МВФ: Гърция се нуждае от 52 млрд. евро помощ

Атина не може да изисква отписване на дълга без достатъчно реформи
2 юли 2015 20:18,
69
МВФ: Гърция се нуждае от 52 млрд. евро помощ
Снимка: Reuters

Динамиката на дълга на Гърция е "неприемлива" и страната се нуждае от сериозни реформи, ако желае да излезе от кризата, посочва нов анализ Международният валутен фонд (МВФ).

Фондът, който е най-големият институционален кредитор на Атина, отдавна призовава Атина да се придържа към строгата програма за реформи. Въпреки това правителството на СИРИЗА пренебрегна призивите и не успя да плати вноската си по дълга към МВФ на стойност близо 1,6 млрд. евро на 30 юни.

Институцията предупреди, че властите в Атина не могат да изискват отписване на дълга без достатъчно реформи в посока по-силен растеж, предава CNBC.

Според анализа положението за Гърция е толкова лошо, че правителството се нуждае от около 51,90 млрд. евро в периода между октомври 2015 г. и декември 2018 г. Освен това икономическата позиция на средиземноморската страна се влошава: миналата година МВФ прогнозира, че дългът на Гърция ще намалее от 175% от БВП през 2013 г. до 128% през 2020 г. Сега институцията очаква задълженията на Атина да са 150% от БВП през 2020 г.

МВФ изтъкна също така, че дори ако Гърция има най-висок процент на икономически ръст в Европа, най-ниското ниво на безработица и средно покачване на производителността, икономиката ще продължава да расте с по-малко от 1 на сто годишно.

Според МВФ решението на правителството на Алексис Ципрас за спиране на реформите и приватизацията и опитът за предоговаряне условията по спасителния план са причинили значително влошаване на положението в страната.

Освен това последният ход за свикване на референдум, последван от затварянето на банките и въвеждането на контрол върху капитала, само е влошил още повече ситуацията, отчитат експертите.

Фондът изтъкна още, че преди администрацията на премиера Алексис Ципрас да вземе властта през януари гръцката икономика е била на прав път към растеж и бавно е напредвала към устойчивото връщане на дълговете си.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБВП на Гърция е 240 милиарда, а не 300. Може да е бил 300 преди 5 гофини, но сега пада главоломно.Глпости! БВП на Гърция не пада главоломно. прогнозата на МВФ беше 2% разтеж, но няма да стана, може ни ще остане на 0. Преди 1 година МВФ да забрани на Гърция да вдигне дануците за едрия капитал и да обложи с данък корабостроутелниците и хазарта, а ги принуди да орежат пенсии и заплати и да вдигнат ДДС, това доведе до спад на БВП с 30%, преди беше над 300 милиарда.
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
узакис сиртакис и ебакис вулгаракис!
14
4
 
5
 
! Отговори
Дзуфтакис преди 8 години
До 19Нема веце, вулгарите сицката я изедоха...!
13
4
 
7
 
! Отговори
V.Katsolanis преди 8 години
Kalispera ! Zena mi e vulgarka i mi raskaza ce vaste pensianera namat pari za hrana . Nie imame super market v Thermes blizo do graniza i vseka mesec hvarlame mnogo negodna hrana za praseta . Ako nakoi minava za Ellada pres Thermes ako iska da vzeme hranata magazin se kazva "Kirios piato" a as se kazva Vasilis Katzolanis kazete na prodavac da me izvika i as mu dam hrana . KalinihtaПрочети още на: dnes.bg/world/2015/02/19/oland-razkri-ot-kakvi-oryjiia-se-systoi-frenskiiat-iadren-arsenal.255117,2
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БВП на Гърция е 240 милиарда, а не 300. Може да е бил 300 преди 5 гофини, но сега пада главоломно.
11
7
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
в неделя гръцкият народ почти сигурно ще ритне МВФ и западният чодел силно да не пиша къде както навремето са се били с хитлер нашите плазмодии дори несмеят да противоречат за нещо
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GARZIA SHTE SE OPRAVI KOGATO IZLEZE OT EVROZONATA I NAPUSNE ES.SAMO SAUZ SAS RUSKA FEDERAZIA SHTE VAZRODI GARZIA.
9
4
 
11
 
! Отговори
Vkontakte преди 8 години
Танцуй Россия и плачь Европа, а в Украине полная ***
8
5
 
9
 
! Отговори
тролу убиеца преди 8 години
ПОЖЕЛАВАМ НА РУСИЯ ДА ДАДЕ КРЕДИТИ НА ГЪРЦИЯ ЗА ДА СЛУШАМЕ КАК ТРОЛИТЕ ПЛЮЯТ ГЪРЦИТЕ КАТО ИНПЕРИАЛИСТИ ХА ХА ХА
7
13
 
9
 
! Отговори
Мегалиидеа преди 8 години
Гледам много *** много нещо. *** оказва морална помощ. Така се правят най-големите глупости. Получаваш морална подкрепа и като стане белята обираш шамарите.
6
4
 
14
 
! Отговори
де шамар де преди 8 години
Гърчулята са най-галения народ на света. Нали знаете как става? Гевези се, гевези и току го шамаросат. После ще има един рев . . .
5
7
 
17
 
! Отговори
555 преди 8 години
Както и да се връткат гърците - Гърция вече е фалирала държава с всичките му последствия. Чака и ги бързо и значително обедняване.
4
5
 
23
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Обади се като се появят гръцките работници и гледачки на нашите богати пенсионери-Кой ще е толкова луд да наема мързеливи, лъжливи и нечистоплътни гърци на работа?
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат да им спретнат една приватизация -там е заровено кучето
2
0
 
7
 
! Отговори
Тома преди 8 години
до анонименЕй, много спамиш! Като не можеш да споделиш нещо смислено, не мъчи клавиатурата. Поздрав.
1
16
 
11
 
! Отговори
факт преди 8 години
Днес съобщиха, че средната заплата в Гърция е 700 евро, което на практика се равнява на 700 лв. в България заради по-високите цени в Гърция. На практика реалните доходи в БГ и Гърция се изравняват. Но... в Гърция доходите тепърва драстично ще намалеят и българските доходи ще са по-високи. Доходите на софиянци вече са над средните доходи на гърците.