"Икономист": Пускайте мигрантите и им дайте да печелят

Тази формула дава добри резултати в Лондон, Ню Йорк и Ванкувър
Обновена: 28 авг 2015 22:27 | 28 авг 2015 21:37, Елка Василева
226
"Икономист": Пускайте мигрантите и им дайте да печелят
Снимка: Reuters

"Ислямска държава" (ИД) не крие своята бруталност. Когато изгаря живи хора или набива главите им на колове, тя качва видеокадрите в интернет. Когато нейните бойци поробват и изнасилват момичета от други религии, те се пъчат, че изпълняват волята на Аллах. Затова, когато бегълци от окупираните от ИД територии в Сирия или Ирак казват, че се страхуват да се върнат у дома, е много вероятно те да казват истината, пише сп. „Икономист“.

Европейският съюз е един от най-богатите, най-проспериращи райони на света и неговите жители обичат да си мислят, че те задават стандартите за състрадателност.

Всички страни от ЕС са съгласни, че имат законно задължение да дават сигурно убежище на онези, които имат основателен страх от преследване. Въпреки това сегашният наплив от хора, търсещи убежище, меко казано подлага на изпитание предаността на Европа към нейните идеали.

Неонацистките бандити в Германия палят приюти за кандидати за убежище. Една антиимигрантска група в момента е най-популярната политическа партия в Швеция. Унгарският премиер, правещ се на домашен Доналд Тръмп, предупреждава, че нелегалните мигранти, особено от Африка, заплашват оцеляването на страната.

Перспективата вече е изяснена частично. Около 270 000 бежанци са достигнали Европа по море досега тази година. Това е повече, отколкото са пристигнали през цялата 2014 г., но е все още само един човек, търсещ убежище, на всеки 1900 европейци. И много от тези хора ще получат отказ.

Към много по-бедни части на света има много по-голям наплив. Миниатюрен Ливан е приел 1,1 млн. сирийци - около една четвърт от собственото му население. Турция е приела 1,7 млн. Танзания - страна, в която средният доход е една петдесета от този в ЕС - е подслонила от десетки години стотици хиляди бежанци от Конго и Бурунди, без много да се оплаква.

Когато обаче европейски държави като Гърция и Италия, където първо пристигат арабските и африканските бежанци, поискаха помощ, за да ги обгрижват, останалите членове на ЕС с огромна неохота се съгласиха да приемат нищожно малкия брой от 32 256 души в продължение на 2 години.

Да печелиш, като правиш добро

Европа може и трябва да направи повече. Не само от морални съображения, а и заради собствените си интереси. Европейската работна сила застарява и скоро ще започне и да намалява. Правителствата трупат огромни дългове, които смятат да стоварят върху бъдещите поколения. А положението ще бъде още по-трудно, ако бъдещите поколения са по-малобройни.

Имигрантите, включително кандидатите за убежище, обикновено са млади и с желание да работят. Така че те могат да помогнат за облекчаването на този проблем, като се грижат за старите хора и като поемат част от дълговете, в чието натрупване не са участвали.

Африканците и арабите са млади. Европа може да "вземе назаем" част от тяхната жизненост, но само ако европейските правителства третират всички видове миграция по-разумно. Това ще бъде политически трудно и ще изисква и реформиране на трудовите пазари.

Отсяването на кандидатите за убежище трябва да бъде строго. Сирия е същински ад, но Албания не е. Отсяването обаче трябва да бъде също експедитивно и великодушно. Хора, които прекосяват пустини и бурни морета, за да стигнат до Европа, е малко вероятно да се окажат кръшкачи, когато дойдат тук. Напротив, проучвания сочат, че имигрантите по света по-често са склонни да започват бизнес, отколкото местните хора, че е по-малко вероятно да извършват сериозни престъпления и че нетно приносът им към държавната хазна е положителен.

Страховете, че бежанците ще откраднат работни места или ще повлекат надолу заплащането на местните хора, също са необосновани. Тъй като те носят нови, различни умения, идеи и връзки, тенденцията е по-скоро да вдигат заплащането като цяло и на местните, макар че е възможно да го понижат леко при неквалифицираните местни хора.

А за самите мигранти печалбата е огромна. Премествайки се в Европа, с нейните предсказуеми закони и ефикасни компании, те могат да бъдат няколко пъти по-производителни, като съответно повишават и своето трудово възнаграждение.

Възможно е спектиците да кажат, че културното влияние на миграцията е дълбоко дестабилизиращо и че Европа нито желае, нито е в състояние да абсорбира голям прилив отвън. Европейците се ужасяват, когато видят тълпи от неасимилирани, безработни имигранти, както в някои части на Париж и Малмьо. И се страхуват от ислямисткия тероризъм, особено след масовото убийство в "Шарли ебдо" и след обезоръжаването на мароканец, извадил огнестрелно оръжие във френски скоростен влак миналата седмица.

Не всички, които изпитват такъв страх, са ксенофоби. Безспорно е, че мониторингът над джихадистките групи трябва да бъде засилен. Отговорът на по-общия въпрос - Как Европа може по-добре да асимилира мигрантите? - обаче може да бъде обобщен в три думи: дайте им работа. Тази формула дава добри резултати в Лондон, Ню Йорк и Ванкувър. Работните места предпазват младите от опасно поведение. На работните си места мигрантите общуват с местните и усвояват техните навици, и обратното.

Политиките, които оставят новодошлите без работа, са пагубни. Такъв е резултатът от британските ограничения за кандидатите за убежище, както и от закостенялото шведско трудово законодателство, което прави наемането на неквалифицирани работници неизгодно.

Една по-отворена Европа с по-гъвкави трудови пазари може да превърне бежанската криза във възможност, както направи Америка с поредицата от бежански вълни през 20-и век, много от тях от Европа. Пуснете ги да влязат и им дайте да печелят.
 

/БТА/
 


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
9
 
! Отговори
изтрихте ми комента преди 5 години
АЗ СЪМ В КАНАДА И ВИ КАЗВАМ ОТ ОПИТ,ТЕЗИ БЕЖАНЦИ СА МНОГО МНОГО МНОГО МРЪСНИ, ПОДЛИ, НАГЛИ, ЛЪЖЦИ, КРИМИНАЛИСТИ, ЕБ..ЧИ, МЪРЗЕЛИВИ И ГАДНИ!!!НЕ ПУСКАЙТЕ ТЕЗИ МОБИЛНИ БОМБИ В БЪЛГАРИЯ ЧЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В МИННО ПОЛЕ!!!АЛЛАХ ЛИ Е, БОГ ЛИ Е ТАМ ГОРЕ, КОЙТО И ДА Е ДА НИ ПОМАГА ЧЕ ЗАРАЗАТА ИДЕ!!!ДРЪЖ СЕ БАЛКАНЧАНИНО!!!
142
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът ще стане по хубав когато се премахнат религиите...неоспорим факт...
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майната им на парите, искам да живея в Християнска държава !!!
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работещ арабин? Е па такова животно нема!
139
0
 
16
 
! Отговори
Коко преди 5 години
А защо има визи в САЩ и границите са затворени?
138
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка създаде ИД а сега Европата да прибира емигранти....Ако искаха американците могат за една седмица да решат проблема с ИД ама за тях е по-важно да създават хаос в Украйна и Европа да търпи последствията ние Българите колко пари и работни места загубихме от авантюрите на Америка в Близкия изток и Украйна
137
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВАШИНГТОН ОТПРАВИ ЗАПОВЕД КЪМ ЕС "ДА СЕ ПОГРИЖИТЕ ЗА БЕЖАНЦИТЕ СИ"....НА КОЕТО НЯМА КОЙ ДА ИМ КАЖЕ"АМА ТЕ СА ПЛОД НА ПОЛИТИКАТА ВИ ТАКА ЧЕ СЕ ПОГРИЖЕТЕ ВИЕ ЗА ТЯХ "
136
0
 
22
 
! Отговори
МИГРАНТИ??? преди 5 години
БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ НИ ШОКИРАТ ТЕЗИ ДНИ С УНИКАЛНИЯ "ПРАВОПИС" И ИЗОБРЕТЕНИТЕ ОТ ТЯХ НОВИ ДУМИ. ОТКОГА ЕМИГРАНТИТЕ СТАНАХА МИГРАНТИ? ДОРИ ПРАВОПИСНАТА ПРОГРАМА ПОДЧЕРТАВА С ЧЕРВЕНО МАСТИЛО ТОВА "МИГРАНТИ", НО РЕДАКТОРИТЕ В МЕДИИТЕ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ НАД ТОЯ ФАКТ. ЗНАЧИ ВЕЧЕ НЯМА В УЧЕБНИЦИТЕ НИ ПО ИСТОРИЯ ДА ПИШЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТИ В РУМЪНИЯ, ЗА БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦИЯ ПРЕДИ 1878 Г, А ВЕЧЕ ЩЕ ИМАМЕ "БЪЛГАРСКАТА МИГРАЦИЯ В БУКУРЕЩ".ДОТАМ Я ДОКАРАХМЕ, ЧЕ СУЛЬО И ПУЛЬО ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД ЕЗИКА НИ
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за 151..Лекар? Значи, у нас - доктор "Смърт", със специализация - най-ГНУСНИЯ РЕКЕТ - ЗДРАВНИЯ! Москов само загатна за мониторин върху резултатите от работата на такива като теб, и вие побесняхте, като орляк стършели. Е, да, ама вече няма да ви се уреди въпросът - ще ви се плаща само ако лекувате хората, ако им правите план за лечение, ако поне стопирате развитието на болестта. Иначе - парички - йок. Ще работите като копачи, каквито всъщност сте 70 % от вас.
134
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"както направи Америка..." Вероятно странният автор на статията има предвид САЩ, но забравя безспорна истина - европейските емигранти отиваха в САЩ и на континента Америка на една почти празна земя, населена с туземци,незнащи, какво е пушка и уски. Т.е. един нецивилизован континент се заселваше с относително цивилизовани хора. Сега процесът е обратен по отношение на Европа. А САЩ се правят че проблемът не ги засяга, въпреки че те пряко са виновни за това, и не приемат нито един бежанец.
133
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете джихадистите в Европа и ги оставете да правят атентати, за награда - ръкопляскане от краварите.
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 145Ушанките ги остави сега те са в обедна почивка и си пият водката. Тук дават акъл американците на кого да пускаме повече, статията е тяхна.
131
7
 
2
 
! Отговори
678 leto преди 5 години
ei taka si pochivali bolgarite na asparuh sled dalgia prehod ot asia...:) pa im se rodila idea da si osnovat dirjavata bolgaria ...
130
0
 
10
 
! Отговори
до 152 от славянин преди 5 години
Колко хора излекува досега, ''лекарю''!? Достатъчно е човек да прочете двете ти изречения написани в стил ''егоцентричен селски ***'', за да разбере, че трябва да се пази от такива ''лекари'' като теб като от чума! И още по-странно е как така медицината все по-модерна, лекарите все по-компетентни, пък болестите все повече, я ни посвети в този фокус, ''лекарю''!?
129
0
 
25
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Как се радвам, че малко по малко истината излиза наяве - световните ч.ф.тски гангстери-''демократи'' вече сами издават какви са им истинските планове - да държат Близкия изток постоянно горящ, за да може той да се изсели в Европа и да я заличи като континент на белите християни! Ако европейците имат поне малко смелост и достойнство трябва да качват на кораби всички бежанци и да ги пращат на техните създатели отвъд океана! Ама няма да стане, от третополови да търсиш смелост и достойнство!?
128
1
 
34
 
! Отговори
Аз Малдив преди 5 години
Икономист да си ги пуска в редакцията да печелят - аз не казвам на комшията, как да си управлява къщата.
127
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доживяхме акъл от хората, построили стена по границата с бедните мексиканци. Да не говорим, че в Тексас по границата има доброволни патрули с джипове и пушки, потърсете в тубата.
126
0
 
40
 
! Отговори
Грешка преди 5 години
И аз искам да ходя на помощи в Саудитска Арабия, ама няма кой да ме пусне.Тия хора носят със себе си и манталитета и се смятат за повече от останалите защото са мюсюлмани. На пример ако една жена европейка отиде в Катар трябва да носи определени дрехи и да си покрива главата , а като дойде някоя мюсюлманка в Европа ще изреве света че я карат да се снима за паспорта без забрадката и.
125
2
 
37
 
! Отговори
селчо преди 5 години
А бе, то бива пропаганда бива, ама тая статия кърти . Тия нали тия ще дойдат с техните си порядки, а всички знаем за какво става въпрос, нашите *** ни стигат
124
1
 
10
 
! Отговори
ПРОСТО Е: преди 5 години
КОЙТО ИСКА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ -----ДА СИ Я ОТВОЮВА ИЛИ ...ЗАПЛАТИ!/.. друг да му я отвоюва , като българите../КАТО НЯМАШ ПАРИ --ПЛАЩАШ С КРЪВ!!ПРОСТО --КАТО БОБ!!!!