Приоритет №1 за Атина е отварянето на банките

Нашето "не" не е късане с Европа, категоричен е Ципрас
6 юли 2015 07:25, Бойчо Попов
63
Приоритет №1 за Атина е отварянето на банките
Снимка: Reuters

Първият приоритет за гръцките власти е отварянето на банките, обяви в телевизионно обръщение към нацията гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Атина е готова на реформи. Спешно нужни са инвестиции, както и преструктуриране на дълговете“, заяви още Ципрас.

Той възнамерява в понеделник да проведе срещи с председателите на всички водещи партии в страната си.

Още по темата
"В гръцкия референдум няма победители и победени. Гръцкият народ доказа при сложни обстоятелства, че демокрацията не може да бъде подтискана. Но националното единство трябва да бъде запазено“, предупреди премиерът.

В Twitter Ципрас посочи, че дори и Международният валутен фонд (МВФ) е установил, че тежестта на дълга на Гърция не е устойчива. Към избирателите си той пише: "Мандатът, който ми дадохте, не е е призив за скъсване с Европа, но също така ми дава по-голяма сила за преговаряне". Неговото правителство знаело, че няма да има лесни решения. "Но има и справедливи решения, устойчиви решения – поне докато и двете страни са готови за това".

Същевременно той изказа убеждението си, че резултатът от вота не представлява "разрив“ с кредиторите, а нов мандат за споразумение със социална справедливост.

По-рано в неделя Ципрас заяви, че "от утре отново ще се отвори пътят към основните ценности на демокрацията и солидарността на всички народи в Европа".

"Днес е празник, защото демокрацията е жива и това ще ни помогне да преодолеем страха и изнудването. Ако може да се игнорира волята на едно правителство, не може да се игнорира волята на един народ“, заяви премиерът, след като гласува на референдума, който той предизвика, в 27-ма секция на 30 основно училище в Атина. 

Още за гръцката криза четете в Investror.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде сега подкрепящите гърчолята да им дадат кредити за да работи икономиката им /ама да знаете че не се чувстват добре като връщат пари и им ги давайте безвъзмездно / айде пролетариата
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
развод ми дай, развод ми дай ,ама ми дай и къщата и колата и парите,кредитите ги оставям на теб ,плащай ги ти,не ме тероризирай ,и ако може да си останем приятели .../Ципрас и ЕС/
21
1
 
37
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Банките могат да отворят когато си искат , но няма вътре нищо. Парите се получават от Европа , а няма налични в Гърция . Поне 2 месеца ще има проблеми . Никой няма да остави Ципрас да се дуе като победител над ЕС . Това просто няма да стане .
20
1
 
23
 
! Отговори
междунар. журналист преди 8 години
Голям цирк голямо нещо с главен артист Ципрас . По важното е кой е сценариста и каква е крайната цел . До тук всичко е пунта-мара . Ако са искали да останат в еврозоната нямаше нужда от този театър . Май ги тегли към Русия и Путин .
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ся вече се навряха на четвъртит гърците.
18
0
 
20
 
! Отговори
Никола преди 8 години
Нищо лично,но споразумение сега ще има по-трудно,да не кажа,че кредиторите ще изоставят съвсем Гърция.Ще се аргументирам просто:Ако оставят гърците да не си плащат и да вземат нови заеми,то тогава всички страни ще искат така и финансовата дисциплина отива на кино.Все едно фермерът Костас Гърчулякис да вземе 100 000 евро кредит от Елиники етники трапеза и понеже не плаща на банката щото се е провалил, като награда за това да поиска още 50 000 евро от същата банка.Тя няма да даде,но има ЦКР и друг
17
11
 
24
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Гърция е свободна държава с велик Премиер и може да си отвори банките когато си поиска. Какво чакат отваряйте и почвайте да раздавате карфици и кламери , защото друго няма. Сега кой им е виновен нали имаме ОХI т.е. не искате ЕС .
16
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърците са се оправяли и друг път а ние стеб си оставаме същите мизерници в най бедната ес страна
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес Еврогрупата ако каже НЕ, Ципрас пада от власт. Няма измъкване, брат!
14
1
 
30
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Тая сага прилича на типична бракоразводна помия.Работещ мъж и кифла свикнала на мола и кафета се развеждат.Детето то се знае го оставят на майката,нищо че собствените сополи на може да избърше.Майката почва да рекетира с хлапето бащата за още и още пари- че нали трябва иначе да работиОсвен това нахъсва и детето че баща му е лош,зъл и не го обича вече.Сериал от живота,телевизията а вече и политиката.....
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12-----------------Спасителните програми за Гърция всъщност доведоха до почти 2% ръст на икономика точно преди сириза да вземе властта-----------------много интересно как стават тези работи с 30% безработица и затворени предприятия.Кое по-точно генерира тези 2% ръст???
12
3
 
16
 
! Отговори
Честито! преди 8 години
Ай честито на гърците! Сега бегайте при ***, след като ви навива пружинката, той да ви дава пари за следобедна дрямка и сиртакита! Ако не евро, то рубли, курс едно към едно!
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да видим днес "терористите" как ще отговорят.
10
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките се отварят с пари, но Ципракис подмина и Сашо Томов по лъжи. Меркел каза йок!
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките няма да отворят, не и с евро като валута , това мисля е ясно. Не знам за какви преговори и солидарност говори, като почти е скъсал отношенията си с Еврозоната.
8
3
 
33
 
! Отговори
Kuncho преди 8 години
Е какво чакат за да си отворят банките!? Някой да им даде пари след като са опапкали 250- 300 милиарда евра и казаха,че не искат да ги връщат?! Смешници :)
7
3
 
37
 
! Отговори
Авантакис преди 8 години
Ципуракис и Мадафакис ще разкажат играта на гърчулякис! Ама те ще го разбиракис по-нататъкакис!
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спасителните програми през последните години само закопаха гърците още повече в калта и спасиха частните кредитори - френски и немски частни банки - като прехвърлиха дълга на европейския данъкоплатец. Значи от тези спасителни програми всички са губещи и гърци и европейци, а печелят пак частните банкери.
5
5
 
36
 
! Отговори
az преди 8 години
"Днес е празник", а утре ще ровите по кофите :))) *** е този Ципуракис. Е как така се разбързахте да преговаряте, като точно това не искахте да правите :))) тези гърци са мега гига *** народ :)))))
4
10
 
11
 
! Отговори
да преди 8 години
А това, че повечето от парите които им дадоха си ги върнаха /Франция и Германия/ за да им произведат оръжия и др. стоки. У нас също крадат , но ние си мълчим