Атентатите в Париж: На шест места, загиналите са над 120

Френски експерт: Истинската война, която ИД готви на наша земя, още не е започнала
Обновена: 14 ное 2015 10:36 | 14 ное 2015 10:26, Елка Василева
210
Атентатите в Париж: На шест места, загиналите са над 120
Снимка: Reuters

Атентатите в Париж бяха извършени на шест различни места, жертвите са най-малко 126, а ранените над 200, пише тази сутрин в. "Фигаро".

Няколко въоръжени мъже с открити лица нахлуха в зала "Батаклан", където имаше концерт на американската блус група "Игълс ъф Дет Метъл", и откриха огън, крещейки "Аллах Акбар". Взети бяха заложници за около три часа. Загинаха най-малко 82 души.

Четирима загинаха на стадиона "Стад дьо Франс", където се играеше футболен мач Франция-Германия. Президентът Франсоа Оланд, който беше на мача, веднага бе евакуиран и входовете на стадиона бяха блокирани. Общо три експлозии станаха около стадиона. Жертвите са един човек и тримата атентатори самоубийци.

На улица "Шарон", в източен Париж, се разрази истинска бойна сцена, в която загинаха 18 души при стрелба срещу кафене и японски ресторант.

На улица "Алибер", малко по на север, избухна престрелка в ресторант. Убити бяха 12 души.

На стотина метра от залата "Батаклан", на улица "Ла Фонтен о роа", бе открит огън с картечница. Загинаха петима души.

Самоубийствен атентат бе извършен на булевард "Волтер". Атентаторът е мъртъв.

Всички експерти по борба с тероризма очакваха голямо терористично нападение в Париж, за което силите за борба с тероризма се готвят от отдавна, пише "Фигаро".

 "Онова, което се случи в Париж, е сценарият, от който се опасяваха разузнавателните служби", каза пред вестника Бернар Скарсини, бивш шеф на френското контраразузнаване. "Почерпила от опита на други страни, Франция се готвеше за това", продължи той.

Марк Треведик, бивш съдия, специализиран в борбата с тероризма, заяви, напускайки поста си в Париж: "Убеден съм, че хората от Даеш (Ислямска държава) имат амбицията и средствата да ни ударят много по-страшно, като организират големи акции, несравними с досегашните. Казвам го като експерт: най-мрачните дни са пред нас. Истинската война, която ИД готви на наша земя, още не е започнала".

Над 570 френски джихадисти, отишли да се бият в Сирия, се превръщат в бомба със закъснител, когато се върнат, отбелязва "Фигаро". Силите за борба с тероризма приеха много сериозно заплахата. През юни 2011 г. полицейската префектура организира учение за действия при множество атентати в Париж и взимане на заложници. Още от началото на 21 век силите за борба с тероризма тренираха действия при заложнически кризи, добавя "Фигаро".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия закъсня. Терористите заляха Европа. Какво ще се случи със Сирия и Ирак, вече няма никакво значение.
41
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който се опомни и се опълчи на Големия брат му пращат атентати. Америка ги създаде, но с подкрепата на Франция, Англия и Германия. Сега разбраха, че по-лошо от да си приятел на Америка е да си техен съюзник, НО късно е либе за китка.
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га Франция пускаше бомби над Сирия ни ревася оти реве ?
39
3
 
18
 
! Отговори
имигрант преди 8 години
Алоооо каде сте бе заплатаджии и сороиди от БГ.Хелзински комитет.Имате много поздрави от Париж.Помоооощ убиват наши боици от ИД.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължавайте да пускате бежанци!
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли Русия сега е виновна.Те поне се бият срещу тези *** от ИД
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е транзитна територия и не е интересна за терористите. Те искат да съборят големи държави, като Франция, Германия, Великобритания, където високомерните хора си мислят, че живеят богато и спокойно.
35
3
 
32
 
! Отговори
bond преди 8 години
Бабо Меркел, де така?- За джамия бързам, Мустафа. А ти къде със тоз' Калашник?- Търся необрязан гащник, да го сторя на кайма!А когато сняг забръскати ще ми дадеш издръжка!- Ти ислямски си другар -всичко ще ти дам, Аллахата акбар!
34
3
 
11
 
! Отговори
аман значи преди 8 години
и кво ще правим сега като гледам кво става с Франция , пък ние сме светлинни години назад в развитието и защитата,направо не ни мърдат още 5 века робство,ще станат само али-агата и турски сериали :Д
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е мисюлите да бъдат принудени сами да си цензурират части от Корана, защото е пълен със открити призиви към насилие. Не виждам как иначе може да бъде спря тази организирана лудост на уахабизма и самоубийствените атентати. Един луд, който е решил да умре за Аллаха, не можеш да го спреш със самолетоносачи. Трябва да прекършеш вътрешната му мотивацията. Трябва да загуби вярата си, трябва да му стане ясно, че 72-те девици са лъжа и измама.
32
2
 
22
 
! Отговори
Orban преди 8 години
Защо тъпaнарите защитаващи бежанската измeт се е покрила? Къде са терористите от БХК? Франция, Германия и др. страни като затворят границите си, сещате ли се какво ни чака?Цялата тази пaплaч ще цъфне тук! И Господ няма да ни помогне тогава.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меките френски китки си държат на евро простотиите. Така ще е, докато не загинат милиони франсета. И пак няма да се научат. Не ги съжалявам.
30
2
 
17
 
! Отговори
fripp преди 8 години
Цял ден приказки от специалисти, журналисти, експерти, генерали и всички въртят и сучат, но не смеят да кажат истината. 100% терористите в Париж са сунити. Всички знаят, че ИГ е спонсорирана от С.Арабия и Катар. Докато не бъдат унищожени тези две ''демокрации'', терора няма да спре.Само че без С.Арабия и Катар ще трябва да затворят половината военни заводи в САЩ. Само че в Европа има политици, а няма държавници.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малко са
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
соросче , клалашник се проивежда не само в Русия , ами и в България и ...САЩ .
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на ви сега бежанци
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако се окаже, че калашниците са били българско производство? Значи ли, че България е виновна?
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега и французите си имат БАТАКльошко клане.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото най-лесно е да бъдат набедени руснаците. Но така става, когато американците не могат да направят по-добро оръжие от Калашников.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов: Tърсим африканци, за да освежаваме бизнеса в БългарияTweet3Обама официално подкрепи подмяната на населението в България вкарва ни в югославски сценарийБългария търси бежанци със занаятЕС създава фонд за Африка за Е2 млрд., ние участваме с 50 000Ако Германия затвори границите си, ситуацията ще е неуправляема, предупреди Бойко БорисовБългария търси бежанци със занаят. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който днес участва в срещата на върха ЕС-Африка в малтийската столица Валета.ТОЗИ ЩО Е НА СВОБОДА?