В Русия е неизбежна революция, убеден е Ходорковски

Задачата му била да помогне революцията да бъде мирна
Обновена: 9 дек 2015 19:07 | 9 дек 2015 19:06, Елка Василева
345
В Русия е неизбежна революция, убеден е Ходорковски
Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Живеещият в изгнание руски магнат и бивш затворник Михаил Ходорковски смята, че в Русия е неизбежна революция, предаде Асошиейтед прес.

Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, беше помилван от президента Владимир Путин през декември 2013 г. след десет години в затвора. Обвиненията в данъчни измами и злоупотреби срещу него бяха политически мотивирани - наказание за това, че се противопостави на Кремъл и хранеше политически амбиции, посочва АП. След освобождаването от затвора Ходорковски замина за Германия, след което заживя в изгнание в Швейцария.

Още по темата

На пресконференция в Лондон по онлайн връзка Ходорковски изрази мнение, че Путин е довел Русия до положение, при което революцията е неизбежна и необходима.

Той добави, че неговата задача ще бъде да помогне тази революция да бъде мирна. Ходорковски не каза дали смята да помогне на опозиционните сили в Русия да свалят Путин.

Вчера руското следствие повдигна задочно нови обвинения срещу бившия шеф на петролния гигант Юкос и го призова на разпит. Според следствените органи той е замесен в убийството на Владимир Петухов, кмет на град Нефтеюганск, през 1998 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
2
 
2
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Скруч, а случайно да вземеш да отчетеш, че Норвегия изнася около 15 пъти повече газ и петрол на глава от населението си в сравнение с Русия? То на Норвегия дори нефта и газта и идват като бонус! Принципно норвежката икономика може да се гради дори само около улова и преработката на риба!
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждам защитавате еврейте, но през двайсетте и трийсетте години на миналия век. София е била превзета от еврей! Всички магазини са държани от еврей и са били много нагли към българите! Благодарение на хитлер, България се е освободила от еврейското влияние! Това не се знае от младото население, но е било факт!
169
1
 
6
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 220, Да, така е- видяхме тази всенародна веселба докъде ни докара- 20%безработица, 20% емиграция, 40% работещи за минималната и малко над минималната заплата и 30% горе- долу свързващи двата края и 10% богати, повечето от които облажили се от разграбването на материалните блага, останали от преди 89г.
168
2
 
8
 
! Отговори
скруч преди 8 години
Единствената държава която знае какво да прави с петрола си така че десетки поколения напред да се чувстват сигурни е Норвегия. Чрез няколко държавни фонда участващи с капитал на международните борси, милиардите приходи от петрол се разпределят справедливо и с гарантиран принос за поколенията. За да стане това в Русия, трябва да няма корупция, а това е невъзможно.
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТялотоСамо да ти напомня, че бай Тошо печелеше изборите с 97.5 %. И в момента в който го свалиха настана веселба всенародна....
166
2
 
7
 
! Отговори
Ala Bala преди 8 години
До АнонименСтига с тези клишета, нямащи нищо общо с действителността. Дялът на нефта и газ в износа на Русия е малко над 50% от общия износ. За 2014-та Русия е изнесла стоки и услуги за над$170 мрд. извън нефта, газ и продукти от тях. За тази година износа на газ и петрол вероятно ще е под 50% от общия.
165
1
 
2
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 209, По тези твой твърдения може много да се спори! Какво ще рече пък това- най богата на земя? Що се отнася до ресурсите- пак има доста условности! При условие, че отчетем добива и износа на глава от населението, то се получава, че Норвегия например е многократно по-богата на ресурси от Русия, Канада, СА, Катар, Кувейт също!
164
3
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Така и ще си остарее чифу.тинът с тези мечти!В Русия никой не го иска и няма да го иска,дори Путин да не е на власт.
163
6
 
10
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Човек нямащ никаква подкрепа от народа ще сваля дърважен глава с над 90% одобрение.....Само в Холивуд това звучи сериозно.
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма никакви проблеми в Русия. Ако петрола падне още, ами той става и за ядене и за пиене. Те сега пак го ядат, ама преработен от китайците.
161
13
 
3
 
! Отговори
филип преди 8 години
Всеки нормален човек в България не мрази Русия само защото е Русия. Ако беше нормална демократична държава едва ли българина би казал нещо лошо. Проблемът е че от 1917 досега Русия е всичко друго но не и нормална държава.
160
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 209срещи тази страна в продължение на 150 години се води борба от страна на Европа САЩ .....то бяха Французи ,то бяха Турци то бяха Гемранци ...после студена война ...сега САЩ....пак добре е като се направи сметка колко в преживяла
159
3
 
6
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Гладна кокошка просо сънува
158
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хъммм най богатата страна на ресурси и земя в света едва едва се нарежда по икономика сред страни като Испания и Бразилия ? Въпреки всичките тези износ на газ и петрол за ЕС и калашници и с400 ракети за арабските страни ? Хъммм нещо гнило има в Русия
157
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 205При положение, че петрола е 93% от износа на Русия ...дедовия ми ли ще изнася?
156
4
 
11
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Този щял да прави революция в Русия!!! То този мафиот-олигарх, ако се появи на обществено място в Русия- ще бъде пребит с камъни! Смъртта на колко ли руснаци по време на т.нар. "Смутнь1е 90-ах", му тежи на съвестта на този мафиот-олигарх? Всъщност- едва ли му тежи, понеже той няма съвест!
155
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си го кажем както си е, руския доживотен лидер се скара с целия свят, изби 9 хиляди православни славяни християни украинци но се побратими с мюсюлманите от Сирия и иран и турците, за турците свърши побратимяването, дали пък нещо не е наред с руския лидер ? За един полуостров който няма ток на авиацията братския им 50 милионен украински народ да ги мрази вечно ?
154
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I Putin e ot evreysko poteklo
153
3
 
15
 
! Отговори
хихи преди 8 години
Ае стига, Ходорковски ли е най умен в Русия, че на 35години да е най богатия в Русия! Естествено, че САЩ биха финансови инжекций на по заможните еврей, с пари и идей как да скочат над всички останали в Русия, но руското ръководство се усети и предприе мерки
152
3
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
Ходорковски е прав, че някои страни имат нужда от революция. И тези страни са в Западна Европа и САЩ. След успехите на Льо Пен, Фараж и Вилдерс се убедихме, че Европа е на път катарзис и към край на мултикултурния модел. Освен това успехите на Доналд Тръмп показват, че и САЩ се насочват към голяма промяна.