"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГешевА ние от група Съдран Тарлък какво да правим ? Какви са разпорежданията ?
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До IYIСега ти казвам съвсем сериозно че има такъв символ в Африка, не се шегувам.
173
2
 
16
 
! Отговори
писателят Динков преди 8 години
Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
егати екшъна
171
3
 
5
 
! Отговори
IYI преди 8 години
IYI- Какъв е този знак. Едни го знаят че е знака на Кубратова България ,в Турция го знаят като знака на племето Каилъ-основателите на Османската империя...
170
9
 
6
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Според руската википедия прабългарите са огури, т.е. тюрки.
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевСеляни, мълчите тихо и кротко, какво произвеждате селяни???- - - Туршия Василев, туршия ! Като ти го турнем ... та чак до шията ..... Ела да видиш !?
168
7
 
7
 
! Отговори
КГБ преди 8 години
Проект Възродителен Процес е дело на Съветския Съюз , на съд в Хага и всичко ше излезе на яве , гарантирано 100%
167
12
 
15
 
! Отговори
за османския период преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много.
166
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевРасте ли външният дълг!!!??- - - -Расте Василев, расте ! Само зависи кой го гали !!!
165
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Ал Джазира и руската пропаганда са адски примитивни.
164
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВасилев ваште те търсят да се прибираш, студено ти е и си бил гладен, айде
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевСеляни, мълчите тихо и кротко, какво произвеждате селяни???- - - - Метан Василев, метан !!! Ела да драснеш клечката за да го видиш !!!
162
13
 
6
 
! Отговори
mator преди 8 години
Видеото вече го няма!!! Това е българска работа както и цялата българска история!!! Кратък пример- все се говори турците поробители а руснаците освободители:) а аз од 30 год. Виждам тъкмо обратното- там на плажа или там или там все ***???
161
16
 
9
 
! Отговори
бг турчин до ДА ЖИВЕ преди 8 години
Ами руските учени съвсем сериозно си твърдят, че българите са си тюркско племе, както и много други учени между другото. Само самите българи не искат да са тюрки и се припознават с персите.А иначе в Кабардино Балкарската република се говори тюркски език. Прабългарите са говорели на тюркски. Имали са Канове, което е тюркска титла, вярвали са в Тангра, който е тюркско божество.
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докладвайте филма за Hateful and Abusive Content.От ... - More Actions.Нека да покажем че няма да създадат религиозни междуособици в България !!!
159
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отивам в Турция за Нова година. Кеф!
158
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се отдавайте на омразата! Това е лесно. Трудното е да се покаже, че местните племена са разумни!
157
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До само казвамPufff nadqvahte se na ruskite piyandeta da vi pomognat,daje te vi dadoha akul da asimilirate turcite no smetkite vi izleznaha krivi i na vas i na rusnacite,sgromolqsahte se nadolu
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВасилев, имаш много поздрави от Агент Фръц Пръц, 2 пъти фръц и 3 пъти пръц ! Ти го знаеш кой е ! Та той ти изпраща шифрограма - ДГД !!!