Ще затворят ли банките в Гърция?

"Файненшъл таймс": Богатите отдавна са изтеглили парите си
28 юни 2015 14:12, Александър Попов
154
Ще затворят ли банките в Гърция?
Снимка: Reuters

Гръцките банки са на ръба на фалита - тегленето на депозити се засилва, а възможностите за финансиране на Гърция се изчерпват, посочва в. "Файненшъл таймс" в публикация, изброяваща опциите пред силно затруднената гръцка банкова система.

Всяко евро, изтеглено от банкоматите, се подкрепя от спешното финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ). Без продължаване на гръцката спасителна програма обаче тези извънредни заеми от ЕЦБ са поставени под съмнение, се казва в публикацията.

Два са начините Гърция да подкрепи банките: да обяви банкова ваканция или капиталов контрол.

В първия случай ще се спре изтичането на пари от банките, но на много висока цена за икономиката. За разлика от това капиталовият контрол ще позволи теглене на пари от банкоматите и някои плащания, но с известни ограничения.

За въвеждането на тези ограничения обаче са необходими най-малко три дни, а банките се нуждаят от налични пари, за да посрещнат търсенето, макар и по-ограничено.

Възможно е днес да бъде свикано телеконферентно заседание на управителния съвет на ЕЦБ, за да се обсъди евентуален капиталов контрол от утре.

Най-вероятно обаче премиерът Алексис Ципрас няма да може да задържи банките отворени до референдума на 5 юли, както искаше.
 
Според информирани източници банките още имат пари в брой, но не достатъчно, за да се справят с очакваното теглене, а ЕЦБ в най-добрия случай ще остави сегашното равнище на спешно финансиране.

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ може да отнеме лиценз на банка, която не успее да отговори на търсенето, но не може да я закрие. Това е отговорност на гръцката централна банка, но трябва да се има предвид, че Гърция още не е приела европейския закон за закриване и възстановяване на банки.

Що се отнася до вероятността от финансови сривове в чужбина, "Файненшъл таймс" отбелязва, че експозицията на банките от ЕС към гръцката финансова система е ограничена. Гръцките банки обаче имат клонове в Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония.

Някои предпазни мерки вече са взети от властите в тези страни, но регулаторите се опасяват от последиците от евентуален гръцки дефолт.

"Файненшъл таймс" се опитва да даде отговор и на въпроса кой ще пострада най-много от въвеждането на капиталов контрол или от банков фалит. Изданието припомня, че депозитите са на най-ниското равнище от 10 години. Над 100 милиарда евро са изтеглени от 2010 година и сега са останали по-малко от 130 милиарда. Оставащите вложители са потребители и малки и средни предприятия.

Банките казват, че супер богатите отдавна са си изтеглили парите. Ако бъдат наложени ограничения най-вероятно ще бъдат засегнати най-много тези извън Гърция, предполага "Файненшъл таймс".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До38 .Те не били агенти а най-ми били БГ-***.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бранник Америка (САЩ) копейкаджиите разправят че ще фалира от 70 години насам, ама през това време изпофалираха всички соц. държави, някой и по два пъти, други - по три...
24
7
 
4
 
! Отговори
35 преди 8 години
Напротив, будали сме ние, дето си плащаме и дори дългове опрощаваме (на Ирак 2 милиарда). Гърците и занапред ще са по-богати от българите, защото за разлика от нас те имат икономика и не позволяват да им се месят мафиотите от САЩ и Западна Европа. Да не говорим, че 100% ще се постигне съгласие за продължаване на финансирането. На референдума ще има резултат 50 и малко ЗА подписване на новите условия и всичко си продължава като преди.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 27И кво сега,да седнем да ревем ли,че само 2-*** от всеки 10 имат възможност да си покриват месечните нужди?Сигурен съм,че поне 5 от оставащите 8 са гласували за настоящото управление или за някой друг доказан некъдърник!Искахте демокрация,на ви я,възползвайте се от нея!
22
1
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
в гърция идват военните, Самарас намекна за това вчера, когато Нова демокрация напусна парламента заедно с Пасок, ком. партията им и Потамоципрас се провали а можеше да започне наистина нов тип реформа в гърция
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Гърците не са будали....."Всеки които си мисли,че може да поръчва и да не плаща е будала!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 30Банка Пиреос не е филиал на гръцка банка? И се хвана за една буква? Смешееееен!
19
7
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
евразийската *** (сОюз) е синекурна "организация" създадена от *** с москалски сърпове и чукове в тиквочите, нищо не произвеждат и никаква икономика НЯМАТ! ФАКТИТЕ са истината!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега българските хотелиери изедници и концесионери на плажове,да си наврът отзаде чадърите,вкиснатите манджи и шезлонгите дори! А накрая могат да се провбат да направят по балконинг от последния етаж или от покрива хотелите си!
17
6
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Когато чужда банка у нас иска да има фелиал-Какво има! Фелиал? Ти дори думата не можеш да напишеш, а си взел да обясняваш функционирането на филиалите на гръцките банки. В БГ няма филиали на гръцки банки.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма капитализъм сега-може би феодален комунизъм но със сигурност не и капитализъм...Затова сме и обречени-някое по голямо сътресение в ЕС и сме си заминали...
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроса е накъде ще избие това нещо, Гърция веднъж е преживявала гражданска война, не е изключено да се заформи нова
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20, Одисей, Народа не го интересува нищо друго, освен личните му мспестявания, ако ще инфлацията да стане тройна. Аз затова говоря, а че ще има отзвук и у нас кризата в Гърция е ясно и на малките деца. ЮНе само у нас- и в цяла Европа. Тя затова и баба Меркел не ги озпуска малаките, защото знае че без Гърция започва сриването и на ЕС.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат или не,гърците ще трябва да извървят трудния път,по който ние вървим вече 26 години!Пожелавам им единствено,да имат по умни,по-можещи и по-малко крадливи политици от нашите!
12
5
 
2
 
! Отговори
Мен преди 8 години
ме вълнува дали ще мога да си изхарча стотиците евра, които ще нося кеш след седмица две докато си плацикат хубавите български кълки в топлото гостоприемно гръцко море? Идваме братя! Да ви спасим от гръцка грозота, дебели елински кълки и да ви грейне малко и вас! Съседи сме! Ще помагаме! Тези бг хотелиери да шпакловат рускините. До там им стига акъла.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато чужда банка у нас иска да има фелиал, тя подписва договор, че активите й от български граждани не могат да бъдат източени по сметка на банката майка. Набийте си го в скапаните чутури, драги страхливи овце дето си мислите, че паричките ви ще изгорят в гръцки банки на територията на България.
10
7
 
9
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Другари , които обичате Сириза в Гърция или Атака в България , нищо няма да стане от обещанията на Ципрас или Сидеров . Това е много добре платена глупост за размирици и тъпотии . Как бедните си обясняват , че богатите ще се облагат с непосилни данъци . Те ако са толкова глупави няма да станат богати. Нали през 1917 г. в Русия болшевиките взеха власта и какво стана. Нищо но от сърце. Мамашата живее с 100 рубли на месец , а любимия Путин и неговите приятели с сто милиона. Просто това е като клапа
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
К'во ви е.е ве? Важното е че депозитите ни в гръцки банки у нас са сигурни.
8
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еврото и лева може да се обезценят до 50 евро или 100 лева за долар.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма опасност за банките в България. Тези с гръцки собственици се ръководят от законите в България, а не в Гърция. В БГ миналата година имаше сътресение покрай ктб, за което се надяваме да има справедливи и бързи присъди за всички свързани с това престъпление и заплахата за националната сигурност с тази огромна кражба. Виж за банките в Гърция може да има проблем, ако не успеят да покрият ликвидността си... с помощта на ЕС и ЕЦБ.