Варуфакис твърд: Няма да платим на МВФ

Ще има ли споразумение в последния момент?
Обновена: 30 юни 2015 16:41 | 30 юни 2015 16:31, Миглена Иванова
110
Варуфакис твърд: Няма да платим на МВФ
Снимка: архив, Ройтерс

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис потвърди, че страната му няма да плати вноската, която дължи на Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Ройтерс.

Още по темата
30 юни 2015 14:10
77
Крайният срок за плащането на задължението в размер на 1,6 млрд. евро изтича късно тази вечер в 18,00 часа Вашингтонско време (1,00 часа българско време в сряда, б. ред.).

Още вчера привечер Wall Street Journal писа, че Гърция не възнамерява да плати във вторник транша си към МВФ, който е на стойност над 1,54 млрд. евро.

Същевременно обаче Варуфакис изразява надежди за споразумение в последния момент, за което се заговори заради телефонния разговор на премиера на Гърция Алексис Ципрас с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц.

По-рано според материал на влиятелния вестник Kathimerini премиерът на Гърция Алексис Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението в момента се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че не е чувала за нова оферта от кредиторите на Гърция, с което покоси всякакви надежди за постигането на споразумение в последния момент.

„Тази вечер точно в полунощ централноевропейско време изтича спасителната помощ. Не знам за нищо друго“, коментира Меркел на пресконференция, която даде заедно с премиера на Косово.

Тя обаче подчерта, че „каналите за комуникация няма да затворят преди полунощ“, както и че „вратата за преговори е още отворена“.

Същевременно гръцки медии разпространиха слух, че дневният лимит на тегленията от банкоматите ще бъде намален от 60 на 20 евро. Финансовото министерство на южната ни съседка обаче опроверга информацията.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция има план Б. Досега нито Ципрас, нито Варуфакис са си изпуснали нервите и действията са им спокойни и твърди като на хора които знаят какво правят. Докато в Брюксел действат истерично и хаотично. Не е трудно човек да се досети какъв може да бъде планът, и ако го задействат тогава не Ципрас ще ходи в Брюксел а Мерквл и Юнкер ще се набират за Атина да преговарят с Гърците.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
47 Теб ако те интересуват само новините от твоето село, цивилизованите хора се интересуват от цял свят, компренде?
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено да искам да умра като герой , поне ще имам възможност да убия два трима американци преди загина .. А ти така и така ще умреш , като подвил опашка..
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пука му на Варуфакис. Скрил е евротата някъде, а гърчолята да му берат гайлето.
42
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Византийските тарикатлъци на баба Меркел не минават и този път малаките ще хапнат дръвцето. Само с тарикатлък и мързел в Европа вече не става.
41
7
 
9
 
! Отговори
Вън МВФ от Европа! преди 8 години
Гръцкото правителство преди малко е предложило двугодишен договор с Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), за да покрие изцяло своите финансови нужди и едновременното за преструктуриране на дълга.Така на практика МВФ няма да се бърка в работите на Европа.Вън МВФ от Европа!!!!!!!!
40
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 8 години
Нагли, безсрамни и чакащи тези, с които се гаврят, да ги издържат... Нашите политици трябва да получат автоматично гръцко гражданство!
39
4
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Чудесно, но това е информация, която вълнува само жителите на Вашингтон, нещо, което можеше да го пропуснат за българската аудитория, тъй като нея я вълнува часът по българско време.
38
4
 
9
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Някъде прочетох, че популистите са като наркодилъри - когато избирателите се опитат да се отърват от зависимостта от популисти, винаги ще се намери следващия популист , който да ги върне обратно в наркоза :((( никакъв политик не е този ципрас, той е един долен популист !!! Достойно поведение щеше да бъде на политик, който казва - всички ние, гърците носим отговорност за тази каша , хайде да си налягаме парцалите , да вкараме крадците в затвора , да стиснем зъби и да се извиним на партньорите си
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
44 Ама верно си много тъпо парче!
36
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мри като герой, изчезвай, и остави живите да си живеят живота без теб! ахахах...Кои живи - вегетиращите в мизерия българи - те ли са живите? България отдавна е умряла и скоро ще изчезне, а Гърция винаги ще я има.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
38 Ах, колко си наивен, ах, ах, ах!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези 250 милиарда са създали 3-4 милиона гърци повече .. 70 те години Гърция е имала същия проблем с обезлюдяване като нас за 10 години са се изнесли 2 милиона гърци..
33
0
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Броят го по времето във Вашингтон, защото там е ситуиран МВФ към който трябва да направят плащането днес: Най-вероятно 18:00 часа местно време е края на работното време на МВФ.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 32Сашеее, Саше, мноо си *** Саше.Ние може да сме мълчаливи, но сме живи, а вие си *** героично :)
31
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Утре ще е забавен ден за фондовите борси и петрола
30
5
 
13
 
! Отговори
sis преди 8 години
Абе я да попитам.Ако аз ида сега в банката и кажа искам 1 млн. банката няма ли да ме провери до девето коляно дали съм способен да върна тоя милион? Като е ясно било още преди години, че толкова пари дадени на заем няма да могат да се върнат, защо не са спрели още преди години да им дават? Сега проблема е не на гърците толкова, колкото на банките. За това е цялата олелия.
29
9
 
10
 
! Отговори
Мукавей преди 8 години
До фалит на ГърцияС това мислене на българите, не е чудно, че България от 25 год. упорито дълбае дъното и очевидно ще продължава.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грък кръв дава, пари не връща. Запомнете го.
27
1
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Мри като герой, изчезвай, и остави живите да си живеят живота без теб! ахахах