици предупреждават за предстоящи проблеми, пишат Корсунская и Кобзева.

"Лошо управление"

Ръководителят на най-голямата руска банка по активи Сбербанк Герман Греф посочи, че правителството е виновно за лошото управление.

Винаги говорим за вчерашната ситуация, за проблемите ни от миналото, но никой не обсъжда нашата бъдеща ситуация, посочи той в Санкт Петербург.

Данните на централната банка сочат, че преките чуждестранни инвестиции са били 21 милиарда долара през 2014 година, което е под една трета от достигнатите 69,2 милиарда долара през 2013 година и дори по-малко, отколкото през 2009 година. Тогава ПЧИ
са били 43,2 милиарда долара.

Задаващите се плащания на вноски за заеми също са проблем за руските компании, а икономиката изпитва недостиг на чуждестранни средства заради санкциите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия и диверсифициране как ще го направи 1 ще произвежда по евтино от китай 2 ще произвежда по ка4ествено от ес 3 изобщо ще произвеждали друго освен банани пардон нефт и газ
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха,ха,ха
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин си знае - което не те убива те прави по-силен.И както се коментира, за да им се изправи земеделието и след него промишлеността им трябват още 5-6 години санкции.А ние тук се радваме като оса ужилила кравешки рог!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата стоят так: Кудрин и 5та колона искат още по-голяма либерализация, децентрализация и слагане под външен контрол - това подразбират под "реформи". Централната им банка това и прави, което и казва МВФ - вдига лихвите, понеже тя вече Е либерализирана. Путин призовава обратното - да ги свали, за да подпомогне икономиката с кредитиране, сега когато е под натиск. Но Ц. банка не го слуша, защото е независима от държавата и слуша МВФ. В един момент везните трябва да се наклонят на една или друга страна.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
June, 2015Local Purchasing Power in Bulgaria is 1.84% higher than in Russia
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още от месец март 2015 всички големи западни компании започнаха да напускат Русия. Процеса ще завърши някъде до края на август. След това вероятно ще последва изключването на SWIFT от което най-много се страхува руският бизнес.
59
1
 
6
 
! Отговори
АА преди 8 години
СТИГА ВЕЧЕ ИЛИ РУСИЯ ИЛИ ГЪРЦИЯ НАПИШЕ ТЕ ЗА ЖИВОТА В БГ
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
48.2 % не вярвали.Егати *** тълкувание. Ами значи 51.8 % пък вярват.Но автора на статията толкова е заслепен от това да плюе срещу Русия ,че ни представя числото 48 като по-голямо от 52. Ами няма какво да се коментира повече.Путин стопи външния дълг На Русия до смешни нива ,удвои златните запаси и увеличи за тия осем години 30 пъти заплатите на руснаците.А цените за същия период са се увеличили само 5 пъти.Е още ли *** еврогейци се чудите защо има рейтинг над 80%
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Не искам Русия!*** на психиатър!
56
2
 
15
 
! Отговори
Smqh преди 8 години
Dnes.bg, ваш репортер някога да е посещавал Русия, за да пишете.Стига с платените публикации! По-добре напишете за дълга на САЩ, възлиза на 19 трилиарда долара или 110% от БВП на изкуствената държава. Това е криза за съжаление потапяща държави като нашата!
55
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Русия е като Украйна....нали са "една" нация според Путин !
54
3
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Инфлацията в Русия е 0,1% седмично и се поддържа от централната банка и правителството толкова, за да се стимулира износа. Това прави 0,4% месечно и съответно около 5% годишно, което въобще не е много. Лихвите наистина бяха по-високи лани, но сега са 12% на централната банка, за крайните потребители около 20%. Това също не е много, при тази стойност на инфлацията, да не казвам, че и в България за някои кредити са толкова.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Паметлив хубаво е да четеш статиите и тогава да коментираш..."На най-голямата руска годишна бизнес конференция миналата седмица в Санкт Петербург неофициално проучване по време на един от основните дебати, показа, че 48,2% от аудиторията, съставена от чуждестранни и местни бизнес лидери, са на мнение, че няма да има реформи, тъй като липсва политическа воля.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До истинатамного смешно....ха ха..
51
13
 
27
 
! Отговори
истината преди 8 години
Юни 2015 - покупателната способност но българите е 4% по-висока от тази на руснаците.
50
6
 
19
 
! Отговори
*** преди 8 години
По последни данни ,загубите за страните от ЕС,ще бъдат около 100 милярда долара.Та за ембаргото говоря.
49
15
 
5
 
! Отговори
Sabaton преди 8 години
И арменците въстават срещу руското иго !By Иво Инджев ⋅ юни 24, 2015 Electric Yerevan !
48
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Russia krajbata e "religia"Предполагам затова САЩ е страната с най-много затворници на глава от населението в света.
47
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и при тези високи лихви и инфлация стандарта на живот в руските градове по висок отколкото в българските такива.(Не сравнявам селата,защото в България над 60 % от селата са изоставени и полурарушени с по 20-50 жители над 70 години).А за Москва и Петербург сравнени с София и Пловдив,просто място за сравнение няма-като стандарт на живот,инфраструктура и т.н.
46
7
 
17
 
! Отговори
Демагог патарог преди 8 години
Яростната пропаганда на демократите започна. само че, след като ги опознахме през тези 25 години, не могат да ни баламосат. Кризата е в тяхната психика, тръгнали са на лов за баламурници, ако има такива. Този автор е поредния демагог и лъжец.Байно, не гледай в чуждата паница, гледай своята че е празна. А и кратуната ти е празна.