Митът за стратегическия гений на Путин

Руският президент играе "твърдо", но без особени ползи в дългосрочен план
Обновена: 24 окт 2015 22:06 | 24 окт 2015 22:00,
437
Митът за стратегическия гений на Путин
Снимка: БТА

Владимир Путин не спира да изненадва Запада, посочва в-к “Ню Йорк Таймс”. Руската интервенция в Сирия, последвана от среща лице в лице между него и сирийския му колега Башар Асад, изумиха света.

Това се случва след маневрите на Кремъл в Украйна миналата година и се появиха множество коментари, възхваляващи стратегическите ходове на Путин. Той действа решително и се възползва от отворилите се възможности. Като например по отношение на Сирия – конфликт, в който водената от Съединените щати коалиция изглежда меко казано колеблива.

Според “Ню Йорк Таймс” обаче само преди 5 години руската власт е била в далеч по-силна позиция на домашната и международната сцени. Сега Путин “играе” отбранително и прави много грешни ходове.

През 2010-та година Москва успя да издигне своя човек Виктор Янукович до управлението в Украйна. Процесът по превръщане на Евразийската икономическа общност в сериозен отговор на Европейския съюз беше в разгара си.

В същото време отношенията с Европа и Съединените щати бяха подобрени значително. Тогавашният президент Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на върха на НАТО в Лисабон и говори за установяването на “стратегическо партньорство” и “оставяне на трудния период във взаимоотношенията в миналото”.

Проучвания на социалните мнения показваха, че 2/3 от хората в Русия гледат с положителна нагласа на Съединените щати. Почти същият процент американци приемаха Москва за надежден съюзник.

Руската икономика беше във възход след кризата от 2008-ма, а страната беше на прага от членство в Световната търговска организация.

Започващите процеси на драматични промени в Близкия изток и съседна Украйна бяха посрещнати с разбиране от Кремъл и с готовност за оказване на помощ. Така, например, Русия не наложи вето при решението за международна намеса за сваляне на Муамар Кадафи от власт в Либия.

Медведев демонстрира и готовност за разговори и разбирателство с политическата опозиция у дома.

Завръщането на Путин на ръководния пост през 2012-та година обаче промени поетия курс. Той беше категоричен, че всички протести и метежи в размирните региони по света до голяма степен са дирижирани от Вашингтон в преследване на стратегически цели. И затова трябва да се отговори с твърда ръка.

Владимир Путин удари първо по протестиращите по руските улици, заклеймявайки ги като предатели. Демонстрациите бяха потушени със сила, а опозицията отслабена до точката на изчезване.

В краткосрочен план спокойствието за Кремъл беше гарантирано, но в дългосрочен репресивните мерки доведоха до тежки последствия. Бизнесът, извън приближените до президента олигарси, с право се уплаши и отдръпна от руския пазар, което доведе до сериозна стагнация.

Хората започнаха да негодуват и рейтингът на одобрение за всенародния любимец спадна до 60% в първите 2 години от третия му мандат – най-нисък процент в цялата му кариера.

Разбира се, тогава дойде намесата в Украйна, анексирането на Крим и подкрепата за проруските отцепници от Донецката област. Рейтингът се качи, а Путин отново беше възпят от държавните медии като спасител срещу дългата ръка на ЦРУ.

Но и в този случай ползите трудно могат да покрият цената на последствията. В резултат от наложените на Русия санкции заради интервенцията в Украйна, през изминалата година руската икономика се сви почти наполовина. От друга страна доскорошният кандидат-съюзник НАТО отново е с основната мисия да въздържа военните амбиции на Москва.

В крайна сметка протакането в опитите за създаване на стабилно проруско управление в сепаратистките региони в Украйна изглежда ще принуди Путин да преустанови енергичната (и скъпоструваща) помощ от Кремъл за бунтовниците. Русия обаче загуби възможността в обзоримо бъдеще отново да има стабилен съюзник в лицето на Украйна.

По отношение на Сирия Владимир Путин също не се радва на кой знае какви дългосрочни успехи. Да, Москва блокира действията на Съвета за сигурност и снабдява с оръжия режима на Асад, но вече 4 години гражданската война продължава. За този период Асад бележи видно остъпление, особено след дръзкия възход на “Ислямска държава”.

Това наложи и скорошната военна намеса на Русия. Бомбите на Путин дадоха импулс на сирийския режим, но е ясно, че така конфликтът няма да бъде решен в полза на Асад или поне пълният му контрол върху страната няма как да бъде възстановен.

Погледнати от този ъгъл, действията на руския президент са по-скоро фойерверк, отколкото плод на стратегически гений. Защото колкото и могъща да е Русия, тя не може да си позволи продължителен военен конфликт на чужда територия.

Особено към моментната ситуация. Разходите биха били убийствени и ще поставят на колене руската икономика. Тогава дори и фигура като Путин трудно ще задържи властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лидерът на групировката Джабхат ан Нусра е ликвидиран от сирийската правителствена армия в град Алепо, съобщи Ройтерс. Египтянинът Абу Сюлейман ал Масри е бил убит при бойни действия в района на Тал ал Карсани. Групировката, която ръководи Ал Масри, е клон на Ал Кайда в Сирия. Руски изтребители са провели 934 полета в Сирия и са унищожили 819
41
16
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
За съжаление работя с руснаци и бях в Москва и всичко това го виждам с очите си. В туристическия бранш е още по-очевадна кризата. Не мога да повярвам, че има толкова слепи хора, които толкова лесно биват манипулирани.
40
4
 
22
 
! Отговори
майорски преди 8 години
ба ...тези от днес на *** ли ни правят !!!??1) В Донбас про руското правителство съществува .....както Путин го искаше2) Минските договорености се изпълняват ......както Путин искаше ..3) 4 години САЩ се опитват да свалят Асад ....само хаос и рапад съзадоха ...както Путин им каза 4) Санкциите срещу иран отпаднаха ...напук на САЩ ...ИРАН сега са с Русия ...както Путин искаше..5) Слаед намесата на Русия в Сирия ....Асад се стабилизира ...6) Русия не е в изолация ...очевидно
39
28
 
6
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Не знам какъв е Путино, но само знам, че руснаците обедняват все повече и повече, а рублата се обезцени с близо 60%. В Русия хората масово загубиха работите си и безработицата се увеличалава стремлаво. Това са фактите. Всичко друго са празни обещания!
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NYT едва ли би написал друго. Но що не дръпне един анализ на ситуацията в самите сащ в дългосрочен план, па да направи оптимистичен и песимистичен с енарии, като в оптимистичния тая държава ще я има още максимум 70 години. За песимистичния ще става дума за месеци.
37
3
 
34
 
! Отговори
до 48 незнаещия преди 8 години
щом като не знаеш какво направи В.В.Путин за руснаците нека ти кажа - майчинските за първо дете са равностойност на 3000 долара а за второ - 5000 долара. така овладя отрицателния прираст на руснаците. Златните запаси от 300 тона стигнаха 1300 тона. едновременно с това обнови изцяло армията- авиация, ракети, танкове и др. наземна техника, екипировка, арктически войски, строи флот - така се прави велика сила, затова хората го уважават и обичат, рейтинг 90% и гордост за нацията. а за нас - ***!
36
20
 
3
 
! Отговори
хм преди 8 години
Малко човече с големи мераци. Ако трябва да вярваме на историята, съдбата (краят му?) му ще е незавидна...Разбира се, билетът за шоуто ще бъде плащан от целокупния руски народ през... може би следващите 100 год.
35
3
 
27
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
То пък краварите едни дълновидни, само в дългосрочен план мислят, няма що! Ако мислеха щяха да знаят, че не могат да паразитстват вечно върху народите от цял свят играейки ролята на демократизатори и смучейки чужди ресурси срещу зелени хартийки.
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В най-горещата точка на кризата в региона, в Сирия е, че руската авиация нанася удари по инфраструктурата на терористите едновременно в различни области.
33
5
 
37
 
! Отговори
Ъ? преди 8 години
Колкото и да е зле Русия, за разлика от САЩ, могат да си обслужват държавния дълг.
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нови подробности за премахване на комисар "ал-Нусра". Абу Сюлейман ал-Масри е бил застрелян от снайперист пряко попадение в челото.Абу Сюлейман ал-Масри, той Махмуд Мухамммад ал-Гауи е известна и с това, че многократно заплаши Русия, ако тя не промени позицията на сирийски въпрос, обеща да я обяви "враждебна държава"
31
2
 
30
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Не разбирам политиката на медиите ни. В един момент фактологична статия, в следващия дива пропаганда за/против - САЩ/Русия. Същевременно много малко анализ какво влияе и по какъв начин на ситуацията на собствената ни страна. Явно журналист и преводач вече са синоними, ако исках да чета "New York Times" или друга западна/източна медия нямаше да гледам в Бг саитове. А за репортер и дума да не става - всичко идва от 2-3 информационни агенции.
30
12
 
10
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Анонимен"Айде някой да напише *** кeнефа какво направи за Русия?"Айде сега ти да ни напишеш какво направи за БЪЛГАРИЯ??Нарочно ти пиша Родината с големи букви ,да не се объркаш и да вземеш да ми пишеш за европейски ценности и хамерска демокрация дето я изнасят на крилете на изтребителите!
29
21
 
6
 
! Отговори
Айде сега пишете ... преди 8 години
А , как върви завземането на Алепо ...А??!До кой квартал стигнаха ушанките и *** на Асад?
28
2
 
21
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Владимир Путин не спира да изненадва Запада, посочва в-к Ню Йорк Таймс.---------------------------Разбирам, че до сета Запада е бил изненадван, т.с неподготвен, или пък разсеян, дълбоко вглъбен в проблемите си! Или пък доста подценявал Русия/Путин, или надценявал възможностите си! пп. нищо не се и променило и занапред в Запада, освен шашкането от Путин се е позасилило!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41Руската ракета "Шквал", предназначена за поражение на целите под водата и унищожаване на подводници, влезе в списъка на най-добрите оръжия от този тип, в редакцията на американското издание на We Are The Mighty.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ясно а другата алтернатива ква е?Овехтялото планче на ЦРУ от времето на студената война- Русия разделена на мюсюлмански и христянски области анклави губерни които са във война помежду си добре спонсорирани от техните приятели отвъд океана.Нещо като един огромен Афганистан.
25
21
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
Много ме забавлява фактът, че за русофилите всяка неприятна новина е "пропаганда". И всичко, което звучи някак негативно за Русия, е всъщност еврейско-масонска конспирация. :)Склонен съм понякога да ги оприличавам на съвременните им труженици в Сев. Корея, но какво ти съвремие?! - Нашите русофили всъщност живеят поне с 50 год. назад!Такава е повелята на Путин и те чинно я изпълняват. :)
24
1
 
7
 
! Отговори
лавров преди 8 години
37 е странджата
23
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикновена евтина американска пропагандна! ами че американците могат да кажат?