Мас щастлив в Каталуния: Ние спечелихме!

Мадрид: Ще продължим да защитаваме единството на Испания
28 сеп 2015 08:08, Красимир Ангелов
22
Мас щастлив в Каталуния: Ние спечелихме!
Снимка: БТА

Премиерът на испанската автономна област Каталуния Артур Мас обяви победа за сепаратистките партии на предсрочните избори за местен парламент, съобщи Франс прес.

"Ние спечелихме", обяви сепаратисткият лидер на четири езика - каталунски, испански, английски и френски пред близо 2000 привърженици, събрали се в центъра на Барселона.

Още по темата
"Днес бяха постигнати две победи - едната за "да" на независимостта и другата за демокрация", добави Артур Мас. Той обеща, че в случай на победа той и съюзниците му ще отведат Каталуния към независимост, най-късно през 2017 година.

Според резултатите от преброяване на 99,67 процента от бюлетините, сепаратисткият блок "Заедно за "Да" печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия "Кандидатура за народно единство" - десет места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент.

Каталунската социалистическа партия ще разполага с 16 депутати, партията "Сиудаданос" - 25, филиалът на управляващата Народна партия - 11, партията "Каталуния, да, ние можем", също 11 депутати.

Избирателната активност е достигнала рекордните 77 процента, с 10 процента по-висока от последните регионални избори през 2012 година.

Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8 процента, отбелязват агенциите. Техните противници обявиха, че са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа.

"Мнозинството от каталунците отхвърлиха независимостта", заяви в Мадрид говорителят на Народната партия Пабло Касадо. "Ние ще продължим да защитаваме единството на Испания", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: КаталунияАртур Мас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
каталуния и крим едно и също ли са
11
3
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 8 години
Какъв руски ботуш те гони бе, неграмотнико? Нали преди 23 години СЕ ПОЯВИ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ укруина, КОЯТО ПРЕДИ ТОВА ВЪОБЩЕ Я НЯМАШЕ НА КАРТАТА? Е, и какво направиха? Нищо и половина! НЕ МОЖЕШ ДА СЪБЕРЕШ МИЛИОНИ РАЗЛИЧНИ ХОРА, ДА ИМ ОТНЕМЕШ ИДЕНТИЧНОСТ, ЕЗИК И КУЛТУРА И ДА ГИ ПРЕТОПИШ!!!Е те тази щуротия се опитва да прави и еуропката и ще я докара ДО СЪЩИЯ КРАХ! Ти с една жена не можеш да се разбереш и стигаш до бой в семейството,я събери милиони хора, всички различни! Край на мултикултурата!
10
0
 
12
 
! Отговори
коко преди 8 години
Сега Каталуния утре Баските и какво ще прави бедния Мадрид
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този форум много се радвате на подобни сепаратисти като този от снимката, също и ако Шотландия и Уелс искат да се отцелят...Но, сте против Украйна, която пожела да се откъсне от Руския ботуш...а Путин вкара армията в Донбас.
8
11
 
2
 
! Отговори
:) преди 8 години
Всички граници по света да се отворят. Да спрат войните. Да има световна система! която да се хареса 99% от хората.
7
8
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
До Анонимен; НЕЗАВИСИМОСТ в Глобална Европа смях в залата,наивници...
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 4Много важно, че нямали да играят Барса и Реал заедно. Те хората говорят за независимост, ти за глупости си тръгнал да мислиш.
5
18
 
12
 
! Отговори
ТКАФ преди 8 години
1 Евро = 4 кофи с рубли
4
10
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Знаеш ли че когато Титаник е потъвал низшите класи са умирали от кеф че буржоазията ще се издави.Не си мисли че от разпад на ЕС България ще спечели.
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от 2017 Барса няма да играе с Реал футбол,тия ще трябва да си направят Каталунска лига.говняна работа
2
14
 
12
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До ФАКТКамионите камионите с рублите!Не харчи бързо.
1
19
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Началото на края на ЕС. !!