Съветът на НАТО се събира извънредно по искане на Турция

Заседанието ще се проведе във вторник
26 юли 2015 22:11, Красимир Ангелов
71
Съветът на НАТО се събира извънредно по искане на Турция
Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика във вторник извънредно заседание на Северноатлантическия съвет - посланиците на 28-те страни в НАТО.

Това ще стане по искане на Турция, като Съветът на НАТО ще разисква проблеми на сигурността след самоубийствения атентат миналата седмица в турския град Суруч, в който загинаха 32 души, и последвалите турски военни действия срещу Ислямска държава и Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде Ройтерс.

НАТО съобщи в декларация днес, че по искане на Турция Северноатлантическият съвет ще се събере на консултации по силата на член 4 от Вашингтонския договор. "Турция поиска заседанието поради сериозността на ситуацията след ужасяващите терористични атаки през последните дни и за да информира съюзниците за мерките, които предприема. НАТО следи внимателно развоя на събитията и е солидарна с Турция", се казва в декларацията.

Член 4 от Вашингтонския договор предвижда членовете на НАТО да поставят проблеми за обсъждане на политически консултации. От създаването на съюза през 1949 г. той е бил задействан в редица случаи, например от Турция през 2003 и 2012 г. и от Полша през 2014 г.

Член 4 гласи: "Страните ще се консултират заедно когато, по мнението на някоя от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните е застрашена".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
6
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
По принцип тъпотията и злобата са виртуални величини. Ако бяха материални , щеше да си милионер.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V EVROPEISKITE ARMII NIAMA GEIOVE,NO V TURSKATA SGAN IMA SAZDADENI HILIADI SEMEISTVA OT MAGE.TURZITE NE OBICAT GENITE-TE SA SMO ZA RAZPLOD.
22
10
 
7
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
До 39. Ааа по леко ! Турската армия може и 3 ислямски държави да ликвидира но нека и НАТО да се потруди . На Турция и омръзна да оправя бъркотиите и белите на Европа и НАТО. Ония стари номера вече не фърфят. Създават ли проблем в някоя страна ...... веднага ще има бежанци и други сюрпризи.
21
1
 
0
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Пардон 36.
20
9
 
7
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Турската армия никога не е губила духа си 44. Тя винаги се е ориентирала във времето и пространството . Благодарение на хилядолетния си опит винаги е преценявала правилно кога да воюва и кога да НЕ воюва.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турската армия не е тази, която беше до преди няколко години. Ердоган я демотивира, като вкара в затвора и в пенсия изявени висши офицери. Заветът на Ататюрк беше военните да пазят светската република, а Ердоган връща държавата в тъмните векове на шериата.
18
5
 
4
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Преди 2 часа приключи четвъртата въздушна операция. Аскера ни няма да дочака до вторник. На война като на война.
17
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
Вашингтонските сатанисти насилиха Саддам Хюсеин да използва химическо оръжие срещу кюрдите.
16
7
 
11
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Турция иска да докаже така да се каже, че намесата и в Сирия е нормална и нужна и, че нещата са сериозни за да не ги обвинят по късно в нещо.А Турция може да се справи с ИДИЛ, с Пкк и в същото време може да дразни и гърците с полети над островите. А това е линк в тубата youtube/watch?v=9GfJy7uWapsИзраелски войник съветва немски журналист да не поглежда към турския караул с бинокъл защото после трябвало да дават обяснения...
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия джихадисти-михадисти, кюрди-мюрди не се шегуват! Не знам какво са намислили турците, но ми се струва, че сами ще си вкарат вълка в ***.
14
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците и еврогейците я забъркаха тази каша в Близкия Изток. И работа ще остане пак на Турция да ги оправи нещата в бившите си вилайети. Но съм сигурен че ще се справят. Все пак имат вековен опит в това. Най-малкото, за народ, който е могъл да управлява българите 500 години, ще е без проблемно да управлява който и да е друг народ поне 500000 години! Факт!
13
0
 
21
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Другарят Столтенберг е доста угрижен . Такава бъркотия заформиха в Близкия изток , че и Аллах е силно затруднен с пристрастие към участниците и не може да се оправи
12
6
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
ходи си подмии *** че смърди от тука
11
6
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
бегай бе от тука смардиш
10
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз от пра дядо си знам че на бай *** никаква вяра,когато си силен ще ти се мазни и търка обувките,но когато си слаб или друг противник дойде ще те удари зад гърба на това му викам калпав народ,затова македонците не ви броят за хора
9
9
 
14
 
! Отговори
akud преди 8 години
великата турция се оцапа на дупето само от един незначителен напън на ПКК, представям си ако смелите кюрдите скочат ердоган ще се чуди на къде да хване
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До боц убий комуниста с лопатата
7
14
 
13
 
! Отговори
боц преди 8 години
Хей аноним 9, явно не си живял с турци и не си общувал и споделял с дядовците си!От Дядо си знам: НА ТУРЧИН ВЯРА ДА НЯМАШ!!!
6
7
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne sme imali imperia na tri moreta,no sme imali darjava na tri moreta. vse pak neka deistvat sreshtu isliamistite.
5
8
 
18
 
! Отговори
боц преди 8 години
С този самоатента, Турция си развърза ръцете за борба с единствните (КЮРДИТЕ), които реално воюват срещу ИД!Този филм вече сме го гледали в ССАЩ с кулите близнаци!!!