Украйна е ключов партньор за енергийната сигурност на България

Демократичният европейски път на Украйна е без алтернатива, заяви Плевнелиев
7 юли 2015 16:52, Елка Василева
172
Украйна е ключов партньор за енергийната сигурност на България
Петро Порошенко и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Украйна е ключов партньор за гарантиране на енергийната сигурност на България, на Югоизточна Европа и на континента като цяло. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко след срещата им на "четири очи" и пленарните разговори на официалните делегации в Киев.

„Ние никога няма да забравим, че България бе най-силно засегната от газовата криза през 2009 г., когато един монополист реши да спре кранчето за газ на много държави в Европа. Затова ние днес работим за диверсификация“, посочи българският президент.

Той подчерта, че Украйна и България са двигатели за усилията на Европа за това газът да не бъде повече оръжие, а да бъде обикновена стока за търгуване на пазарни цени.

„Ние сме сигурни, че както руски, азербайджански и много други компании, които доставят газ на Европа, ще се възползват от средата, която Европа предоставя - на правила, на конкурентост, на ясна регулация, на третия либерализационен пакет, който е изцяло в интерес на гражданите и на фирмите и който не е насочен срещу никого, но той е шансът на Европа да гарантира конкурентни цени и свободен пазар. Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране на една или друга държава“, каза още българският държавен глава.

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път, заяви също така Плевнелиев.

Държавният глава отново изрази позицията на България за подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Плевнелиев каза, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е в нарушение на международното право и "България не признава и няма да признае никога този незаконен акт".

Президентът посочи още ,че страната ни не признава и резултатите от референдумите в Донецк и Луганск. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа, каза Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че изходът от кризата минава през изпълнението на Минските споразумения и санкциите на ЕС срещу Русия са обвързани с пълното им изпълнение. България подкрепя санкциите и ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза президентът.

Той заяви, че никой няма право, още повече в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите , а не в местенето на граници, каза още Плевнелиев.

Държавният глава изрази категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна, както и за отпадането на визите за украинските граждани.

Признателни сме за политиката на украинското правителство по отношение изучаването на български език, заяви още Плевнелиев. Той припомни, че българското национално малцинство в Украйна е най-голямата българска общност извън границите на страната.

В присъствието на двамата президенти беше подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
БОЙКО преди 8 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ,кой друг.....
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какъв ключов патньор може да бъде Украйна за българия,ако Русия спре подаването на газ,този *** чували се въобще какво плещи,този човек само срами България.Това е найзагубеният президент на България която е имала до сега,но това е матряла на бойко тиквуна.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти няма ден в който този клоун да не ни провокира с тъпотиите си. Ако го преизберат значи костинбродската печатница са я пуснали отново.
22
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
41 не санямат такаеа задлъжнялост но ако продължи войната може о да станатОдисей 1
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо свободен полет на мисълта, само пациентите от Амстердамската психиатрия и нашият .... са способни на това.Браво!
20
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Гн Президент не съжалявам че гласувах за вас на балотажа не е лесно да се изправиш фронтално срещу Путин между другото му въенахте за Турски паток и обвиненията му срещу България впрпчем какво стана с патока нещо май забуксиваОдисей 1
19
2
 
16
 
! Отговори
оо преди 8 години
ужас какъв газ откъде го намери украйна бедна окрадена няма думи убиват беден народ и кани гости укрфашист
18
3
 
10
 
! Отговори
аа преди 8 години
този укр фашист какво може да предложи освен война мошеник койко слуша
17
4
 
25
 
! Отговори
независим преди 8 години
Този "наш " президент защо говори за България ,че " не признава и няма да признае никога този незаконен акт" и , "че страната ни не признава и резултатите от референдумите в Донецк и Луганск ".........да проведе референдум,да видим народа му какво ще каже ......да, ама нада ли !
16
3
 
19
 
! Отговори
Някъв от България преди 8 години
Само тия дето имат газ могат да са ни ключови партньори, а тия дето са просто транзити очаквай само проблеми от тях.
15
2
 
18
 
! Отговори
плевнев преди 8 години
.Росине,я както си до опиканото жълго знаме на укрите се протегни и го скъсай тяхното,че да сме квит!
14
4
 
18
 
! Отговори
Be_google The Expert преди 8 години
До ****Именно, Украйне беше добре, защото ЖИВЕЕШЕ НА ГЪРБА НА РУС ФЕДЕРЕЙШЪН, ама вече НАНАЙ ДАЛАВЕРА, НАЙН ГЪВЕЧ ЗА УКРАИНСКАТА ОЛИГАРХИЯ!!!! Ся за да не изпукат от мизерия олигарсите им ги пробутват към ЕС....
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ ВЯРНО ЗА ЧИЙ МУ Е НА ПЛЕВНЕВЛИЕВ ДА ХОДИ В УКРАЙНА КЪДЕТО ПОЛУЧАВА РУСКИ ГАЗ И МОГАТ ДА НЕ ГО ПОЛУЧАТ АКО КАРАТ В СЪЩИЯ ДУХ...НЕЩО НЯКАКЪВ ЛОШ СЦЕНАРИЙ ПОД НЕЧИЯ РЕЖИСУРА АМА КАКВА Е ЦЕЛТА...?ПРОСТО НЯМАМ ОБЯСНЕНИЕ
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземи единия, удари другия.....
11
3
 
12
 
! Отговори
Be_google The Expert преди 8 години
Агентурата на ЦРУ....абе къде ни е далаверата като девирсифицирахме цялата енергетика?! Дайте да затворим и АЕЦа и да цъфнем и вържем! :))))
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако харесвам руски филми но мразя путин : русофил ли съм или русофиб ?
9
4
 
37
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Срам ме е че съм българин! От България и то - с такъв "президент" български!
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Не е вярно, че на нас ни я продават двойно по-скъпо. Цента за БГ е 200$. Но след това са се накачурили доста маймуни на клона да лапкат. Като сложим и акцизи, ДДС-та и т.н. се получава твоята сметка за двойното.
7
2
 
41
 
! Отговори
555 преди 8 години
Ало, Москов! Приберете го този където му е мястото, че съвсем превъртя!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
na snimkta:Rosen: v Boinge 373 nebyl nikokoi grajdanin Begeiskei respubliki.Piuotr: Tak to4na , My po podlizurcov nestreliame s raketami. My streliaem po nevinnih.