Плевнелиев обеща: Ще изкореняваме бедността

Това предвижда новия Дневен ред на ООН
27 сеп 2015 19:41, Александър Попов
199
Плевнелиев обеща: Ще изкореняваме бедността
Снимка: Reuters

Международната общност да се фокусира върху постигането на резултати по целите на устойчивото развитие, сред които са изкореняването на бедността, изграждането на устойчива икономика и развитието на мирни и стабилни общества.

За това призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк.

Новият дневен ред на ООН, посветен на целите на развитието, е изготвен от държавите-членки на Организацията с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и на академичните среди.
Документът е озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие."

Президентът приветства, че за първи път се прави подобно глобално и всеобхватно усилие светът да се извади от бедността и да се постигне устойчиво развитие с грижа за всички живи същества на планетата, като се отчита и екологичната страна на въпроса.
 
Сред някои от формулираните цели на устойчивото развитие са: прекратяване на бедността във всичките й форми, постигане на хранителна сигурност, постигане на равенство на половете, устойчиво управление на водите, осигуряване на достъпна, надеждна и модерна енергия за всички, насърчаване на устойчив и включващ икономически растеж, намаляване на неравенствата в и между страните, опазване и устойчива употреба на океаните, моретата и морските ресурси.

Като цели на ООН са заложени и насърчаването на мирните и включващи общества за устойчиво развитие, предоставяне на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни и отговорни институции, както и укрепването на средствата за изпълнение и ревитализиране на глобалното партньорство за устойчиво развитие.
 
България беше една от страните, които се застъпиха за приемането на нов Дневен ред за развитие на ООН, основан на защитата на човешките права, припомни президентът Плевнелиев и подчерта, че за пръв път в подобен документ се поставя ударение върху благополучието на всеки отделен човек без никой да бъде пренебрегнат.

Дневният ред поставя в центъра хората и се основава на принципите на универсалност, всеобхватност и споделени отговорности. „Като съпредседател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие България работи усилено за интегрирането на правата на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на Дневния ред“, заяви още държавният глава.
 
Президентът Плевнелиев увери, че България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите за премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни, справедливи общества, основаващи се на върховенството на закона.

Росен Плевнелиев определи като успех за международната общност демонстрираната политическа воля за приемането на новия Дневен ред за развитие, но настоя Организацията на обединените нации и нейните партньори да останат ангажирани и да осъществяват постоянен мониторинг на конкретните постижения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: ООНРосен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
4
 
! Отговори
sun преди 8 години
Само с масово гласуване България ще продължи да просперира. Да гласуваме масово, за да се развиваме с бързи темпове както сега.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не гледате тв.АЛФА! Със сигурност, много са Ви промили мозъка
52
0
 
10
 
! Отговори
Цървуля преди 8 години
Моля ви тоя е за Карлуково.Не е наред у главата и доктора явно не го следи да си взема редовно лекарствата.
51
0
 
21
 
! Отговори
тт преди 8 години
Въобще не четох статията. Само видях заглавието , от което става видно, че това подобие на президент се е изказало, че щял да бори бедността...
50
0
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Одисей 1до 54 За бабичката с тристайния(дори и двустаен да е) съм напълно съгласен с теб!Недопустимо е да получава помощи,естествено.Става въпрос за друго-за работещите бедни!Когато и двамата в едно семейство работят и то с извънредни часове,а трудно покриват разходите си,нещо определено не е наред!
49
8
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
65 Да но бабичката също може даде под наем нали , може да си разпредли собствеността нещо да продаде нещо да отдаде и да отиде на един круиз например ,а не да дава пари на телефонните измамници ,а бе как имат тези бабички такива пачки в къщи .Иначе аз съм никой , бъди спокоен , но това не пречи да се възмущавам от бездарието на някои
48
0
 
9
 
! Отговори
:)) преди 8 години
Ще изкореняваме бедността---------------------------Това ще е некакво растение?!? Предполага се че е /Т/Роско, превел дет е бурен и изсмуква жизнените сили на полезните култури! Нема какво друго да е, щом има корени! :Д
47
0
 
9
 
! Отговори
АЗ Бойко преди 8 години
По гореща точка от на Плевнелиев няма
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА ХА. ТОЯ МЕ СПУКА ОТ СМЕХ!!! И КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА БЕ ПЛЕВЕЛ? КАТО БОГАТИТЕ СТАНАТ ОЩЕ ПО БОГАТИ А БЕДНИТЕ ЕЗЧЕЗНАТ ОТ МИЗЕРИЯ И ГЛАД ЛИ???? ДО 2030 ГОДИНА ОТ ЕВРОГЕЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ И ПОМЕН БЕ ПЛЕВЕЛ. ГОЛЕМ *** СИ САМО ЗА ЦИРКА СИ. ДЕЦАТА ЩЕ СЕ СПУКАТ ОТ СМЕХ.
45
0
 
23
 
! Отговори
До Одисей преди 8 години
Кой по дяволите си ти да определяш какво може и какво не? Българина винаги ще намери начин да има собствено жилище, а що се отнася до бабичките с големи жилища - техни са си! Идеята за живот на заем и под наем е изгодана единствено за тези, които прибират парите..
44
0
 
19
 
! Отговори
Св. Петър преди 8 години
На тоз му пуснах телеграма... но не я разбра и продължава с глупостите!
43
0
 
22
 
! Отговори
хайде бе? преди 8 години
Има един изпробван начин, е, не е български патент, но го прилагат успешно в България: Намалявате още повече пенсиите, разваляте по-нататък здравеопазването, тежката зима ще допринесе още и ето -- бедните се намалиха!
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Телевизия .АЛФА, мъжете знаят защо!
41
1
 
11
 
! Отговори
първа стъпка преди 8 години
е всеки да ражда толкова деца колкото може да издържа-иначе стерилизация !!! все пак хората не сме кукувици да прехвърляме ролята по отглеждането на нашите деца на непознати....или греша ....или не са хора?
40
1
 
29
 
! Отговори
очаквано преди 8 години
Нищо ново. Да се борим срещу бедността и за мир - това казват като лична кауза и русокосите красавица на конкурсите за миски.... президентът поне да беше се изрусил...
39
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждате какъв фарс е ООН щом клоуни като Плевнелиев имат право да се изказват.ООН чиято сграда е построена върху дарена от Рокфелер земя.По големия цирк е апела на папата да приютим терористите в страните си ,терористи които вече открито заплашват със рязане на глави във собствените ни държави.Щом папата е толкова ангажиран да им направят един палатков лагер и във Ватикана,защо не и там да има гореща точка,забележете ГОРЕЩА ТОЧКА,ТОЕСТ КЛАНЕТА
38
16
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
43 Румбо това се дължи на финансовата неграмотност на българина , не може да живее една бабичка в тристаен апартамент и да не може да плаща режиините и да няма пускана стотинка , не може да купуваш апартамент на изпалащане срещу такава лихва при положение , че под наем би ти излязло много по добре и не ми излизай с номера за сигурността , нямаш ли доход нито наема нито кредита можеш да си платиш така че е все едно
37
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не му се връзвайте, това му казват в ухото! Американци, какво да ги правиш винаги си намират компрометирани палячовци
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към *** - ми то да обещаеш не е като да го направиш. Нерде Румен, нерде Росен...
35
0
 
19
 
! Отговори
se преди 8 години
Горкият!Не знае,че няма решение на този проблем.Корпоративните интереси на свръхбогатите никога няма да се откажат от милиардите си.А причината за бедността е че тези богати люде купуват и назначават всички правителства за които решат че са им нужни.Когато в България се пребори *зацията,ровенето в кофите,безработицата може да има частичен успех.Но кой ще накара бизнеса да увеличи доходите на хората.......