Ханке препоръча валутен борд и на гърците, щели да се дисциплинират

Ефектът от кризата в България ще е капсулиран, смята той
Обновена: 4 юли 2015 12:16 | 4 юли 2015 09:40, Веселина Йорданова
94
Ханке препоръча валутен борд и на гърците, щели да се дисциплинират
Проф. Стив Ханке. Снимка: архив, БулФото

Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната, заяви в интервю за БНР финансистът проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас.

Още по темата
За пореден път Ханке призова централната ни банка да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец.

Знам някои от имената, но нямам специфично мнение за тях, затова ще се въздържа да ги коментирам. Смятам, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие. Също така аз бих подкрепил някой, който е против влизането на България в еврозоната или поне е доста скептичен за това, заяви той.

Ханке коментира това, че българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната с думите "Това не трябва да се случва".

"На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми", каза още той.

Ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии, предупреди проф. Ханке.

Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите.

Има един-единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната. Те трябва да приложат това, което аз наричам "българското решение" - валутен борд. С въвеждането на драхмата курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи. Те трябва да последват примера на България и да въведат валутен борд, смята финансистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Валутният борд не може да продължава вечно, но все още икономиката ни не е достатъчно конкурентоспособна, за да минаваме към еврото.Валутния борд за Гърция ще е още по-тежък от нашия, но продължават ли по пътя на Сириза това ще е неизбежно. Най-добре за тях би било оставане в еврозоната, ограничаване на социалните разходи, повишаване на събираемостта на държавните вземания.
22
9
 
11
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Учете и работете,учете и работете,учете и работете къртовски!Само това ще спаси българският народ в жестоката конкуренция!!!Агент Триш О Конър!ЦРУ!!!
21
7
 
20
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Всички гърци реват в един глас "Ела Ханке оправи ни баце, искаме да сме като България".България е примерна икономика със стабилна макроикономическа рамка.Само Симо пияницата от Мездра има по-стабилна макроикономическа рамка - нула приходи, нула разходи.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахаха, гърци и валутен борд.
19
10
 
14
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Най активните разбирачи са червените ***. България вече я оправиха техните любимци БКП-БСП , но сега дават рецепти за Гърция , САЩ и Западна Европа . Е с такива мега - икономисти как няма да сме най бедната държава в Европа .
18
1
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Така и така не работи, направи й още едно, после още едно и да си намира работа. Поне да не й остава много време за цигари, че са вредни, както за нея, така и за околните.
17
20
 
19
 
! Отговори
Независимо мнение преди 8 години
Един ден Историята ще отдаде дължимото на най-разумния министър на финансите, който сме имали - Симеон Дянков. Той устоя в много трудни времена да не пусне демоните на инфлацията и разхищението, запази стабилността на държавата макар и в рамките на бедността, но я запази. Оперираше блестящо с това, с което разполагаше и къташе предвидливо всеки лев.
16
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси наглите американски евреи. Убиха БГ,а сега ще убият и Гърция. Украйна също я убиха. Ако запада гледа това равнодушно ,мен ме дразни,и не трябва да се случва. Плачат си за атомната гъба. Запада носи смърт за определени народи, но скоро и за цялото човечество и трябва да се унищожи.
15
9
 
17
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Ситуацията в Гърция си е чисто политически акт,чиято цел е да покаже какво се случва когато на власт дойде лява партия.Нито Гърция ще напусне Евросъюза,нито ще има тежки последици.Правителството на Ципрас ще подаде оставка и всичко ще си дойде на мястото.Пък и Службите ще са с резултат от сондаж за общественото мнение и нагласа.
14
11
 
19
 
! Отговори
гост преди 8 години
"да последват примера на България", та да станат бедни каго нас и четвърт век още да не чогат да се измъкнат
13
8
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До PilotДо 7 "Кога в Америка ще има валутен борд?"Т.е. да спрат да печатат безконтролно долари.НИКОГА!Тия са по-склонни да поемат риска да бъдат изпепелени,отколкото да се откажат от мурафетите си!Колкото до Гърция-валутния борд там не е приложим!Най-добре да си връщат драхмата и инфлацията да поеме тежката задача да свали доходите на гърците до реалното ниво.
12
8
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Доста *** и гърчоля пишат из сайтовете,като се представят за.,.българи.Познавам ги веднага по неистовата злоба с която декларират че българите са...мързеливи,предатели,сеирджии и какво ли още не.Господа,в момента българите не сме с протегната паничка за просия и не са ни празни банките от следващите 2-3 дена.Този човек на снимката наистина е прав;необходима е финансова дисциплина;който иска да я придобие,да следва нашия пример
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грък да плаща данъци,къде сте го видели това чудо,те даже касови бележки не вадят и фактурите ги пишат на ръка от някакви изтекли кочани.Май тука *** говорят на изуст.Като и сложим близо 5 млн пенсионери и държавни служители знам какви данъци им влизат.
10
19
 
18
 
! Отговори
Малко обективност преди 8 години
През 2012г.когато подписаха новата програма,там черно на бяло е записано,че когато Гърция постигне излишък,кредиторите ще преструрират дълга.Гърците затегнаха коланите,плащаха безкрайно големи данъци,масово уволняване на работещите,и когато Самарас отиде да подписва ново спораз.кредиторите отказаха.Самарас не подписа и поради тази причина Г-я отиде на избори.С Ципрас е същото.Кой на практика лъже и дава лъжливи обещания!? ЕС на Гърция или обратното...
9
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Комунизмът свършва, като свършат чуждите пари."Маргарет Тачър
8
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще ги дисцоплинираш тия малаки и да започнат да бачкат здраво, като те цял живот само са лапали и са свикнали някой друг да им работи вместо тях? Все едно мойта мързеливата булка дето от 5 години не е хващала работа сега да я накарам да бачка. Ми няма да бачка, нали има такъв хайванин като мен дето й наорави едно дете и сега поне още 5 години ще го гледа и ще си стои на *** и да ходи по кафета и да си пуши цигарката и ако забърка някоя манджа някой път съм доволен и на това.
7
9
 
35
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Ако не беше въведен валутния борд червените назначени капиталисти досега да са продали и изпили цялата държава .
6
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя отново изпълзя от нафталина...
5
11
 
34
 
! Отговори
Pilot преди 8 години
А за Америка кога ще има валутен борд? Или те могат да си печатат долари без покритие и без контрол ! Защо никой не им търси сметка на тях ? Това е и причината за всички войни и конфликти по света !
4
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOLU VALUTNIAT BORD--SAUZ S RUSIA.