Ще затворят ли банките в Гърция?

"Файненшъл таймс": Богатите отдавна са изтеглили парите си
28 юни 2015 14:12, Александър Попов
154
Ще затворят ли банките в Гърция?
Снимка: Reuters

Гръцките банки са на ръба на фалита - тегленето на депозити се засилва, а възможностите за финансиране на Гърция се изчерпват, посочва в. "Файненшъл таймс" в публикация, изброяваща опциите пред силно затруднената гръцка банкова система.

Всяко евро, изтеглено от банкоматите, се подкрепя от спешното финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ). Без продължаване на гръцката спасителна програма обаче тези извънредни заеми от ЕЦБ са поставени под съмнение, се казва в публикацията.

Два са начините Гърция да подкрепи банките: да обяви банкова ваканция или капиталов контрол.

В първия случай ще се спре изтичането на пари от банките, но на много висока цена за икономиката. За разлика от това капиталовият контрол ще позволи теглене на пари от банкоматите и някои плащания, но с известни ограничения.

За въвеждането на тези ограничения обаче са необходими най-малко три дни, а банките се нуждаят от налични пари, за да посрещнат търсенето, макар и по-ограничено.

Възможно е днес да бъде свикано телеконферентно заседание на управителния съвет на ЕЦБ, за да се обсъди евентуален капиталов контрол от утре.

Най-вероятно обаче премиерът Алексис Ципрас няма да може да задържи банките отворени до референдума на 5 юли, както искаше.
 
Според информирани източници банките още имат пари в брой, но не достатъчно, за да се справят с очакваното теглене, а ЕЦБ в най-добрия случай ще остави сегашното равнище на спешно финансиране.

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ може да отнеме лиценз на банка, която не успее да отговори на търсенето, но не може да я закрие. Това е отговорност на гръцката централна банка, но трябва да се има предвид, че Гърция още не е приела европейския закон за закриване и възстановяване на банки.

Що се отнася до вероятността от финансови сривове в чужбина, "Файненшъл таймс" отбелязва, че експозицията на банките от ЕС към гръцката финансова система е ограничена. Гръцките банки обаче имат клонове в Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония.

Някои предпазни мерки вече са взети от властите в тези страни, но регулаторите се опасяват от последиците от евентуален гръцки дефолт.

"Файненшъл таймс" се опитва да даде отговор и на въпроса кой ще пострада най-много от въвеждането на капиталов контрол или от банков фалит. Изданието припомня, че депозитите са на най-ниското равнище от 10 години. Над 100 милиарда евро са изтеглени от 2010 година и сега са останали по-малко от 130 милиарда. Оставащите вложители са потребители и малки и средни предприятия.

Банките казват, че супер богатите отдавна са си изтеглили парите. Ако бъдат наложени ограничения най-вероятно ще бъдат засегнати най-много тези извън Гърция, предполага "Файненшъл таймс".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ултраекспертите трудно ще укротят Зорба гъркът ,чиято душа,"където и да я докоснат изскачат искри".Прочетете края на книгата и ще проумеете какво ни липсва на нас българите.Опитваме да подреждаме живота си като счетоводна книга треперейки от разни авторитети,които пукната пара не струват и пукната пара не дават за нас.
65
1
 
4
 
! Отговори
До 105 преди 8 години
Нали се сещаш, че Мара льо Пен не управлява Франция. Все едно думите на Волния популист да определят политиката на България. Смешки! :-D
64
1
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
До Анонименмда а ''горките гърци'' не са алчни -защо си държат парите в банка за лихви ??? защо изобщо ги теглят а не ги оставят при ''алчните банкери'' за да подпомогнат държавата си ???
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас: "Нямаме нужда от разрешението на ЕС за референдум. Времената на сурови мерки на финансова дисциплина и затягане на коланите за гръцкия народ свършиха".Интересно, целия останал свят е на мнението, че точно за Гърция сега започват времената на глад и мизерия...Хехе, дали ще доживея гърци да идват да ми чистят ***? :)
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде го е казала това Марина льо Пен. Като е взела заема пред Путин ли. Нещо не съм чул, ама карай.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105Не ти е лесно. Сега разбирам какъв е матряла в България.
60
0
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 8 години
При дефолт, дълговете не се отписват. Ако беше така, да изтеглим 200-300 млрд заем и да обявим дефолт :-D
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 100 Честно не съм чел скоро по-големи идиотизми. Евала ти. Разсмя ме.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе Марена Льо Пен, баба Пена Пеновата. Стига ще ти платят, но не се излагай. То бива простотия, ама твоето е прекалено. Отивай да палиш свещи на ЕС и хващай самолета към прекрасният живот във велика Русия.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавните разходи на Гърция са над 145 млрд $, така че Гърците да си оптимизират тия харчове, това е доста голяма сума за страна с 10 млн. население, за сравнение Портуаглия, друга кризисна страна с кажи речи същото население харчи около 100 млрд $
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РеалистИ как така става. Ти се ***. Нали ще изгуби пазари, капитали. Следва огромна инфлация, фалитни на фирми, безработица. Вие нямате грам мозък - държавата обявява дефолт и от утре е на чисто и почва наново. Да се смее ли или да плачи - наистина българина е ***. Или някои си живеят ви измислен свят и избиват комплекси във форума.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елините винаги са били велик народ по цоцане! Никога няма да престанат! Не за друго, а защото са мързеливо, но тарикатско племе.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни и същи простотии - Гърция напуска , Англия, Франция, Испания, Италия - също. Ало от посолството сменете плочата. И всички отиват при Русия. Нали ако напуснат губят пазари и привилегии. Ако Англия напусне ще изгуби финансовият сектор, защото компаниите губят свободното движение на капитали и те ги предупредиха. За другите загубите на субсииди и пазари ще е катастрофално. Какво сега - Русия ще замести ЕС като пазар и те ще загубят пазарите в Северна Америка. Спрете с простотиите.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците теглят масово пари а алчните банкери са в потрес.Е така се прави!Всичката пара в народа да видим тогава кой ще диктува какво да се прави!!!!А то е домино.Ако успеят,следващите са Италия и Испания.
52
1
 
3
 
! Отговори
:-D Г преди 8 години
Гърците да се радват, че са в еврозоната и няма да я има хиперинфлацията като у нас 1996-97 г. Един вид валутен борд. Пак извадиха съсмет. Ще се разминат само с фалирали банки и фирми, и безработица, и... доста други неща.
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас още не е разбрал, че незаслуженият ухолен живот е вече минало.
50
3
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
до 85 една вода ти пускам на петербурга и метербурга барабар с путята, а относно Турския поток, някога южен го наричаха ХАХАХАХАХАХАХА, подписваха и орешара, и станиша (серГея), но потоп така и не се случи. Ще ти кажа нещо вълнуващо ушанко, твоя *** е препоръчал на г.зопром да преговаря с Украйна за пренос и след 2019 г. ТОВА Е ИСТИНАТА! А турците утре дават на арбитражен съд москалите щото НИЩО НЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ за "турския ти поток"
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 84Западните медии много ясно че виждат цирка на живо, говоря за техните зрители в западна Европа на които ще предадат тези кадри чрез видео материалите си. *** ли си какъв си? Целта на цялата гръцка постановка е да се внуши на западното общество, че положението в Гърция е взривоопасно за да не скачат, когато примерно баба Меркел им отпусне нов заем. Ама откъде да ги знаеш ти тези работи. Пий си ракията и остави тарикатлъците на гърците.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СИРИЗА забъркаха такава каша, че умът им не го побира. Фалита на държава шега им се струва. Държавата, заедно с банките са се запътили към фалит с много бърза скорост. В икономиката и финансите чудеса не стават.
47
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До АнонименПриятели мислете не е забранено - при дефолт държавата вече няма дългове - капиш - почва на чисто - да му мислят алчните банкери - това е просто и ясно...:)