Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия

На борда й има около 200 ядрени бойни глави, пише във Facebook арабистът
Обновена: 8 сеп 2015 22:43 | 8 сеп 2015 22:07, Анисия Иванова
287
Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия
Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9 септември зала 1 на НДК в София от 19 часа, още има билети 30-50 лв, но трябва да си там най-късно в 18 ч............Точно така другарю, ... Русия и лично другаря Путин ще възстановят комунизма в България, а теб ще сложат пак за партиен секретар - също като едно време !!!
56
0
 
14
 
! Отговори
Партийна книжка №1 преди 8 години
Бойко и той ще е на Ансамбъла! Малко ще се притеснява да не му се кара Джон Маккейн, но в залата ще е тъмно и няма да го забележат. Ще се маскира като Ненчо!
55
2
 
11
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни главиНещо се объркаха - 20, 200 или 6-10? А и защо трябва да доближиш до брега нещо, което лети 10000 км.?
54
1
 
0
 
! Отговори
ко преди 8 години
този чуков кой той откъде знае той бил на тая подводница или саво на снимка видя
53
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на Черветата армия! На Русия СЛАВА!
52
4
 
19
 
! Отговори
Мургаш преди 8 години
Вземи манлихера, другарюи старият верен Наганотново идва Деветибий соросоидната ***!
51
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада няма право повече да се нарича цивилизация , след това което направи в Либия , Сирия и Ирак.. Разруши хилядолетна стена между Европа и Афирка .. Демографския потенциал на арабите и близкия изток е 120 милиона той не не опасен , но този на Африка 600 до 1 милиард ... Скоро щерка ви ще роди *** и ***..
50
4
 
14
 
! Отговори
Подводницата до 103 преди 8 години
*** ще ги оправите сами! Подводницата има други задачи и не иска да и се радвате, а да запретнете ръкави и поошамарите тук и там!
49
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събудите ли руската мечка, може да разбере, че сте откраднали меда.
48
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** , скоро възмездието ще дойде .. неизбежно е *** .. отново заложихте на умрял кон..
47
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом *** праща ядрена подводница към Сирия значи сатрапа Асад е готов.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казват,че от тази хубавица няма смисъл да бягаш.Просто ще умреш изморен :))))
45
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та кой ще им разреши да преминат в Средиземно море! Колкото минаха самолетите, толкова и подводницата. Ще си стоят на котва в Мурманск и докато не унищожат США, все ще гледат като гладни кучета на къс синджир.
44
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подводницата тук да избие ***
43
5
 
27
 
! Отговори
Ambasada USA преди 8 години
Никой не е давал заповед на българите да не пропускат руските самолети! Българските *** са се презастраховали да не би Големия брат от Фашингтон да не би да им се скара. Сега очакват да ги почеше зад ушите!
42
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нека ви кажа нещо, което малко хора знаят ... Путин е страхливец ... малък, злобен клоун.При него всичко е поза ... какво ли не би дал да се сдобри с запада, но няма вече как
41
0
 
1
 
! Отговори
амг6.3 преди 8 години
До онзне знам ама ако искаш мое те повозим у багажника на амгто. зимам си едно кафе и те чакам на попа след 20 минути
40
9
 
4
 
! Отговори
жеко преди 8 години
чуков ли е или анисия иванова, от на майка си влагалището ли вземате тази информация, това са тайни операции обаче някви бг пумяри са получили информация, кой им го е казал, путил ли ви го каза ***
39
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поне нашите пенсионери ще умрат щастливи ... от руски, БРАТСКИ атом !
38
14
 
4
 
! Отговори
онз преди 8 години
а сега си представете тия отиват в италия и се предават като политемигранти на първото натовско пристанище, с асад на борда и сичките 200 (евентуално) бойни глави. ше падне смях.както би казал путин толко се смях че долара стана 200 рубли :)