Кризата с Русия може да струва на Турция $12,2 млрд.

Турция ще понесе сериозни щети от загубата на руски туристи
21 дек 2015 13:07, Елка Василева
170
Кризата с Русия може да струва на Турция $12,2 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Годишните щети на икономиката на Турция от турско-руската криза могат да възлязат минимум на 8,5 милиарда долара и максимум на 12,2 милиарда долара. Такава прогноза се съдържа в доклад, изготвен от представители на опозиционната Народнорепубликанска партия, предаде ТАСС.

В документа, извадки от който публикува вестник "Джумхуриет", се отбелязва, че преките загуби за турската икономика ще възлязат на минимум 6,5 милиарда долара, но взимайки под внимание "куфарната търговия", ще достигнат 8,5 милиарда. В случай на изостряне на санкциите годишните загуби се очакват на ниво 12,2 милиарда долара, се казва в доклада.

Според оценките на Народнорепубликанската партия кризата, ако не бъде регулирана в средносрочна перспектива, за четири години ще нанесе на Турция загуби от 52,5 милиарда долара. В доклада се подчертава, че в случай на прекратяване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката Турция ще се окаже в сложна ситуация, тъй като тя няма алтернатива на руския газ. Делът на Русия в общия внос от Турция на природен газ е 54,8 процента.

Над една трета от произвежданата от нас електрическа енергия идва от ТЕЦ-ове, работещи на природен газ. Да се замести той в краткосрочна перспектива с втечнен газ и да се разнообразят страните-източници на газ е невъзможно, се казва в документа.

В него се посочва, че Турция ще понесе сериозни щети от загубата на руски туристи. За една година Турция се посещава от около 3,5 милиона руски туристи, които харчат 2,9 милиарда долара. Поддържането на напрежение в отношенията между двете страни ще се превърне в сериозни загуби за туристическия сектор, се отбелязва в доклада на Народнорепубликанската партия.

Отношенията между Москва и Анкара се обтегнаха след свалянето от турски изтребители на руски бомбардировач в района на турско-сирийската граница на 24 ноември. След този инцидент Русия въведе редица санкции срещу Турция, засягащи основно секторите на туризма, енергетиката, строителството и селското стопанство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!
104
0
 
12
 
! Отговори
Голата истина! преди 8 години
Добре направи путин, и без това Турците се чудеха как да се отърват от бедните руски туристи, сега вече ще има удобен туризъм за богатите туристи от силно развитите икономически държави! Накрая се отърваха от руснаците, в момента путин прави ембарго на русия, а не на Турция не се заблуждавайте с грешните и неверни новини от БТА и ИТАР ТАСС! :)
103
0
 
13
 
! Отговори
999 e напълно прав ! преди 8 години
До 999Е ПЪРВО БЯХА 3 , ПОСЛЕ ПЕТ , ПОСЛЕ 8 СЕГА ВЕЧЕ СТАНАХА 12 ...ИСТИНАТА Е ТАЗИ ЧЕ ЗАГУБИ НЯМА МАЙ САМО ПЕЧАЛБИ ИМА !КВО СТАНА С ЧЕРНАТА КУТИЯ - НИЩО ? БОШ ЛАФ И ПРОВОКАЦИИ...ТЕ НЕМСКИТЕ ТУРИСТИ МНОГО СЕ ОПЛАКВАХА ОТ РУСКОТО ПРИСЪСТВИЕ В АНТАЛИЯ!ЗАГУБА НЕ - НАЙ МНОГО УДОБЕН ТУРИЗЪМ ЗА ДРУГИТЕ!Напълно е прав с исказването си, то от бедни руснаци какво може да се спечели, на Турция не и трябва бедни руснаци туристи, а на Турция и трябва богати немци туристи !
102
0
 
18
 
! Отговори
Русия е във криза! преди 8 години
Русия е във криза а не Турция ;)Дрън дрън 50% изопачени неща в тази тема ИТАР ТАСС се чуди какво да лъже народа! Хахаха :dНе посещаваите tass.ru там се пишат пропаганди!
101
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
От самите нас зависи дали ще допуснем отново"турчин да бесней над бащино ми огнище"!
100
5
 
4
 
! Отговори
Бивш еничар преди 8 години
Аз мисля,че всеки здраво мислещ българин-патриот,противно на официалната политика трябва да демонстрира солидарност с Русия и да даде своя принос, като избягва да купува турски стоки в България и да ограничи пътуването си в Турция . Първо - защото сме християни,второ-защото руснаците са наши братя,трето - за да стимулираме нашата икономика и родно производство,четвърто - защото турските стоки не са по-качествени от нашите и пето - всеки знае защо.
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A загубите на Русия от тази идиотщина на Путин????Никой не изчислява?Турция туристи ще си навакса от други ....знаем че в северна африка туризма умря. Нали?
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо й няма на Турция - Ердоган продължава да печели.
97
4
 
3
 
! Отговори
wwc преди 8 години
До СЛАВЯНИНkakav pravoslaven si ti be gnigo vashliva sled kato maika ti e zachenala ot bela mechka
96
1
 
3
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Джумхурийет" е пропагандния вестник на юдейо-масонската партия, наречена Народнорепубликанска партия. mrisen islyamist vseki den kato izkarash ot djoba si tr lira shte vijdash ataturk tova ti stiga
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нищо работа , това е само бюджетът на Истанбул за 2016 година .
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 135 . Това с Кипър е нищо. С джедаите са сключили сделка за триста трилиона. Туркей форежър
93
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия и САЩ са много различни . Приличат си само по едно - Русия до сега не е победена от никой , а САЩ досега не са победили никой.
92
1
 
9
 
! Отговори
СЛАВЯНИН преди 8 години
Але ,имам чувството, че тук коментират само хора чиито пра-пра баби са блудствали с турчелятя като че ли ние православните българи сме вече малцинство
91
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 МИЛИАРДА ЗА ТУРЦИЯ СА ДЖОБНИ ПАРИ :)))))САМО ДНЕС С КИПЪР СА СКЛЮЧИЛИ СДЕЛКА ЗА 100 МИЛИАРДА :))))))
90
8
 
10
 
! Отговори
Реплика преди 8 години
"...доклад, изготвен от представители на опозиционната Народнорепубликанска партия, предаде ТАСС" !!! От кога има "опозиционна" партия в Русия !
89
7
 
31
 
! Отговори
тя преди 8 години
Турците доста "цицаха " от руснаците , но ще им "приседне"! " Всяко зло , за добро"! Руснаците се осъзнаха с кого си имат работа!
88
0
 
3
 
! Отговори
Xxl преди 8 години
Za rusia moje
87
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука май само турци пишат.. Що не бегате в Турция като ви харесва толкова? Колкото до Турция в ЕС, Саркози го каза много точно - "Турция е в Мала Азия и няма никакви основания да претендира за членство в ЕС!!!"
86
13
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
До турчинНай-голямото летище в Европа - лондонското Хитроу има около един милиард приход годишно. Предполагам че Истанбулското летище, ще е с около 100 млн. евро годишно. А иначе по темата- Турция няма проблем с доставката на газ от Иран.