ЕС и Африка с план за действие срещу миграционната криза

Той е фокусиран върху борба с корените и причините за миграцията
12 ное 2015 16:00, Елка Василева
2
ЕС и Африка с план за действие срещу миграционната криза
Снимка: Reuters

Европейският съюз и страните от Африка приеха План за действие за борба с миграционната криза. Това съобщи на пресконференция след двудневна среща на високо равнище ЕС-Африка в столицата на Малта Валета европейски представител, цитиран от ТАСС.

В заключителната декларация на форума участниците обещават да следят внимателно за изпълнението на плана. Следващата среща на високо равнище ЕС-Африка за оценка на постигнатия напредък ще се състои не по-късно от януари 2017 г.

Още по темата

Планът е фокусиран върху борба с корените и причините за миграцията и срещу трафикантите, каза на пресконференцията председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той предвижда засилване на сътрудничеството между страните в областта на легалната миграция, защита на мигрантите и връщане в родните им държави на мигрантите, които не се нуждаят от международна защита и нямат право на пребиваване в ЕС.

Европейският съюз ще създаде целеви фонд за Африка за овладяване на миграционната криза в размер на 1,8 милиарда евро, потвърди Доналд Туск. Тази сума е минимална и ще бъде увеличавана постепенно.

До момента страните членки на ЕС са потвърдили отпускането на общо 81,2 милиона евро от националните си бюджети в допълнение към този фонд, съобщи Европейската комисия в изявление, цитирано от ТАСС.

Планът за действие включва 16 различни инициативи. Една от тях е пилотен проект, по който Европейският съюз и африканските държави ще създадат до края на следващата година в Нигерия следствена група за борба с трафикантите на мигранти.

Участниците в срещата във Валета се договориха да осъвременят националните законодателства за борба с трафикантите на хора.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корупцията в Африка е голяма.Парите ще потънат в джобовете на африканските ръководители и техните семейства. Трябва да се строят фабрикси за работа на африканците в техните страни, а не да се дават подкупи на шефовете.
1
0
 
1
 
! Отговори
вратар преди 8 години
В случая наливането на пари в Африка е като да гасиш пожар с бензин.С тези средства по-добре да обикалят с военни катери и да връщат африканците обратно. Фонда стигне ли до гладните хира ще докара още много от тях тук - на тях им трябват кинти като за нелегален билет само.