Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти

Тези пари са и на хора с по-нисък стандарт от гръцкия
Обновена: 28 юни 2015 10:27 | 28 юни 2015 07:30, Александър Попов
467
Гърция одобри референдума, от МВФ чакат $1,6 млрд. на 30-ти
Снимка: Reuters

Предложението на гръцкото правителство за референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, бе одобрено от гръцкия парламент тази нощ, съобщи Франс прес.

Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението. Народните представители от радикалната лява
партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум.

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

"В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Още по темата
Управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 милиарда долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник".

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пък призова гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли обидните по думите му условия, които поставят кредиторите, съобщи Ройтерс.

"Гръцкият народ ще каже едно голямо "не" на ултиматума и същевременно ще каже "да" на Европа на солидарността". В родината на демокрацията няма да молим председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и германския финансов министър Волфганг Шойбле да ни дадат разрешение" за организирането на референдум. Такъв ще има "независимо дали им харесва или не", каза Ципрас.

Гръцкият премиер разкритикува министрите на финансите от еврозоната за това, че са се събрали вчера, изключвайки гръцкия си колега Янис Варуфакис.

Еврозоната ще направи всичко, за да избегне опасността от заразяване с гръцката криза, след като отказа да продължи програмата за финансово подпомагане на Атина след 30 юни, германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

Има опасност Атина да не успее да върне 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни. Атина ще има големи затруднения през идните дни, предвиди Шойбле, но увери, че ще остане член на еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


467
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук ,,умни,, глави плюят ЕС-,били лихвари,лоши,,Ми какъв им е проблема на гърците-Да излизат от ЕС-няма да Взимат парички да пият узакис...Хем искат нови пари ,хем да не връщат старите заеми.-Наглеци
214
3
 
3
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
Може и да е старомодно,но комунизма изпълзя със целия си блясък. Той всъщност е роден в утробата на Франция и Германия. Там някакви сороси и чиновници даже не разбират ,че настъпва нова ера и се плашат като мишлета пред очите на змията
213
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kapan!Grackiq narod shte oseti komunizma sled broeni dni, i shte razbere che Cipras i kolegata mu manekenskata pohodka, sa plateni ot jdudji!
212
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #270Kak taka negramotnik ??? Boiko e sus sredno obrazuvanie no e kandidat na naukite :DTova mi napomnia na Enrique Capriles ot Venezuela, koito za edna godina izkaral 2 vishe y edin Master :D
211
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vurvi si kopai domatite - това и ще направя. но ще съм малко тъжен .За теб, шорошоиде, скоро ще чукаш камичета по Скравена. Но трудът прави свободен човека, нали знаиш.
210
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
здраввйте, гърците са един забележителен нарот ,ако бияхме поне малко като тиях нямаше да допуснем вдин *** ..........,да оправлява нашата сържава и да лиже г...а на Меркел
209
5
 
6
 
! Отговори
До 265 преди 8 години
Ципрас иска да върне комунизма в Гърция - късно е да се каеш чадо, той го върна. дивмият варварски капитализъм умира бавно и мъчително.Затова пищи чорбаджийската върхушка в РБ.
208
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #265Vurvi si kopai domatite y ostavi tia komentari, ne za za teb
207
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато гръцките селяни блокираха нашата граница с трактори, че искат пари и казваха, че ние българите сме глупави и не разбираме от демокрация...сега ще е опитат от демокрацията ...
206
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номерът на световните банкери да прилапат имотите на гърците, както в България, не мина - много лошо! След провалът им в Украйна, това е втори тежък удар по лихварството в ЕС. 300 млрд. не са много, ЕЦБ ще ги напечата за един ден, както ГЕРП бюлетините.Проблемът е , че гърците отхвърлиха старите партии мошеници и подкрепят ясно лява социалистическа/комунистическа политика. Ерата на разграбването на Източна и Южна Европа свърши.Да псе готви България.
205
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еии *** такива непросветлени!!!!!! Еи заради такива *** като вас с претенции за много знаещи сме на тоя хал целият свят!!!! ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ и МВФ начело със СВЕТОВНАТА БАНКА са злото на този свят ТАПАЦИИИИИИИИИИИИИИ.... НЕ ГЪРЦИТЕ !!!!!!!!!!
204
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Преди Гърция имаше един проблем - огромен дълг, а сега станаха два проблема - отромен дълг и комунисти на власт."Тцъ, в заблуда си. Социалистическата и комунистическата партии които също имат депутати в гръцкия парламент са против Сириза, в опозиция, играят с ЕС и Брюксел - виж статията, гласували са против референдума и комунистите и социалистите. Но шорошоидите са толкова елементрани ***, че на всичко което не им изнася слагат етиката "комунист"
203
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #260Ot tam i idva imeto ... Lagarto - gushter (vlechugo) na ispanski :D:D
202
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 255_Виж велики мислителю!!!Представи си че имаш кръчма-ние с още 10строители ,,работници,, идваме при тебе ,ядем ,пием цяла нощ и след това правим Референдум-и единодушномрешаваме да не платим-Това е Демократично нали,или как ще му кажеш на това според теб..:-) :-) :-)
201
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кристин Лагард от МВФ прилича на рептил лешояд.
200
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Узо" ... глупакът си остава *** до де е жив ... "
199
1
 
0
 
! Отговори
wow преди 8 години
Malii sred i zemnoto more palno s evro - butat sa, mnoo eftin benzina - shi potavat - prastaite levove i bnb da gi spasiavate :)
198
2
 
2
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
Анонимен или не signed by Одисей 1- без да искам прочетох нещо твое за чегеварчетата. Найстина ли си мислиш ,че знаеш,познаваш нещо за него. Това е ЛЕГЕНДАТА на цяла ЕВРОПА. ЧЕРВЕНАТА СОНЯ -коментарай гаджето му или филма за него ,но не самия ЧЕ. Той е роден от два бога !!!
197
7
 
9
 
! Отговори
Узо преди 8 години
За Наглите и мързеливи гърци е дошло времето да си плащат за масрафа ,който сътвориха през последните години.
196
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом психопатите от еврогейгрупата отхвърлят най-демократичното нещо референдума, които искат да проведат гърците, това ясно показва всъщност, какво е ЕС, една ционистка неофашистка диктатура. А мислите ли, че това ще продължава повече.....