Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!

"Таймс": Сирийските бунтовници искат оръжие от Запада
21 окт 2015 10:28, Елка Василева
186
Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници искат от Запада да ги снабди с преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят руски бойни хеликоптери, пише кореспондентът на вестник "Таймс" в Сирия Катрин Филип.

Призивът им съвпада по време с доставката в Сирия на първата от началото на руските въздушни удари пратка противотанкови ракети, които са изиграли важна роля в боевете на бунтовниците със сирийската армия, се посочва в материала, цитиран от Би Би Си.

Тези съвременни оръжия са доставени на сирийските бунтовници през последните две години в рамките на секретна програма на ЦРУ.

През последните две седмици подразделенията на армията на президента Башар Асад минаха в настъпление с подкрепата на руските военновъздушни сили. Същевременно в социалните мрежи започнаха да се появяват многобройни видеозаписи, на които бунтовници в Хама и Хомс унищожават танкове на противника с такива американски противотанкови ракети (TOW).

Абу Омар, член на Сирийската свободна армия, заявява, че за да се научи да ползва тези ракети, е ходил в Катар. "С тях се чувстваме в безопасност", казва той.

Но това чувство на безопасност и комфорт се изпарява, когато Русия изпраща срещу бунтовниците в Северозападна Сирия свои бойни хеликоптери.

"Сега се нуждаем от стингърите така, както новородено се нужда от майчино мляко", посочва Омар. "Това би ни дало преимущество и би ни помогнало да спечелим войната".

Авторката на материала в "Таймс" Филип обаче подчертава, че за да се реши да доставя "Стингър", американското ръководство ще трябва да преразгледа коренно политиката си. Вашингтон неведнъж вече е отклонявал подобни искания на сирийските бунтовници поради опасения, че такова оръжие може да попадне в ръцете на екстремисти, които няма да пропуснат да го използват против самите американски бойни самолети в сирийското небе.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неофициално САЩ снабдява с оръжие всичката тази ислямистка *** загнездила се в Сирия! Сега може да започне да прави това и официално,поне на всички да е ясно кой подкрепя тероризма по света.
17
4
 
44
 
! Отговори
Коя те майка тебе из преди 8 години
До Johny GERBходи си пиши по хамериканските сайтове, *** продажен! Мрази си каквото искаш никой не го интересува, а ако тъпите американци са бъдещето на тая планета значи тая планета няма бъдеще! набий си го в празната кратунка!
16
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"че за да се реши да доставя "Стингър", американското ръководство ще трябва да" прежали летящите кошници А-10 и да не се съмнява че "Игла", "Стрела" и други руски/съветски ПЗРК са по-лесно усвоими и надеждни за ползване в полеви условия.
15
19
 
11
 
! Отговори
Нямам интереси преди 8 години
Според мен най-добре е САЩ да ги снабдят с ядрено оръжие, и да решат веднъж завинагипроблемите на човечеството.
14
4
 
31
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
Добре де, ама аз нещо не разбирам.Ако САЩ доставят стингърите, то руснаците ще доставят алигаторите.И к' ва стана тя?Не е ли по-добре САЩ да си изпратят армията, пък то руската е там и да видим играта : кой е по-добър.
13
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тези съвременни оръжия са доставени на сирийските бунтовници през последните две години в рамките на секретна програма на ЦРУ."И както се установи - няма "умерени терористи" и не се знае къде са - е, Лавров колко пъти иска контакт от външно на САШ, а те все траят!Та кой финансира конфликта се пита след това признание?!
12
2
 
26
 
! Отговори
1_българин преди 8 години
Да им дадат . Но не е толкова просто. Да не се3 окаже ,че пък Стрела 2м пък се окаже н Йемен, при талибаните , палестинците , и т.н. Кво прайм тогава.....
11
2
 
50
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Само това чувам от арабите - ДАЙТЕ. В Сирия - Дайте ни оръжие; Дойдоха в Европа - Дайте ни подслон, пари, жени... Ми да им дадем направо оръжие - те подслона, парите и жените сами ща си ги вземат.
10
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепяните от САЩ сирийски Бунтовници (терористи) искат от Запада да ги снабди с преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят руски бойни хеликоптери.
9
3
 
57
 
! Отговори
И ние това искаме преди 8 години
Дайте им стингъри, за да се запознаят със "Буратино"!
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Аз съм първи :)Стингърите са за нископрелитащи летателни апарати (като хеликоптери например).
7
37
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 8 години
До анонимния руски *** 10Като ти гледам истеричната реакция май Кукуто не съм аз.
6
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези са пълни ***, да сваля най много един хеликоптер и след това руснаците ще ги изпържат
5
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Чебурашка-КУ-кУ СИ СОРОСОИДЧЕ.. ПЪЛНО кУ-кУ.И ЗАТОВА ЛЕКАРСТВАТА ДА СИ ПИЕШ
4
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва с жертвите излезе като онова със сваления изтребител.Аре ходи да се гръмнеш.
3
3
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По същия начин може да се каже -Руснаци,дайте модерно ПВО и крилати балестични ракети на Свободната Палестинска Армия в Ивицата Газа да се бори с диктатора Натаняху.
2
5
 
65
 
! Отговори
Аз съм първи :) преди 8 години
"Ракетата има обсег от 4 800 метра и може да уцели летателен апарат на височина от 180 до 3 800 метра." И как точно ще свалят с тях руските изтребители, при положение, че те ги бомбандират от 5000 височина?
1
80
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 8 години
Сирия е на път да се превърне в Афганистан II. Вчера съобщиха за първите руски жертви ако получат и ракети ще има и свалени самолети. Ако не САЩ, то Саудитска Арабия ще им даде.