Независимостта на Каталуния се "пече"

Сепаратистите с мнозинство в регионалния парламент
27 сеп 2015 21:52, Александър Попов
28
Независимостта на Каталуния се "пече"
Снимка: Reuters

Подкрепящите независимост на Каталуния партии, изглежда, печелят абсолютно мнозинство в регионалния парламент, показва екзит пол след изборите в испанската автономна област, съобщи Ройтерс.

Резултатът може да подготви почвата за сблъсък между Каталуния и испанското правителство по въпроса за независимостта.

Според проучването, оповестено от телевизия ТВ3, главният сепаратистки блок "Заедно "за" вероятно ще има между 63 и 66 места в 135-членния парламент, а по-малката лява партия "Кандидатура за народно единство" вероятно ще има между 11 и 13 места.

Заедно те вероятно ще спечелят 49,8 процента от гласовете.

И двете формации казват, че ако получат мнозинство, едностранно ще обявят независимост до 18 месеца. Испанското правителство заявява, че ще блокира това в съда, тъй като конституцията не го позволява.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойКаква демократична държава е Испания - държава градена върху геноцид (и то не отдавна а през 20ти век); държава, в която още съществува закона за амнистията и виновниците за тези престъпления( голяма част от тях все още в управляващата Народна Партия) са на свобода заради този закон; държава, в която арестуват активисти на ЕТА само по ПОДОЗРЕНИЯ в тероризъм (без да е имало терористичен акт) и ги държат с месеци, а за капак арестуват и адвокатите им на път за съда... страшна демокрация
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мисля, че е нормално само с едно референдумче и с над 50% гласове "за" да може всяка територия да получава статут на държава. Ами по тази логика можем нашта махала да си спретнем референдум и да се отцепим, каква е разликата? Да не говорим, че дори и в България има немалко турци, които искат самостоятелна държава. Ами ако и си спретнат референдум какво правим? Ами и помаците? Това международно право е само предпоставка за конфликти. А и каква е гаранцията, че утре няма да размислят?
5
3
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Камиони с рубли са платени за повечето коментари под мен.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Постепенно нормалните държави ще започнат да се освобождават от хватката на мюсюлманския ЕС. Ние както винаги по-бавно се ориентираме в ситуацията и отново сме на губещата страна...
3
4
 
11
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Сепаратизъм в действие! Така ще е оттук насетне.
2
9
 
16
 
! Отговори
До коментар 1 преди 8 години
Отцепване ще има не само в Испания, Великобритания, но и на Балканите включително и в България.... просто това е бъдещата тенденция в Европа!!!
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ейййй всеки взе независимости да си прави и да се отцепва....накрая всеки ще си направи отделна държава в собствения си двор и ще си сади домати и коприва да си брше гза