Европейците не разбират, че вече не са център на света

Примамките от ЕС за Африка, за да спре мигрантите, може да са слаби
Обновена: 12 ное 2015 11:43 | 12 ное 2015 11:36, Елка Василева
55
Европейците не разбират, че вече не са център на света
Снимка: Reuters

Започналата снощи евро-африканска среща на върха в малтийската столица Валета, която ще бъде последвана от петата поред среща на лидерите на ЕС за миграционната криза, е сред централните теми на днешния британски и американски печат.

"Гардиън" подхваща темата оттам, че още първата що-годе конкретна стъпка, предприета от ЕС, за разселване на бежанците, струпани в Гърция, е тръгнала с фалстарт, след като неколцината подбрани да заминат за Люксембург са отказали, защото искат да отидат в Германия. Ако те отказват да отидат в най-богата страна от ЕС, ще бъде много по-трудно да ги убедиш да отидат в Словакия или Естония, пише авторът.

Още по темата

Тоталното объркване, споровете и разменените остри реплики през последните месеци повдигат фундаментален въпрос: искат ли лидерите на ЕС Европа да е с отворени или със затворени граници? След като представя двата противоположни подхода, застъпвани от германския канцлер Ангела Меркел и унгарския премиер Виктор Орбан по въпроса, британският вестник отбелязва, че Меркел е спечелила силни международни симпатии с либералната си политика на отворени врати, но в същото време признава, че Орбан, който настоява за строг граничен контрол и строи телени огради по границата, "тайно печели подкрепата на други европейски лидери".

"Гардиън" цитира изказване на високопоставен евродипломат в Малта за Орбан: "Не казвам, че той трябва да бъда напълно подкрепен, но той също има основание. Има известна доза истина в това, което казва. Драстични, рестриктивни мерки също биха могли да помогнат на по-ранен етап".

ЕС се явява в Малта и с тояги, и с моркови, включително с офертата за доверителен фонд от 1,8 млрд. евро в опит да бъдат убедени африканските правителства да приемат обратно мигрантите и най-вече да спират онези, които тръгват към Европа. Много от правителствата обаче са разочаровани от "стратегията на сдържане", възприета от ЕС, която им прилича на форма на изнудване, пише вестникът.

"Те казват, че Европа просто се опитва да изнесе навън, да направи "аутсорсинг" на проблемите си", казва същият дипломат, който се опитва да посредничи с африканските правителства.

А според друг международен служител, представен на срещата в Малта, "сред европейците липсват визионери. Те не разбират, че вече не са центърът на света".

Според американския вестник "Ню Йорк таймс" най-парливият проблем пред европейските и африканските лидери е какво да правят с десетките хиляди млади африканци, които се опитват да пресекат една смъртно опасна пустиня и едно коварно море с надеждата да намерят по-добра перспектива за себе си в Европа.

Европейските лидери подхвърлят обещанието за помощ за развитието и за стипендии за студенти, надявайки се да накарат африканските страни да държат потенциалните мигранти у дома си, а също и да приемат обратно онези, които вече са се добрали до Европа.

Според вестника обаче за мигрантите и за страните, от които те идват, тези стимули може да се окажат недостатъчни срещу милиардите евро и долари, които работниците гурбетчии в Европа изпращат на семействата си и така ги наливат и в икономиките на родните си страни. По данни на Световната банка тази година се очаква в страните южно от Сахара да бъдат получени около 33 млрд. долара от работещи в Европа гурбетчии. За сравнение, общата помощ по държавна линия, която Африка получава от всички стани по света, е 47 млрд.

Сега ЕС предлага доверителен фонд за африканско развитие в размер на 1,8 млрд., отбелязва и "Ню Йорк таймс" и се пита дали това ще бъде достатъчно като примамка. Но ЕС съпровожда този "подсладител" и с нови наказателни мерки в опит да спре наплива от мигранти. Испанският анклав Мелиля вече е ограден с яка стена откъм Мароко. ЕС започна военноморска операция в Средиземно море срещу трафикантите на хора, товарещи мигранти на лодки в Либия. Подобна операция се провежда и в Атлантическия океан. Критици обаче сравняват тези мерки с опит да бъде изгребан пясъкът от Сахара, отбелязва вестникът.

Европа прави практически невъзможно за африканците да живеят и работят легално в Европа и не им оставя почти никаква друга алтернатива, освен да поемат по нелегалния и много опасен път през морето, посочва "Ню Йорк таймс".

Цитиран е президентът на Сенегал - Маки Сал, който в Малта направо е заявил, че приемането на върнатите от Европа мигранти "създава труден проблем" за континента.

Европейските власти в исторически план винаги са имали слаб успех при връщането на търсачите на убежище в собствените им страни. Малка част от тях се съгласяват да се върнат доброволно, обикновено срещу пакет от парични стимули. Повечето успяват да останат нелегално в Европа.

Сега обаче, с новия наплив от бежанци от войни в Сирия, Ирак и другаде, Европа е под силен натиск да вземе мерки срещу онези, които идват по чисто икономически причини, и да намери начин да ги връща обратно в страните им. Няма да е никак лесно обаче да се тегли чертата, заключава "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
12
 
! Отговори
Диванен политолог преди 8 години
"...няколко мигранта вече отказали да заминат за Люксембург ,защото искали да заминат за Германия....". Ами нормално.Германия трябва да запомни три прости неща за да няма проблеми: 1. Да не се опитва да бъде световен икономически лидер.2. Да не се опитва да установи двустранно военно и икономическо партньорство с Русия.3. Да не мечтае ,сънува, провежда реферндум и тн за премахване на US военните бази от своя територия.САЩ жестоко наказва разбунтувалите си колонии и окупирани територии. Хихи
32
1
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Така е ,център са Пакистан ,Иран и Турция ,Кения,Мозанбик и Боливия.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да се предаваме предварително За какво е НАТО?Ега си политиците. Ами как за какво ! То това му е целта на алианса да ви пазят турски самолети.
30
2
 
8
 
! Отговори
европеец преди 8 години
Значи ли че всяка успяла икономически страна ще бъде унищожена от нашественици?Ами да се предаваме предварително За какво е НАТО?Ега си политиците.Накрая пак ще стигнат до затваряне,но врагът вече ще ни е превзел и ще водим война вътре и вън.
29
7
 
6
 
! Отговори
Мужик преди 8 години
Добре че. в русия сме беден и гладен народ без ясно бъдеще и переспектива, че сега щяхме да се напълним с черни маймуни. Дай Боже още 500г.да сме боси и гладни за да не идват *** при нас !
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гладен си ти от най бедната дьржава
27
2
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
мхм..то затова в русия ги държат гладни за да си ценят труда..ясно :) Желязна логика тавариш :)
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Милионите мигранти са тьртей те тьрсят да лапат на готово и да осеменяват самки хахаха
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сибир и Тайгата са център на Света, а милионите мигранти са прости и не познават географията и парите ХАХАХАХА ...ок...
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали искахте ЕС и НАТО ве ! Стига сте мрьнкали
23
1
 
8
 
! Отговори
anonimka преди 8 години
наи вече трябва да се разбере че Европа е за европеиците затова се казва така а не за негроните,арабите ,азиатите и там подобна смет иначе трябва да се казва АФРО АРАБО АЗИАТИКА ЕВРОЗОНА
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз живея в Русия не ме интересува
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Путин слава на Русия няма тьмнокожи ура тавариши
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Путин слава на Русия няма *** ура тавариши
19
1
 
27
 
! Отговори
Конрад преди 8 години
Нег-рите ще идват постоянно на тълпи докато цяла Африка се изпразни и иска да дойде в Европа и ако това стане Европа ще потъне като разбит кораб. Ако *** се смесят с европейците неизбежно от смесените връзки ще се създадат деца *** с ограничени умствени способности и липса на усещане за социален ред. За пример е америка чиито затвори са пълни и препълнени с главно чернокожи престъпници.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конрад в Бьлгария има повече индийци от колкото в Индия
17
2
 
20
 
! Отговори
Конрад преди 8 години
Нег-ри емигранти се спират не с пари а с лошо отношение и враждебност и неприемане. Аз съм горд от постигнатото в България в това отношение защото България сега е страна номер едно за избягване от нег-рите и това е изцяло заслуга на мъдрия български народ който прозорливо видя катастрофата от приемане и толе-растия към африканските емигранти. Не трябва да се допускат никакви ислямисти и чернокожи защото това ще доведе до дегенерацията и разпада на обществения ред в Европа.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бухахахахахаха Путин е виновен
15
1
 
5
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До АнонименЧе си *** си личи по отговора ти ...факти дай факти ...не само пишеш глупости и да обиждаш хората ...Между другото:простотията и вулгаризма са болести които заразяват хора с ниски интелектуални способности неспособни да изразят емоционалното/сексуалното си неудовлетворение по нормален за обществото начин. Основни катализатори на болестта са ниското образувание, психически отклонения породени в детството и безпаричието
14
3
 
19
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
НЕЛИЦЕПРИЯТНАТА ИСТИНА е, че има само два начина да се спре междуконтинеталният поток от преселници. Единият е чрез стриктна охрана на европейските граници (включително употреба на военна сила) и незабавна екстрадиция на случайно промъкнали се хора. Минус - "Европа е безчовечна". Вторият е инвестиционно разхубавяване на най-бедните райони на света и спиране на всякаква военна намеса там. Минус - тяхното разхубавяване = нашето обедняване. Няма друг начин. Другото е лицемерие за сметка на народа.