Митът за стратегическия гений на Путин

Руският президент играе "твърдо", но без особени ползи в дългосрочен план
Обновена: 24 окт 2015 22:06 | 24 окт 2015 22:00,
437
Митът за стратегическия гений на Путин
Снимка: БТА

Владимир Путин не спира да изненадва Запада, посочва в-к “Ню Йорк Таймс”. Руската интервенция в Сирия, последвана от среща лице в лице между него и сирийския му колега Башар Асад, изумиха света.

Това се случва след маневрите на Кремъл в Украйна миналата година и се появиха множество коментари, възхваляващи стратегическите ходове на Путин. Той действа решително и се възползва от отворилите се възможности. Като например по отношение на Сирия – конфликт, в който водената от Съединените щати коалиция изглежда меко казано колеблива.

Според “Ню Йорк Таймс” обаче само преди 5 години руската власт е била в далеч по-силна позиция на домашната и международната сцени. Сега Путин “играе” отбранително и прави много грешни ходове.

През 2010-та година Москва успя да издигне своя човек Виктор Янукович до управлението в Украйна. Процесът по превръщане на Евразийската икономическа общност в сериозен отговор на Европейския съюз беше в разгара си.

В същото време отношенията с Европа и Съединените щати бяха подобрени значително. Тогавашният президент Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на върха на НАТО в Лисабон и говори за установяването на “стратегическо партньорство” и “оставяне на трудния период във взаимоотношенията в миналото”.

Проучвания на социалните мнения показваха, че 2/3 от хората в Русия гледат с положителна нагласа на Съединените щати. Почти същият процент американци приемаха Москва за надежден съюзник.

Руската икономика беше във възход след кризата от 2008-ма, а страната беше на прага от членство в Световната търговска организация.

Започващите процеси на драматични промени в Близкия изток и съседна Украйна бяха посрещнати с разбиране от Кремъл и с готовност за оказване на помощ. Така, например, Русия не наложи вето при решението за международна намеса за сваляне на Муамар Кадафи от власт в Либия.

Медведев демонстрира и готовност за разговори и разбирателство с политическата опозиция у дома.

Завръщането на Путин на ръководния пост през 2012-та година обаче промени поетия курс. Той беше категоричен, че всички протести и метежи в размирните региони по света до голяма степен са дирижирани от Вашингтон в преследване на стратегически цели. И затова трябва да се отговори с твърда ръка.

Владимир Путин удари първо по протестиращите по руските улици, заклеймявайки ги като предатели. Демонстрациите бяха потушени със сила, а опозицията отслабена до точката на изчезване.

В краткосрочен план спокойствието за Кремъл беше гарантирано, но в дългосрочен репресивните мерки доведоха до тежки последствия. Бизнесът, извън приближените до президента олигарси, с право се уплаши и отдръпна от руския пазар, което доведе до сериозна стагнация.

Хората започнаха да негодуват и рейтингът на одобрение за всенародния любимец спадна до 60% в първите 2 години от третия му мандат – най-нисък процент в цялата му кариера.

Разбира се, тогава дойде намесата в Украйна, анексирането на Крим и подкрепата за проруските отцепници от Донецката област. Рейтингът се качи, а Путин отново беше възпят от държавните медии като спасител срещу дългата ръка на ЦРУ.

Но и в този случай ползите трудно могат да покрият цената на последствията. В резултат от наложените на Русия санкции заради интервенцията в Украйна, през изминалата година руската икономика се сви почти наполовина. От друга страна доскорошният кандидат-съюзник НАТО отново е с основната мисия да въздържа военните амбиции на Москва.

В крайна сметка протакането в опитите за създаване на стабилно проруско управление в сепаратистките региони в Украйна изглежда ще принуди Путин да преустанови енергичната (и скъпоструваща) помощ от Кремъл за бунтовниците. Русия обаче загуби възможността в обзоримо бъдеще отново да има стабилен съюзник в лицето на Украйна.

По отношение на Сирия Владимир Путин също не се радва на кой знае какви дългосрочни успехи. Да, Москва блокира действията на Съвета за сигурност и снабдява с оръжия режима на Асад, но вече 4 години гражданската война продължава. За този период Асад бележи видно остъпление, особено след дръзкия възход на “Ислямска държава”.

Това наложи и скорошната военна намеса на Русия. Бомбите на Путин дадоха импулс на сирийския режим, но е ясно, че така конфликтът няма да бъде решен в полза на Асад или поне пълният му контрол върху страната няма как да бъде възстановен.

Погледнати от този ъгъл, действията на руския президент са по-скоро фойерверк, отколкото плод на стратегически гений. Защото колкото и могъща да е Русия, тя не може да си позволи продължителен военен конфликт на чужда територия.

Особено към моментната ситуация. Разходите биха били убийствени и ще поставят на колене руската икономика. Тогава дори и фигура като Путин трудно ще задържи властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
30
 
! Отговори
Гьобелс преди 8 години
Я пишете как върви "гоялмото" учение на НАТО.СтраОтен десант са направили на португалския бряг. Вече видях как и пясъка пречи на Феликите морски пехотинци. Трябва да е нов вид тактика, да уморят противника от смях.
21
8
 
15
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Анонимен"Рубладжийски *** сте, смърдите !"По голяма смрад от краварско ако и български предател не знам! А ти??
20
28
 
9
 
! Отговори
аз преди 8 години
Има верни неща в статията. Например, ясно е, че в дългосрочен план подобни силови демонстрации на Русия са почти самоубийство - тя просто не може без западните си партньори, а в същото време с поведението си ги отчуждава. А това ще има последици през следващите десетилетия дори. В същото време само късоглед човек или просто наивник може да повярва, че някаква азиатска формула (особено пък Китай!) би могла да замести Запада, като икономически партньор на Русия. Но... след Путин потоп...
19
8
 
19
 
! Отговори
ркру преди 8 години
Каквото и да си пишете Русия ще смачка всички.
18
3
 
11
 
! Отговори
456 преди 8 години
До СТРАНДЖАТААми срамджа след като Путин ез агубил всичко,я тичкай да го намериш и така до....краварското посолство!
17
4
 
24
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
в-к Ню Йорк Таймс вестник за фантастика ли е вече?
16
1
 
20
 
! Отговори
лавров преди 8 години
Странджата шампион на минуси чак мен ме е срам
15
4
 
32
 
! Отговори
Ali Kemal преди 8 години
Putin e nomer 1
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахаха. Статия, написана от *** под псевдоним за четене от ***. Като този ***, СТранджана, например.
13
38
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Путин наистина е гений... - загуби всичко, което можеше да се загуби...
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статия в стил "wishful thinking". Много изкривена гледна точка, което не е учудващо за NYT. Ей този цитат много ме забавлява: "Като например по отношение на Сирия конфликт, в който водената от Съединените щати коалиция изглежда меко казано колеблива."В превод: Коалиция от ИД, Ал Нусра (Ал Кайда) и Мюсюлмански братя.Все хубави хора, мда.
11
4
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Щом го е казал "Ню Йорк Таймс" требва да му верваме! Що не си гледате 18 трилионния дълг, ами сте взели да плачете на чужди гробища?!
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засега празно при този няма... А за в бъдеще, както казват русниците, ще поживеем, ще видим.
9
2
 
21
 
! Отговори
доган преди 8 години
Щом е излязъл на пазар явно си е направил сметката
8
6
 
53
 
! Отговори
помия преди 8 години
Поредната *** американска пропагандна статия против Русия и Путин.
7
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом не ближе краварски *** не може да има положителни качества. А пък ние вярваме вярваме
6
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много вярно!
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погледнахте ли какво дават по тв АЛФА!? Погледнете де, цял живот ли ще сте невеже! Изпускате страшен концерт!
4
3
 
52
 
! Отговори
преди 8 години
Идеята на статията е следната: правото е на по-богатия. Ако икономиката ти е по-слаба от американската то тогава нямаш право на мнение.
3
30
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Думата е точна... - мит...