Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!

"Таймс": Сирийските бунтовници искат оръжие от Запада
21 окт 2015 10:28, Елка Василева
186
Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници искат от Запада да ги снабди с преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят руски бойни хеликоптери, пише кореспондентът на вестник "Таймс" в Сирия Катрин Филип.

Призивът им съвпада по време с доставката в Сирия на първата от началото на руските въздушни удари пратка противотанкови ракети, които са изиграли важна роля в боевете на бунтовниците със сирийската армия, се посочва в материала, цитиран от Би Би Си.

Тези съвременни оръжия са доставени на сирийските бунтовници през последните две години в рамките на секретна програма на ЦРУ.

През последните две седмици подразделенията на армията на президента Башар Асад минаха в настъпление с подкрепата на руските военновъздушни сили. Същевременно в социалните мрежи започнаха да се появяват многобройни видеозаписи, на които бунтовници в Хама и Хомс унищожават танкове на противника с такива американски противотанкови ракети (TOW).

Абу Омар, член на Сирийската свободна армия, заявява, че за да се научи да ползва тези ракети, е ходил в Катар. "С тях се чувстваме в безопасност", казва той.

Но това чувство на безопасност и комфорт се изпарява, когато Русия изпраща срещу бунтовниците в Северозападна Сирия свои бойни хеликоптери.

"Сега се нуждаем от стингърите така, както новородено се нужда от майчино мляко", посочва Омар. "Това би ни дало преимущество и би ни помогнало да спечелим войната".

Авторката на материала в "Таймс" Филип обаче подчертава, че за да се реши да доставя "Стингър", американското ръководство ще трябва да преразгледа коренно политиката си. Вашингтон неведнъж вече е отклонявал подобни искания на сирийските бунтовници поради опасения, че такова оръжие може да попадне в ръцете на екстремисти, които няма да пропуснат да го използват против самите американски бойни самолети в сирийското небе.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако дадат, ще почнат да падат самолети в Афганистан и Йемен - закон на гадостта.
37
31
 
10
 
! Отговори
до 56 преди 8 години
нищо особено...като ги дадоха на муджахидините и руските кочини започнаха да падат по 5 на ден...има ги и на видео даже :D
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американци и руснаци въоръжават двете воюващи страни ...Пак се повтаря афганистанската война!Нищо добро не може да излезе от това.
35
4
 
34
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Щатите трябва да са си изгубили ума за да доставят "Стингъри" на разбойниците .. тези оръжия веднага ще попаднат в ИД ... освен това стингърите са ефективни само срещу въртолети и ниско летящи самолети /под 3000м/ докато руснаците бомбандират от височина над 5000 м. Така, че евентуална доставка няма да реши нищо .... освен попадайки не където трябва да бъде свален някой пътнически самолет при излитане или кацане
34
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако им дадат стингъри ще се случи следното : ще се спрат ниско-летящите хеликоптери/самолети, които нанасят точкови удари, и ще пуснат ТУ22/М3 от височина 10км да прави това, което американците правиха във Виетнам - а именно "килимно" бомбардиране. Т.е. за тези, които не знаят - изсипване на 20 тона бомби, пък където паднат. Така че пак да си помислят какво искат бунтовниците...
33
2
 
1
 
! Отговори
Петков преди 8 години
До АнонименКолега, предполагам, че има какво да кажете на науката, и то на английски. А може би дори на латински. Що не земете на напишете една контра книга, например 10 Anti Myth about AVganistan , издържана в шеговито-академичния стил, в който сте напраскали постинга си, достоен за Световното културно наследство. Може и нобел за хумор за земете...
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ пак си измислят, ако някой им вярва, значи е мнооооого, мнооого просто парче и е добре да емигрира натам.
31
2
 
44
 
! Отговори
ники преди 8 години
Престанете да въоръжавате неграмотните мисюлмани, единственото което ще се постигне е тези оръжия да се използват срещу нас.
30
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тубата има клипове, как МИ-24 летят на десетина метра над позициите на терористите и усърдно жънат с ракети и снаряди. Явно не ги е страх от ПЗРК.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВакумПише се "вакуум" бе, *** неграмотен......
28
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са разучили стингъра още през 1980 г. когато организират операция за залавянето на тези ракети. Оказва се нищо особенно-двуканален инфрачервен детектор. Същото като на Стрела-2м. Но тежащ 40 кг, срещу 9 на руската Стрела.
27
5
 
17
 
! Отговори
Вакум преди 8 години
И ако това се случи влизам в действие аз .Обичам да пека *** , обичащи "Макдоналдс" . При 3000 градуса американо филите в Сирия буквално ще се изпарят.
26
2
 
16
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Е като ги плющят от 5000 и нагоре метри,какво ще ги правят стингърите.За 81-а може да са били ОК,ама нещо сме към 2015.Стингъра има обсег на висчина 3800 метра.
25
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПетковМа разбира се бе баце, нито СССР почна войната в Афганистан нито я изгуби. Напротив, Афганистан нападна СССР а Горби спечели размазващо. Русия както винаги никога не напада, само се защитава. Не им се нерви, те нищо не разбират.....
24
4
 
15
 
! Отговори
Петков преди 8 години
До дежа-вюКолега, уморих се вече да се повтарям, обаче явно има нужда. Отворете, значи, страницата на Гардиан и напишете 10 Myths About Afganistan - статията е ревю на книга, озаглавена по същия начин. В нея ясно и конкретно се оборват всички широко разпространени митове. Един от тях е, че Съветите са започнали войната в Афганистан, а друг - че са я загубили катастрофално... Не давам линк, който иска, може да се потруди. А който иска и друго мнение, освен УСА пропагадна - да купува книгата
23
2
 
15
 
! Отговори
за 36 преди 8 години
Май си въобразяваш, че нашата държава не се управлява от ДПС?! Кой е на почит и уважение тук и командва парада, кого храниш с данъците си и на кого дават непрекъснато помощи? БЪЛГАРИТЕ ЛИ? Та те са отдавна девета дупка на кавала в собствената си държава и няма никакво значение какво искат!
22
0
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
това на снимката е стрела 3, не е стингър :)
21
0
 
22
 
! Отговори
запада ли запада ? преди 8 години
"запада" се чуди този пожар да го гаси ли или да го разпалва. Проблем с морално-ценносната система . Общество за което думата "интерес" е по-свещена от думата "истина" . Хора които имат поговорка " Няма вечни приятели, има вечни интереси " ,са обратни във всеки смисъл на думата.
20
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им дадат, само няколко, ще се получи пренасочване на ударите където трябва!Върху И.Д,те са важни, а те помагат на Асадчо да бие несагласните с него!
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 39Не знаех че в Сирия Ислямска държава има оръжейни заводи или сеят патрони а жънат автомати из пустинята...