Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия

На борда й има около 200 ядрени бойни глави, пише във Facebook арабистът
Обновена: 8 сеп 2015 22:43 | 8 сеп 2015 22:07, Анисия Иванова
287
Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия
Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Много ми е чудно защо някой ще пренася оръжие със самолет, като преди това са изпратени кораби и подводница? Оръжието е тежко и е по-изгодно да се транспортира по море. Пък и не вярвам руснаците да пращат калашници и патрони със самолет, на Сирия й трябват танкове и "Град"-ове.
76
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите са питали Вашинктон и там решават !Нали на пазят ТЕ СЕГА и АРМИЯ НЯМАМЕ ???Два самолета с по 200 барети и една подводница в морето става мазало в БГ !!!Русия ще превземе БГ до нова година така мисля АЗ !!!Тея две бази ще се изпарят първи при атака от морето !!!Нашите политици да се извинят на ПУТИН и да му доставят два града ВОЕНИ БАЗИ !!!
75
20
 
6
 
! Отговори
Въпроси преди 8 години
Ама най-най-най-най-най-голямата руска подводница ли? Да не е някоя по-малка? Щот по принцип руския слон е най-големия слон, руските болни са най-здравите болни, а руските *** са най-умните ***. Са, що се отнася до руските подводници, те могат тъй да потънат, че нивгаж да не изплуват. Тая подводница от тоя клас ли е?
74
2
 
23
 
! Отговори
Бойко-офейкал преди 8 години
Тука не трябва таквиз щъркели да минават ! Тука трябва само ислямисти и джихадисти да са добре дошли ! Обама тъй каза тъй ще да е ! После пишете какво е станало нали :) и без да мрънкате !
73
13
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Екпертът Чуков що не иде да му чукнат анализата.
72
0
 
8
 
! Отговори
Николов преди 8 години
Такива изказвания и новини ме удивляват с глупостта си!
71
15
 
26
 
! Отговори
без илюзии преди 8 години
На 9-ти Септември 1944, Танковата бригада и други армейски части завземат Министерството на войната, МВР, пощата, гарата и радиото. Партизаните слизат от планините. Провеждат се стачки и бунтове. Разбити да много затвори и са освободени хиляди политически затворници. Народът на България завзема властта. Страната е освободена от монархо-фашистката власт.
70
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американските рок банди са много *** като нашата чалга
69
0
 
2
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ндаНямаш си на идея колко си глупав моето дете... С простотия може да впечатлиш, ама с друго най-вероятно не....
68
0
 
2
 
! Отговори
9 до Петолъч преди 8 години
Честит Празник, юнако! Малко си ги трепал и не винаги когото трябва, щом още мърдат тук!
67
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремъл е в паника за руската военна база в Сирия.
66
1
 
8
 
! Отговори
Константин преди 8 години
1. Твои подводница има само едва ракетна шахта за ракетата Булава и се използва като опитна подводница.2. Няма никакъв смисъл за отправянето на стратегическа подводница (SSBN) в Средиземно море. Патрулният район на Северният флот е под леда на Северният океан.Този материал е непрофесионален и не съответства на военните реалии.
65
1
 
11
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
След като някой си Ненчев твърди, че има данни за въоръжение на борда на руските самолети, значи, че на борда на руските самолети няма въоръжение.
64
2
 
21
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо ИД разполага с повече американско оръжие, отколкото Ирак, кюрдите и сирийците, взети заедно?
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ми хареса :"било то терористите от ИД - или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът."направо в десятката от "експрта-арабист по ядрени подводници"!:)
62
15
 
6
 
! Отговори
До 137 преди 8 години
999 от 1000 човека биха предпочели да посетят концерт на американска рок банда от колкото руския анасмбъл
61
0
 
1
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен 136Шш Алоуууу... ***, малко по-спокойно....
60
4
 
14
 
! Отговори
Телекс преди 8 години
Масква до София:- Алоу, братушка! Почему 2 самальота сегодня не пуска !!!!?Ответ София:- Май снова престарались, немножка обосрались!
59
26
 
8
 
! Отговори
Do 122 преди 8 години
Да ти пикам на руските ансамбли. Големите американски рок банди и поп изпълнители пълнят стадиони колкото населението на Русия, а руските ансамбли и руски армейски балалайки залите са празни освен разни, червени каскети на по 80 години
58
18
 
1
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Бушовете се опитват да спасят интересите си в Сирия....нещо ми напомня на това което направиха в Югославия преси доста време.....Нищо ново от пияндурите! Вдигат си рейтинга, че е под нулата. А техните ятаци тука да вземат да почетат история, че простия човек е най лесен за манипулация от експертите тук....скъпите "братушки".