Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум

Ципрас свиква допитване за финансовата помощ на 5 юли
Обновена: 27 юни 2015 07:34 | 27 юни 2015 07:30, Александър Попов
210
Гърция казва "да" или "не" на Европа с референдум
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в телевизионно обръщение към нацията, че на 5 юли ще бъде произведен референдум, на който да се реши дали страната му да приеме или да отхвърли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е била изпълнимо за всички страни споразумение, а може би унижението на цял един народ", каза той.

Ципрас заяви това броени часове, след като се прибра от Брюксел, където европейските кредитори, както и тези от
Международния валутен фонд предложиха на Гърция споразумение, отхвърлено от правителството му като незадоволително.

С оглед на предстоящия референдум Атина ще поиска с няколко дни да бъде удължено споразумението й за спрасителната програма, което изтича на 30 юни, стана ясно още от обръщението на гръцкия премиер.

Гръцкият държавен министър и високопоставен приближен на премиера Алексис Ципрас, Никос Папас, очаква гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предаде Ройтерс.

Говорителят на парламентарната група на СИРИЗА Никос Филис пък напаво призова избирателите да отхвърлят ултиматума на кредиторите на Гърция. "Казваме да на предложението на правителството и не на ултиматума на кредиторите", заяви Филис пред медиите.

Лидерът на дясната партия "Независими гърци" Панос Каменос заяви пред Гръцката телевизия, че неговата политическа сила също ще призове гърците да отхвърлят споразумението на референдума на 5 юли.

"Точно както през 1940 г. гръцкият народ реши да каже не на чуждите армии, като председател на Независимите гърци призовавам партията да участва в това голямо тържество на демокрацията, наречено референдум, и да гласува с не - не на отказа от независимостта ни", посочи той. "Независимите гърци" са по-малкият коалиционен партньор на премиера Ципрас.

Опозиционният лидер и председател на партия "Нова демокрация" Андонис Самарас атакува в изявление министър-председателя за решението му да свика референдум, като заяви, че по този начин Гърция на практика поема курс на
конфронтация с Европа. "Европейската идентичност е постижение на Гърция и Нова демокрация ясно е застанала на страната на демокрацията и Европа", посочи Самарас, който е и бивш премиер.
 
По думите му Ципрас е довел страната до тотална безизходица между неприемливо споразумение и излизане от еврозоната. Според Самарас въпросът на референдума на практика представлява "да" или "не" на Европа.

Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК от своя страна призова Ципрас да си подаде оставката.

"Тъй като господин Ципрас е неспособен да взема отговорни решения, той трябва да се оттегли и да позволи на хората да гласуват за бъдещето си чрез избори", посочи в изявление председателят на политическата сила Фофи Генимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
Резултата от референдума е ясен, манипулират изборите като 53-55% казват ДА на ЕС и съответно Ципрас подписва като обвинява за продажбата след това гърците, а реално той в гушнал пари като всеки един политик по света който прави чудеса за собствения си народ и още повече за собствения си джоб! Докато изборите не са 100% прозрачни винаги ще бъдат манипулирани!
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зелена карта се получава по корупционни заслуги. ЕС първо избира *** и продажници, сформира си ураджийски тълпи и тогава тръгва в открито настъпление , като гази без задръжки всяка патриотична лястовичка.
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средиземно море е големият стратегически йоз на гърците и сега го играят перфектно. Заявиха, че държат да си запазят стандарта на живот , което е нож в устата на европейската ламя, която високомерно прегази България и продължава. Защото сме красиви и умни, а гърците не се лигавят. Ципрас се държи мъжки и зряло, защитава достойнството на народа си. Тук народ не се споменава, билопуулизъм. Казваме хора, но всеки ги прави на маймуни. Която акция на Брюксел спрямо гърците се провали. Хора или роби?
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Гърция, няма да й разрешат да напусне ЕС! Тях ги вкараха в ЕС под дулото на английски и американски автомати, нас ни вкараха с държавни преврати. Вижте какво става в Украйна - или влизаш в ес или война и унищожение!
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички ние на Земята сме опитни мишки, дори и ротшилдови (чрез тях да се измери докъде стига алчността напр и не само). Разни форми на соц са разхвърляни тук и там, но досега нито една форма не се доказа като най. Същото е и с т.нар.демокрация. Капиталистите са в задънена улица. Гърция добре се ориентира в обстановката, а недоволните от гърците е по-добре да се поучат от твх и да се променят в крак с времето. Ако не стане доброволно, ще бъдат принудени. Все по-ясно се очертава вторият вариант.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС да спрат с тяхната изтъркана плоча, а да седнат да четат Маркс. Там е рецептата за смяна на системата. Без такава смяна каруцата ще се затъркаля още по-бясно по нанадолнището. Германия и Франци са идеална почва за соц от нов тип. Фалшивият импотентен ПЕС обаче да се изпари от сцената.
127
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 8 години
ЦИПУРАКИС ФАЛИТАКИС ГЪРЧУЛЯКИС
126
1
 
9
 
! Отговори
слънчеви градини преди 8 години
MЛАДИЯ ЦИПРАС Е НОВИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ОНАСИС НА ПЛАНЕТАТА
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До HarizanovДалаверата от ЕС = 320 милиарда. Да не са им ги тикали насила тези пари?------------------колкото и да ти е странно, насила са им ги тикали. 30 години ги управляваха Папандреувци и Неа Демократиа с мощната подкрепа на американците. Последните си разиграваха коня в Егейско море както им скимне.
124
0
 
0
 
! Отговори
Вангелиус-Баба преди 8 години
Ястребе, за спецификите на пилафа, сега фанах да чета една биография за Йоджалан, че да си обогатя мирогледа. По повода на българските "кюрди", след 5 години не мисля, че въобще ще бъдат забелязани тук, дори и с лупа. За разлика от тия с пилафа, нашите хапват свинско, независимо от каква са религия и имат неудържим стремеж към преселения. Тия момчета имат мисия да направят околосветско пътешествие от изток на запад. Да му мислят американосите!
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #169Mechkite hodiat po planinite, a nashiat tiulen na plaja :D
122
0
 
3
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До мазепаИзвинявам се за намесата!Понятието за работа за различните народи, племена, етноси е различно!Това отчитате ли? Във всеки случай в Бг е популярно / често употребяван изразът- живуркам! А гърците живеят, а не живуркат! За немците работа означава/значението е едно, за гърците работа се подразбира съвсем друго! пп. при немците няма срамна дейност, но има срамна работа / начина по който се работи, крайният резултата/ ! В БГ има срамна работа, тълкуват като действия, срамно занимание!
121
4
 
3
 
! Отговори
ЕНВЕР ХОДЖА преди 8 години
И НЕ ИМ ДРЕМЕ И ПУКА НИТО ЗА ЕВРОПА,,НИТО ЗА Е.С. + НИТО ЗА ЕВРОЗОНАТА !ТОВЕА Е !!---ГЪРЦИЯ Е ЩАТ НА САЩ !! И МИСЛЯ ЧЕ ЗНАМ КОИ СТОИ ЗАД ТЕЗИ РАБОТИ С ГРЕКСИТ !ПРЕДИ 4 ГОДИНИ ГЕОРГИОС ПАПАНДРЕУ СЕ ВИДЯ С БЕНИАМИН НЕТАНЯХУ В АТИНА И СТАНА ГОЛЕМИЯ ДОГОВОР МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И ИЗРАЕЛ !ГЪРЦИТЕ ОБИЧАТ ЕВРИТЕ И ГИ ИМАТ ЗА БРАТЯ.А САЩ Е ШАПКАТА НА САЮЗА !!ДА ЖИВЕЕ САЩ И ЕЛЛАДА !!!
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70тя (Меркел) не ходи по моретата а по планините. Топло море има и в други страни. Не забравяй,че много европейци ходят в Турция, защото е още по евтина. А пък Испания за половин годинае посетена от 30 милиона туристи.
119
1
 
3
 
! Отговори
ЕНВЕР ХОДЖА преди 8 години
ГРЕШКА СИ...ЕВРЕИТЕ СА БАНКЕРИ ПОВЕЧЕТО И СА НАИСТИНА МНОГО В САЩ---ОКОЛО 8-9 МИЛИОНА...А ГЪРЦИТЕ, ТЕЗИ ОТ ПОКОЛЕНИЯТА +ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПОНЕ ЕДИН ГРЪЦКИ РОДИТЕЛ ЗА ПРЕДТЕЧА, СА ОКОЛО 3 ПЪТИ ПО-МАЛКО===САМО 3 МИЛИОНА.А АРМЕНЦИТЕ В МОМЕНТА И ВИНАГИ -- СА НЯМАЛИ НИКАКВО ВЛИЯНИЕ..ПРОСТО ЗАЩОТО АРМЕНИЯ НЕ ИГРАЕ НИКАКВО ЗАНЧЕНИЕ ЗА САЩ...ТЯ Е БИЛА ВИОНГАИ В РУСКАТА СФЕРА И ИНТЕРЕСИ...НЕ В ТЕКЗИ НА САЩ....ДОКАТО ИЗРЕАЛ И ГЪРЦИЯ СА МНОГО--АМА МНОГО ПШО-ВАЖНИ ЗА САЩ...ГЪРЦИТЕ ОБИЧАТ СИЛНО САЩ...И НЕ ИМ
118
5
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
До буревескникГърция не е ''люлката на цивилизацията''- цивилизация е имало и преди нея. Всеки народ си е имал богове, в Гърция са покоите само на гръцките богове. Не е лошо тамошния народ не само да ''ЖИВЕЕ'', ами и да поработи. И накрая предпочитам валута с покритие различно от ''гордост и величие''.
117
0
 
9
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Гърция с управлението на Сириза дава нагледен пример на целият свят Какво е това демокрация, на/в практика/та! Думата е закон, е действие! Думи = Дела, 1:1
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците прецакват евреите.....хахахахаа,надлъгват се непрекъснато! Нали знаете,че навремето в Америка нaй-силните лобите са били арменско,еврейско и гръцко! Голямо пазарене ще падне....бухахаха........Става интересно.......
115
1
 
10
 
! Отговори
цар киро преди 8 години
В моето семейство организирахме референдум и решихме единодушно, да не си връщаме дълговете към банката и да не си плащаме тока към енергото, защото така се унижаваме. Реформи няма да правим, защото това значи ограничения, а ние си искаме салатата с узо.
114
7
 
10
 
! Отговори
буревескник преди 8 години
Що за *** се изявяват във форума.Гърция е наследник на хората произнесли думата демокрация.Демос-народ ,а краци захващам,т.е. българите най-сполучливо превеждаме тази дума-"НАРОДОВЛАСТИЕ".Ципрас правилно се обръща към своя народ.Тук е люлката на цивилизацията.Тук са покойте на митичните БОГОВЕ и си личи,че в Гърция ЖИВЕЕ народ,а не са мършоляк каквито сме ние.А за драхмите,не мисли дали имат стойност.Със сигурност с по-голяма стойност от долара.Собствена валута е гордост покрита с величие.