Бежанската криза ще е сред темите на започващия ЕС

Евролидерите ще обсъждат и оставането на Великобритания в ЕС
Обновена: 15 окт 2015 16:53 | 15 окт 2015 15:20, Анисия Иванова
0
Бежанската криза ще е сред темите на започващия ЕС
Снимка: Bulgaria ON AIR

Продължаващата бежанска криза в Сирия и Турция, Икономическия и валутен съюз и предстоящия във Великобритания референдум за излизане на страната от ЕС. Това са темите във фокуса на започващия днес Европейски съвет. Очаква се председателят на ЕП Мартин Шулц да направи обръщение.

Евродепутатите очакват повече амбициозност и действия от лидерите на ЕС, които по време на днешната среща на върха ще обсъдят всички аспекти на миграцията (външни и вътрешни), като вземат предвид резултата от наскоро одобрените спешни мерки за кандидатите за бежански статут, пристигащи в Гърция и Италия.

Те ще обсъдят и подготовката за срещата на върха по въпросите на миграцията в Ла Валета на 11 и 12 ноември, където страните от ЕС и африканските им партньори ще потърсят общи решения на миграционните предизвикателства. По другата тема на днешния съвет – оставането на Великобритания в ЕС, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви вчера в ЕП, че Великобритания не се нуждае от Европейския съюз, но ЕС се нуждае от Обединеното кралство.

Той атакува британската стратегия за преговорите, пояснявайки, че е постигнат малък прогрес в техническите разговори, които започнаха през юни. Той си послужи с клишето, че за тангото са нужни двама души. „Ние трябва да танцуваме и нашите британски приятели трябва да танцуват. Аз съм 150% в ползва Великобритания да бъде конструктивна страна членка на ЕС. Нуждаем се от Великобритания“, заяви Юнкер.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари