Алексис, Ципрас, а сега накъде за Гърция?

Само пълното мнозинство при изборите ще е успех за СИРИЗА
21 авг 2015 10:52,
25
Алексис, Ципрас, а сега накъде за Гърция?
Снимка: Ройтерс

Гърция се насочва към експресни парламентарни избори през септември, след като премиерът Алексис Ципрас не издържа на натиска и подаде оставката на кабинета. Лидерът на СИРИЗА загуби доверието на своите депутати от крайнолявото крило в коалицията, а възможностите му да продължи да управлява и прокарва важни законодателни промени с помощта на опозицията клонят към нулата.

Затова и той избра варианта с бързи избори, макар че на масата бяха поставени и други сценарии, сред които искане на вот на доверие, което обаче Ципрас беше сигурен, че няма да получи, както и разпускане на парламента и прокарване на нужните закони на летни сесии с избрани 100 депутати.

Това отново означаваше предсрочни избори, но през октомври или ноември.

Още по темата

Показателно, че Ципрас не очаква подкрепата на депутатите си, беше поведението му по време на вота по третата спасителна програма за страната. Той помоли председателя да гласува по-рано и не изчака да види резултата, както правеше при предишни ключови гласувания по спасителната схема. Близо седмица след това премиерът нямаше официална изява и това още повече подхрани слуховете, разпространявани за бъдещето на кабинета.

Шансовете на най-младия лидер на водеща политическа партия в южната ни съседка изглеждат най-добри за предсрочните избори. На 35 години, малко случайно, но с пък с голямо мнозинство, той пое СИРИЗА и за пет години от посредствена партия с резултат от под 5% през 2009 година я изведе до първа политическа сила в страната при предсрочните избори в началото на тази година.

Поетият курс към споразумение с кредиторите обаче костваше подкрепата на крайнолявото крило в коалицията.

Всъщност на този етап Алексис Ципрас изглежда и без алтернатива на политическата сцена. Отцепниците, водени от бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис, нямат много време да се подготвят за изборите. Техните идеи за излизане от еврозоната и връщането на драхмата пък не срещат и голямо одобрение сред гърците.

Факт е още така, че критики за споразумението, мерките и действията на Ципрас се сипят от всички страни, но досега никой не е предложил друг план за излизане на страната от тежката ситуация.

Разцеплението в СИРИЗА е зреело отдавна, пък стана ясно от разменени престрелки между правителството и крайнолевите в партията. Говорителят на кабинета коментира, че тази фракция никога не е подкрепила решение, което не е свързано с връщането на драхмата.

Бившият политически елит - „Неа демократиа“ и ПАСОК, нямат силни лидери в момента и тепърва трябва да работят за намиране на нов път към властта, а и гърците сякаш са по-склонни да обвинят тях за ситуацията в Гърция в момента, а не СИРИЗА.

За повечето гърци Алексис Ципрас е единственият политик, който действително е преговарял с „омразните“ кредитори. Сегашното споразумение беше изработено след безпрецедентни 17-часови дебати в Брюксел. Предишни допълнения към споразуменията са били подписвани по имейл. В медийни публикации избирателите на СИРИЗА признават за допуснатите грешки, но са и склонни да му ги простят, защото виждат усилия, които полага за стабилизиране на страната.

Името на 41-годишния премиер никога не е замесвано в каквито и да било скандали, за разлика от своите предшественици, за които непрекъснато се появяваха съмнения за корупция и сключване на сделки, които не са в полза на гръцкия народ. Медиите в страната с изненада отбелязват скромния начин на живот на новия премиер, отказа му да се премести в правителствената резиденция и решението му да остане да живее в жилището си в предградие на Атина.

В последните проучвания на общественото мнение, провели се на 25 юли, въпреки промяната в политиката на управляващите, 63% от гърците подкрепиха действията на Алексис Ципрас. Това го прави най-одобрявания политик в страната. На следващо място се нарежда Янис Варуфакис с 28 на сто одобрение. Ако изборите се провеждаха в края на юли СИРИЗА би получила почти 34% от гласовете на гърците. Втората политическа сила „Неа демократия“ - едва 16 на сто.

Въпреки голямата разлика СИРИЗА все пак няма да може да управлява сама и това поставя въпроса къде Ципрас може да намери нови съмишленици за създаване на нов кабинет. Сегашните ANEL дори няма да влязат в парламента, сочеше проучването.

От последните социологически проучвания обаче мина доста време и в момента не е ясно дали премиерът, който не изостави образа си на „доброто момче“ - защото в ръцете му всъщност има доста лостове, с които да се справи с вътрешната си съпротива, запазва подкрепата на гърците.

Така, "мъченикът" Алексис Ципрас, нападан от всички страни, и гледащ за подкрепа към проевропейски настроените избиратели, сякаш наистина има най-големите шансове отново да се завърне в кабинета си в резиденцията "Мегаро Максиму" като победител. За истински успех ще се счита обаче само постигането на пълно мнозинство в 300-местния гръцки парламент. На миналите избори СИРИЗА спечели 149 места и управляваше заедно с ANEL.

Случващото се в Гърция можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: сиризаАлекси Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
ФАЛИРАКИС преди 8 години
Да живее Смъртиза!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Mr.STARBUCKS 11Много бъркаш. Ципрас не е българин.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След Ципрас и неговите последователи ще дойдат още по леви. Това е новата вълна която с никакви пари няма да бъде спряна.
8
9
 
4
 
! Отговори
ИЗ СИРИ СА преди 8 години
А сега накъде? Към Сибир, накъде.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До В името на народаАко не, увисват на въжето.
6
5
 
8
 
! Отговори
В името на народа преди 8 години
С финансови акули и рептили така се процедира. Първо обещаваш, те дават и догодина опрощават.
5
0
 
4
 
! Отговори
Plamen преди 8 години
Алексис, Ципрас и брат му? Деляна Петкова, ти сериозно ли?
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкият Орешарски фалира страната и сега ще си харчи награбените милиони.
3
9
 
9
 
! Отговори
Чук и Бег преди 8 години
БРАВО НА ЦИПРАС!Изгоре , като сърцето на Данко, ама съвсем по КОМУНИСТИЧЕСКИ!А, колко ла... забърка , НЕМАМ ДУМИ..ха,ха,хааааааааааааа
2
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ципрас! Само за по малко и от 8 месеца на власт, успя да договори над 90 Милиарда евро за Гърция.Нашите чукундури от 25 години строят основите на капитализма.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заряДа бе, дет се вика той вече си е взел своето и сега може като Варуфакис да се оттегли, нали? Плъховете напускат потъващия кораб след като направиха сума поразии. Какво толкова го възхвалявате, че се бил опълчил на империалистите. Гърците искат пари от ЕС без да ги връщат. Ей за това се борят. Вие ако искате им давайте, аз не искам. Който пил ще си плати без да се прави на голям мъж, защото с голо д..е таралеж трудно ще смачкаш.