Терористична атака в Белгия: Възможна и вероятна!

Отмениха мача между Белгия и Испания, нивото на заплаха повишено
17 ное 2015 09:54,
9
Терористична атака в Белгия: Възможна и вероятна!
Снимка: Reuters

Белгия повиши нивото на терористична заплаха до сериозна и препоръча отмяната на всички масови събирания, включително спортни срещи и концерти.

Степента на риска е покачена до трета от общо четири степени, която оценява заплахата от терористичен акт като “възможна и вероятна“.  Кризисният център към Министерството на вътрешните работи е взел решението късно в понеделник вечер въз основа на анализа, извършен от Координационното звена за анализ на риска, се казва в официалното съобщение за медиите.

Видимо и засилено полицейско присъствие ще има на всички големи събития, а гражданите са призовани към бдителност.

Правителството заседава по въпроса ден след атентатите в Париж, но тогава беше решено нивото на заплаха да не се повишава, с изключение на масови събирания на хора.

Телевизия RTL коментира, че засилването на мерките за сигурност не е свързано с неуспешната операция за залавянето на Салах Абдеслам – осмият терорист от Париж. А по-скоро с приятелския футболен мач между Белгия и Испания, който трябваше да се играе на стадион „Крал Бодуен“ в Брюксел тази вечер. Аналогията с избора на атентаторите от Париж, трима от които се взривиха до стадион „Стад де Франс“ по време на приятелски мач между Франция и Германия, е била водеща за експертите по сигурност, смята общественият тв канал.

Организаторите на мача в Брюксел обявиха малко след полунощ, че той се отменя по препоръка на властите. Всички 50 000 билета за него са били продадени.

От кризисния център напомнят на гражданите, че издирваният Салах Абдеслам е въоръжен и много опасен и ги съветват да не се опитват да го задържат, ако го разпознаят.
Последният път, когато нивото на заплаха в Белгия бе повишено до трета степен, бе след антитерористичната операция в южния град Вервие в средата на януари. Тогава полицията уби двама терористи, които били част от група, подготвяща атентати срещу полицейски управления и служители. През март нивото бе свалено до средно, с изключение на някои международни институции и дипломатически представителства.

В понеделник трите европейски институции – Европейската комисия, парламента и Съвета, повишиха нивото на заплаха за своите сгради, ограничиха допълнително достъпа до тях и засилиха физическата им охрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: белгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Това чака Европа преди 8 години
1. "Белгия повиши нивото на терористична заплаха до сериозна и препоръча отмяната на всички масови събирания, включително спортни срещи и концерти."2. - Бабо Меркел где така ? - На джамия Мустафа.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще им се види тясна Европа сега
4
0
 
5
 
! Отговори
Хронология преди 8 години
Трима от атентаторите се взривиха до стадион Стад де Франс, но не едновременно. Всички те са се били наредили в шпалир през 100 метра един от друг и са чакали зрителите да тръгнат да бягат от стадиона след първия взрив и тогава атентаторите да започнат да се взривяват един по един по пътя на бягащите. Замисълът не успява, тъй като зрителите са останали заключени в стадиона и тогава терористите тръгват по заведения и зали.
3
1
 
4
 
! Отговори
маке преди 8 години
абре еле не ги беше страх ама шубето си е шубемен как ме е страх да не влезне некой у избата и да ми изпие винцето ама съм турил 10 капана от тия с големите заби за вуци
2
0
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Седя и си пия кафето в един средноголям български град. Поглеждам навън и виждам - всеки втори е ром.В Западна Европа това е факт от години.Няма да се изненадвате тогава, че има атентати. Няма да се чудите защо има убийства. Логично ! Нормално е !При тази система имам усещането дори, че е желано от онези, които дърпат конците.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пентагонът забрани на американските военнослужещи да посещават Париж. Ще последва ли заповед и за Брюксел?