"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
18
 
! Отговори
само казвам преди 8 години
Тогава момчетата си пееха песни като изправи се гора от стомана и ставаха мъже в поделенията!2 години НЯМА МЪРДАНЕ! Във флота 3! В наши дни си тананикат шапка ти свалям и минават под дъгата!
194
2
 
14
 
! Отговори
От бг Пакистанец преди 8 години
До бг турчин до ДА ЖИВЕ РУСИЯ, поздрави от Китай и т.н.Русия била казала че сме тюрки, иранците се съгласили, турците признали, маорите отрекли, инките се двуумели, племето Макумба се озадъчило .... само нас никой не ни пита дето сме си тукашни - траките ????
193
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Християнството не е налагано насила, но виж исляма е точно налаган насила.
192
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A някои хора май не правя разлика между турци (население на държава) и тюрки.(етническа група). Освен това, както някой писе вече, прабългарите са били перси, а не тюрки.
191
13
 
5
 
! Отговори
CIA преди 8 години
Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.
190
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинява се, но никога не сме били тюрки, нито турци, нито славяни. Дори турците не са тюрки, а тотален микс от етноси. Не говоря наизуст, аз имам ДНК тест относно личният си генофонд. Колкото повече българи си го направят, толкова по-точно ще бъде изследването и то опровергава историята, която явно е съчинявана по всякакви фантастични начини.
189
6
 
4
 
! Отговори
История на България преди 8 години
По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски.
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПитанеZa krustonoscite li stava vapros
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво е общото им с персите?......Авестийски език говори ли ти нещо, има много общи думи с българския,а от персийската религия зорастризъм са взаимствали всички Авраамически религии
186
9
 
9
 
! Отговори
насила от Византия преди 8 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката.
185
7
 
9
 
! Отговори
Керем до питане преди 8 години
Я ми кажи едно населено място където християнството не е наложено с кръв и жестокост?
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В историята на прабългарите има толкова общи неща с тюрките, че ми е интересно откъде взимат своята теза, че са перси?Тангра - Танръ, Кан - Кан, езика е тюркски, IYI - този знак е тюркски.А какво е общото им с персите?
183
8
 
9
 
! Отговори
БКП преди 8 години
Лъгани сме много време първо, че сме славяни, сега че сме иранци. Това влияе лошо на обществото ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВасилев и аз има заем ама никой не искам да ми го връща, така че който си го е избрал Баце да си го връща
181
2
 
13
 
! Отговори
само казвам преди 8 години
В тези години беше пика във въоражаването на НРБ 80те! Над 6000 единици бронетехника! 12 ескадрили една от който с най- модерните за времето изъребители миг 29, много 21 и 23! Щтурмовите су25 и су22 и 2 ескадрили хеликоптери ми24! Най- модерното ПВО с300, много системи за залпов огън и балистични ракети! Това е само част от арсенала тогава! При мобилизация м/у 1,5 и 2 млн. войници! Най-Важното Министър беше ген.Д.Джуров не Ненчев! Днес е жалка история пародия на войска!
180
1
 
4
 
! Отговори
IYI до 229 преди 8 години
не твърдя нищо просто гледах филм "Етугрул" и ми направи впечатление. Просто любопитство.
179
8
 
6
 
! Отговори
Наги Сент-Миклош преди 8 години
Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски
178
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако гледате документален филм за произхода на съвременните турци ще разберете, че този знак IYI е тюркски.
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГешевA na rusnacite shte dadesh li ma.yka si i dashterq si
176
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария.