Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.

Вторият изход от кризата е Атина да подобри предложенията си
Обновена: 11 юли 2015 22:44 | 11 юли 2015 20:21, Бойчо Попов
409
Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.
Снимка БТА

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM".

Още по темата

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от Еврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“. 

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапин и италианският му колега Пиер Карло Падоан.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
6
 
! Отговори
хайде кажи преди 8 години
До 269Хайде дай няколко примера , кое се е променило у нас в положителна посока , след 89-та , и особено след приемането ни в ЕС и НАТО, и в добавка закриването на всичко за да влезем в така бленуваната Европа ??Хайде нали сме в земния рай - не би трябвало да мислиш много !!!!!!
165
9
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
270 Защо смяташ така наистина за тези 10 годни сме се изкачили с 10 пункта и от 35 в момента сме на 45 при 100 средно за ЕС . това малко ли е , ти какво повече би искал при това Управление на Тройната ламя / БСП . ДПС . НДСВ / , световна финансова криза , дългова европейска криза сътресения в кабинета последните 3 години , какво повече
164
0
 
8
 
! Отговори
23 преди 8 години
До да беНе толкова се продават, колкото са прости, необразовани, с ниска обща култура. Столицата прилича на чалготека. Селяния под път и над път, пълна свинщина. Обаче сме в ЕС.
163
7
 
9
 
! Отговори
да бе преди 8 години
До 269Казваш , че откакто сме в ЕС-то и НАТО сме цъфнали и вързали жалко ,ч е хора като теб се продават за няколко цента
162
3
 
5
 
! Отговори
До 265 преди 8 години
За радост никой не те пита. ;)
161
0
 
9
 
! Отговори
8988 преди 8 години
"Финландия натиска Еврогрупата да изключи Гърция от Еврозоната "
160
7
 
6
 
! Отговори
пак аз преди 8 години
До АнонименАко някой ме пита мен , още в понеделник излизаме от ЕС-то и НАТО ама , явно повечето българи не мислят така
159
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не разбиракисВместо да се присмиваме на гърците ние трябваше да си направим равносметка за ЕС и НАТО и дали искаме да останем колония на Германия и САЩ както 800 години от историята сме били роби и сме се спасявали само благодарение на собствена армия или Русия.
158
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шойбле, просто си признай, че се осрахте с гръцкия си проект и се осрахте двойно когато трябваше да го спасявате.
157
0
 
8
 
! Отговори
До V.Kotsolanis преди 8 години
Човеек, ясно ми е, че изказванията ти са позорни, ама с тоя правопис не мога са ги прочета :( .
156
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 255Как да няма как да се оправи работата? Гърция излиза от ЕС и влиза в ЕАС. Работата оправена.
155
3
 
0
 
! Отговори
V. Katsolanis преди 8 години
До munchokoito se darsi civilisovano uvasave nego , koito se darsi kato mongol unisavame ! kalinihta as otiva na busuki
154
1
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
До БългаринВизантиецо, стига с тия византийски номера ! Знаеме се ! А , аз пък съм локомотив и правя пуф ,паф !!!Не злобей , а си спасявай *** !
153
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви чукари халюцинираш бе, заблудена овца? Ти ходил ли си някога до Гърция? Няма по-мръсни и неуредени плажове от тези на мутрочерноморието.
152
0
 
5
 
! Отговори
muncho преди 8 години
До V. Katsolaniskakva zaplata predlagash i kakva rabota Cheta po sajtovete , kak v Garciq eksploatirali balgarite i gi lazheli za zaplati , karali da rabotqt karo robi zasto taka ???Uzh ste vqrvasti hora , a ..........!!!
151
9
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Гърците няма да се съгласят ЕС, Меркел и компания да им затрият държавата, за което ние сме очеваден пример. Ще преживеят и без евро и без ЕС ако се наложи. По-важно е ние да се огледаме в какви *** сме затънали, а не да ни мажат постоянно очите с Гърция. Всеки който поне веднъж е бил в Гърция е наясно къде е по-добре и не е нужно да бъде убеждаван.
150
3
 
2
 
! Отговори
388 преди 8 години
До Анонимен 238 и да се върнат при Сорос за нови инструкции , нали ????
149
6
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До V. KatsolanisПриятна вечер и късмет Нормалните хора сме с вас...Реално сащ правят опити с малките страни..
148
5
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
От които най - фатално е 1944 - 1989
147
5
 
0
 
! Отговори
V. Katsolanis преди 8 години
До munchov nasi forumi su pise ce obisdate nas i e varno a rabota ako iska mose as ti dam ?