Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти

Тези пари са и на хора с по-нисък стандарт от гръцкия
Обновена: 28 юни 2015 10:27 | 28 юни 2015 07:30, Александър Попов
467
Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти
Снимка: Reuters

Предложението на гръцкото правителство за референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, бе одобрено от гръцкия парламент тази нощ, съобщи Франс прес.

Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението. Народните представители от радикалната лява
партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум.

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

"В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Още по темата
Управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 милиарда долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник".

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пък призова гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли обидните по думите му условия, които поставят кредиторите, съобщи Ройтерс.

"Гръцкият народ ще каже едно голямо "не" на ултиматума и същевременно ще каже "да" на Европа на солидарността". В родината на демокрацията няма да молим председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и германския финансов министър Волфганг Шойбле да ни дадат разрешение" за организирането на референдум. Такъв ще има "независимо дали им харесва или не", каза Ципрас.

Гръцкият премиер разкритикува министрите на финансите от еврозоната за това, че са се събрали вчера, изключвайки гръцкия си колега Янис Варуфакис.

Еврозоната ще направи всичко, за да избегне опасността от заразяване с гръцката криза, след като отказа да продължи програмата за финансово подпомагане на Атина след 30 юни, германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

Има опасност Атина да не успее да върне 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни. Атина ще има големи затруднения през идните дни, предвиди Шойбле, но увери, че ще остане член на еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


467
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
3
 
! Отговори
Ром до 291 преди 8 години
До Анонимен 291Като има ядеме, като няма нещеме.
234
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги може да сменим Гърция с турците в ЕС. Пък те да ходят при Путин ако искат, нали там било бъдещето? Турците поне имат достоинство за си плащат дълговете. И не хленчат, нито цепят басма на джуджето.
233
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Гърците, постъпват досущ като на'ште ***! Бъдещето крие една друга опасност за гърците и тя се нарича отказ от бизнес с данайци При такова поведение ако имам работа с гърци ще се преосигуря, което ще оскъпи взаимоотношенията ни и вероятно ще доведе до тяхното прекратяване- да му мислят цигърците! Но има и друго решение, което е за сметка на български територии и владения...Ние си имаме един хеликоптер за защита...Американците искат Гърция и НАТО ще си трае като при Кипър..
232
0
 
9
 
! Отговори
МВФ преди 8 години
Балонът се надува, надува, надува. Надувайте, момчета, да стане на парчета. Пук!
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 290 Егати чибурашката си.Как само обобщаваш ,типично в соц стил.кой какво непонасял,харесвал....От името на народа обобщаваш нали...*** си
230
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой от Наште ,,роми,,-са бетер като гърците -ползват ток-и не плащат :-) :-) :-) правят референдум. А кой го плаща -ние глупавите
229
2
 
3
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
До осама- ти там ли ще бъдеш или пред Американското посолство. ГЪРЦИТЕ НЕ ПОНАСЯТ АМЕРИКАНЦИ ,хвърлят камъни,домати каквото имат,стреляха даже в стената на посолството.
228
4
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Всеки път се убеждавам, че русофилите са икономически и политически неграмотни хора, които си нямат представа за какво говоря. Всичко е дървена философия, а всеки път, когато някой се опита да им покаже реални факти, реакцията е "това е стъкмистика, това е световен заговор и т.н.". Попълват логическите дупки в съжденията си с теории за конспирации и не знам още какво. Свободна държава сме, не знам дали ви е ясно. Като толкова подкрепяте комунизма се изселете в Русия, Корея и си живейте "охолно"!
227
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 283 какъв достъп ,каква Русия, намесваш Гърция е в НАТО. А това са две различни организации.Турция като е в НАТО да не е в ЕС-а ***
226
4
 
2
 
! Отговори
осама преди 8 години
Искме да видим лицата на Ципрас и Варуфакис на 30 юни в 6 часа вечерта. Добре е да си купят каски за защита на главата от удари с *** предмети.
225
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 283 Те ако умираха от страх щяха да дадът парите на Ципура-та :)
224
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До279-и какво предлагаш ,,***, Ми това си е кражба бе ,,пич,,Ти ще ми дадеш ли на заем голяма сума пари ,но аз ,ако може да не ти ги връщам:-) :-) :-) .Тогава и аз ще имам ,,големи,,....А ти какви ще имаш а...отговори
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хи,хи,хи! Евреите ще останат с пръст в устата.
222
2
 
0
 
! Отговори
basilikum ohi преди 8 години
Ah che hubava data - sled usa praznika na nesavisimostta, ale hop gr praznik na nezavisimostta - hronia polia! Usa i tia e zatanala v krediti - she si praiat parea na danoto na moreto-kvot potane pak ste e tiahno.
221
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До АнонименГърците проблем нямат - проблем имат алчните банкери, които ще си видят парите през крив макарон ако Гърция обяви дефолт, а иначе изчезнала държава след обявяване на дефолт няма ама фалирали банки има - мислете не е забранено :)))
220
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук ,,разни *** плюят Световната Банка,,МВФ,-ми да не взимат заеми бе...кой те кара да вземаш заеми.
219
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ципрас и Варуфакис! Личи се че имат топки между краката, не като нашите Митев, Р.Плюнката и пожарникаря.
218
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха това с гръцките ***,ми прилича на това да идат 20човека на кръчма да пият и ядат и след това-РЕФЕРЕНДУМ-и решават да не плащат:-) :-) :-) :-) .Това си е ....И след това плюят кръчмаря че бил враг ,изедник:-) :-) :-) :-)
217
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция е типичен пример, как комуниста вирее най-добре в капиталистически условия....затова сега брани със зъби нокти безметежния живот наследен от предишните правителства.
216
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AntiTROL!Zashto kato se napishe djudje? Ot strana na forumci europeiski nastroeni! I sled tova vednaga se natiskat minusi ot plateni TROLOVE?!?