Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти

Тези пари са и на хора с по-нисък стандарт от гръцкия
Обновена: 28 юни 2015 10:27 | 28 юни 2015 07:30, Александър Попов
467
Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти
Снимка: Reuters

Предложението на гръцкото правителство за референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, бе одобрено от гръцкия парламент тази нощ, съобщи Франс прес.

Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението. Народните представители от радикалната лява
партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум.

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

"В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Още по темата
Управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 милиарда долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник".

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пък призова гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли обидните по думите му условия, които поставят кредиторите, съобщи Ройтерс.

"Гръцкият народ ще каже едно голямо "не" на ултиматума и същевременно ще каже "да" на Европа на солидарността". В родината на демокрацията няма да молим председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и германския финансов министър Волфганг Шойбле да ни дадат разрешение" за организирането на референдум. Такъв ще има "независимо дали им харесва или не", каза Ципрас.

Гръцкият премиер разкритикува министрите на финансите от еврозоната за това, че са се събрали вчера, изключвайки гръцкия си колега Янис Варуфакис.

Еврозоната ще направи всичко, за да избегне опасността от заразяване с гръцката криза, след като отказа да продължи програмата за финансово подпомагане на Атина след 30 юни, германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

Има опасност Атина да не успее да върне 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни. Атина ще има големи затруднения през идните дни, предвиди Шойбле, но увери, че ще остане член на еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


467
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори руснаците нямат ресурса да стабилизират гръцката подводница.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отиваш в банка и искаш кредит.Банката разглежда финансовото ти състояние,преценява РИСКА и решава дали ще можеш да го връщаш или не.На гърците като са им отпускали кредитите,банките и инвеститорите, са изчислили и преценили РИСКА дали малка страна като Гърция ще може да го връща или не.Сега да не реват срещу гърците,а да си видят изчисленията по РИСКА на гръцките кредити и толкова.След като МВФ и СБ не умеят да си изчисляват РИСКА по техните си кредити,защо сега реват срещу гърците.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама много е *** турчина *** 3558 и мирише на коза! Той ли я ***, тя ли него, знае ли се? хахаха
52
3
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
депутатите от неонацистката партия "Златна зора"Тези неонаци и Ципрас плачат за един нов Пиночет!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70 Пълни глупости, ходи на училище, преди да говориш и да се опитваш да мислиш, да им вдигат ддс-то 3 пъти на маляките и ще ги залеем с евтини бг краставици, схваща ли мозъчето ти?
50
1
 
4
 
! Отговори
булгар, булгар преди 8 години
Виждам, че сте спецове по всякакви въпроси, а не ви стига акъла да напишете няколко изречения без поне няколко граматически, фактически и логически грешки.
49
3
 
11
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Та значи гръцките банки искат ние българите да си плащаме редовно вноските по заемите, а те отказват да си плащат заемите, защото било недемократично! На това му казвам чиста проба мошеничество на държавно ниво. Управлението на Гърция трябва да се поеме от някоя друга държава - предлагам Германия.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70 Е вече може и да секнат Евросубсидийте , много неща ще секнат за гърците , впрочем те разбират това и за това от вчера масово теглят от банкоматите , за един ден са изтеглили 1 млрд евро ...........а в понедлник ,а следващия понеделник .Кой Путин ли ще им помогне , смешници Одисей 1
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩО НЕ ВЗЕМЕМ И НИЕ ДА НАПРАВИМ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ДА НЕ ВРЪЩАМЕ ЗАЕМИ КЪМ ГРЪЦКИ БАНКИ
46
3
 
12
 
! Отговори
до 60 преди 8 години
53 Кои гърци да оставим бе, тея дето смучат от нас, пробутват си евтините краставици и лентяйстват по цял ден на едно фрапе по улиците? Строши си една чиния в главата и пий едно узо от 2 евро............Знаеш ли що гръцките краставици са евтини?Щото гръцкото правителството им плаща навреме и изцяло евро субсидите за краставици,въпреки кризата.Щото на българските политици не им дреме за българския производител(освен ако не е зърнопроизводител).
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
66 Благодаря , теб явно те кефи отказа на чегеварчето да си плаща задълженията Одисей 1
44
2
 
9
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Ако имате заем към гръцки банки, опитайте се да не си връщате заема и тогава "демократичните" гърци ще ви вземат жилището и ще ви изхвърлят на улицата като мръсно псе.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам референдум да взема заем от $5 млн. Моля помогнете.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не им е завирал пистолет в главата за да отпуснат заем. Преценили са че има риск, но са го одобрили сега ще пият една студена вода и готово, нека всички видят от какви клоуни се управлява еврогейския съюз.
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
53 Кои гърци да оставим бе, тея дето смучат от нас, пробутват си евтините краставици и лентяйстват по цял ден на едно фрапе по улиците? Строши си една чиния в главата и пий едно узо от 2 евро, докато не е станало 3 000 драхми, хахаха
40
5
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
"Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците."Тези пари принадлежат на няколко много,ама много богати инвеститори,които имат стандарт на живот колкото на гърците,българите,румънците взети заедно.--------------------Парите на МВФ ли .............. *** , вземи се ограмоти , какс е набират средставата на МВФ и кой ги позлва най-често , къде отиват лихвите и за какво . Зомбирани сте и пишете наизуст пълни глупости
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ПО- *** НАЙ- *** ЕПТЕН- *** ЕМЕТЕН -*** ЦИПРАС
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 29Виждаш ли каква голяма глупост си написал! Ами в Швейцария всичко се решава с референдуми. Дори и Плевнелиев ще прави референдум за служебна победа на герб. Вярно, че той си е баш комунист, макто цялата герберска ***.-------Що не я оставите тая Швейцария настрана, това е държава със специален статут.Набийте си го в комунистическите кратуни !
37
4
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Ами в Швейцария всичко се решава с референдуми.-Това не е вярно. Решават се само определен кръг въпроси, но не можеш да подложиш на допитване дали да си връщаш заемите или не!
36
5
 
6
 
! Отговори
бъдещето преди 8 години
ЗАГЛАВИЯ НА ВЕСНИЦИТЕ СЛЕД 2 ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ НА ЦИПРАС СОМАЛИЯ СЪБИРА ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ ЗА ГЪРЦИЯ