Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти

Тези пари са и на хора с по-нисък стандарт от гръцкия
Обновена: 28 юни 2015 10:27 | 28 юни 2015 07:30, Александър Попов
467
Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти
Снимка: Reuters

Предложението на гръцкото правителство за референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, бе одобрено от гръцкия парламент тази нощ, съобщи Франс прес.

Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението. Народните представители от радикалната лява
партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум.

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

"В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Още по темата
Управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 милиарда долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник".

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пък призова гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли обидните по думите му условия, които поставят кредиторите, съобщи Ройтерс.

"Гръцкият народ ще каже едно голямо "не" на ултиматума и същевременно ще каже "да" на Европа на солидарността". В родината на демокрацията няма да молим председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и германския финансов министър Волфганг Шойбле да ни дадат разрешение" за организирането на референдум. Такъв ще има "независимо дали им харесва или не", каза Ципрас.

Гръцкият премиер разкритикува министрите на финансите от еврозоната за това, че са се събрали вчера, изключвайки гръцкия си колега Янис Варуфакис.

Еврозоната ще направи всичко, за да избегне опасността от заразяване с гръцката криза, след като отказа да продължи програмата за финансово подпомагане на Атина след 30 юни, германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

Има опасност Атина да не успее да върне 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни. Атина ще има големи затруднения през идните дни, предвиди Шойбле, но увери, че ще остане член на еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


467
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 виж това което си написал е тотална глупсот на абсолютно неграмотен човек Одисей 1
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен лично ми е интересно защо кредиторите врещят на умряло, сега как ще оправдаят тия пари пред народа си. Не е глупав тоя дето яде баницата де да имахме и ние такъв един политик.
33
1
 
8
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Европа отдавна е отписала Гърция и сега се старае да спечели време и да успокои останалите членки че това е частичен случай а не закономерност.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
37 престани да пишеш глупсти , никъде не съм написал , че заради фалита на Гърция има опсност и за депозитите ни в гръцките банки , написл съм че по няккав начин всичко това ще се отрази във финансовата система в Европа и не случайно се събират фин.мин.от Еврозоната ВЕЧЕ ДА ОБСЪЖДАТ ЗАЩИТНИ МЕРКИ , ЯСНО ЛИ Е Одисей 1
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
40Съвета ми към теб Оди-СЕЙ е да приканиш хората депозирали в гръцки банки у нас да си изтеглят спестяванията. Интересно ми е само какви псувни ще отнесеш придружени с насмешка.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците."Тези пари принадлежат на няколко много,ама много богати инвеститори,които имат стандарт на живот колкото на гърците,българите,румънците взети заедно.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен31Одисей, казах ти че бълваш глупост след глупост. Сега пък заради на Гърция фалита нашите депозити в банките били застрашени? Мдаааа....и на всички европейски граждани депозититте им са затрашени, нали така, капацитет? Няма ли кой да те върже и да те набута в Карлуково бре.---------Моят съвет към теб- депозирай трудно заработените рубли в гръцка банка!
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
32 Така е твоят стандарт е по нисък от гръцкия , а капитала на МВФ се нажбира от членовете и на база икономиките им ПАРИТЕ НА МВФ СА И ВАШИ ПАРИ ЯВНО *** ТОВА НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА Иначе знам че парите на банките не ви интересуват докато не фалира някоя банка и тогава надавате вой до бога като заклани Одисей 1
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен1.6 милиарда са 16 милиона банкноти по 100 евро-да си ги напечат и готово...Били на хора с по-нисък стандарт от гръцкия :)))) Евро-лихваро-печатарите са големи веселяци...Вижда им се края на измисления Еврокомунистически съюз-малко да лапат парите а много да лапат мухите...----------Комуниста вика дръжте комуниста :)Браво бе ***, доста тъпо изказване даже за съветски ***.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
31Одисей, казах ти че бълваш глупост след глупост. Сега пък заради на Гърция фалита нашите депозити в банките били застрашени? Мдаааа....и на всички европейски граждани депозититте им са затрашени, нали така, капацитет? Няма ли кой да те върже и да те набута в Карлуково бре.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МАЛЯКИТЕ *** ПЪЛЕН НАПРЕД КЪМ КУПОНИТЕ И МИЗЕРИЯТА ХАРАКТЕРНА ЗА СОЦА
24
3
 
15
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Тези нещастници ще правят референдум дали да си връщат заемите или не! Ами и аз имам заем към гръцка банка и аз смятам да направя референдум с жената да не връщаме заема за апартамента, защото връщането на заем било недемократично и унижение за честните хора.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На маляките им липсват 45 години комунизъм, сега си го пожелаха и си го вкараха необратимо
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1.6 милиарда са 16 милиона банкноти по 100 евро-да си ги напечат и готово...Били на хора с по-нисък стандарт от гръцкия :)))) Евро-лихваро-печатарите са големи веселяци...Вижда им се края на измисления Еврокомунистически съюз-малко да лапат парите а много да лапат мухите...
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
27 Всички имаме депозити , защото финансовата система е взаимносвързана и макар че Гърция е относително малка икономика , крахът и по някакъв начин ще се отрази на всякъде в ЕвропаОдисей 1
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На *** "референдуми" им дай. Референдум се прави само когато резултата е предварително известен. Така комунистите показват колко са "демократични"...
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 Одисей, значи нашите пари са застрашени в банките ни защото видиш ли ти Гърция е Фалирала??????Ти си бил уникален ***!Муахахахахахахахахаахахахахаххахахаахха
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе слепи ли сте??? Не виждате ли че целта е една, лявата партия СИРИЗА и Путин ще набутат Гърция в Евразийския съюз.Да им е честито на гърците,пожелавам им и те като нас да блгоденстват поне 50 години под крилото на Москва и да се редят на опашки за визи и чейнч бюра.ЧЕСТИТО!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
23 Пак нищо не си разбрал тиквенико , не гръцките а европейските банки , винаги се отразява по някакъв начин липсата на такъв голям ресурс , той трябва да се покрие от някъдеОдисей 1
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14, Оди- СЕЙ значи гръцките банки в Европа имат стотици милиарди депозити на европейски граждани. Викаш тези техни пари са застрашени? Голям финансов капацитет си, няма що!Наистина по-добре да ходиш да сеееш нещо, че белким полза има от теб на този свят.