"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
13
 
5
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Тези които плашат с нов "възродителен процес" нали се сещат, че цяла Европа ще отвори границите си за нас. И тогава също мнозина избягаха в Западна Европа. Отделно ТРурция вече не дава лесно гражданство, защото има много желаещи. Та пак ще може да се взима безпрепятствено гражданство, отделно държавна помощ, апартаменти без оскъпяване на изплащане. Пенсиите там са по-високи и заплатите също.Но според мен това са несериозни приказки. Някои може и да искат, но няма как да стане.
154
9
 
25
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Когато видите руски учен да твърди, че българите не са коренното население на тези земи - тогава плюйте против Русия !
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия що ги не споменават по племена да се види ясно според историята дет са творили кои са тия османлии като се знае от кога по тез земи се прима християнство и с чии декрет е обявено за православно и основно в империята-325г.,а тя е била цяла сегашна Европа и всички дето е ходил Помпей,нали тогаз се появила кометата дет бягали подир нея да не пропуснат събитието,бре че любопитковци,и още веднъж незнайно защо препотвърдил този акт след като бил вече декрет за православна вяра,на Ленин да оспорят.
152
20
 
11
 
! Отговори
Помак преди 8 години
Абсолютната истина е филма. Прадядо ми тръгнал да бяга 1912г към Турция защото са ги предупредили християни комшии )за което им съм благодарен) . На другия прадядо брат му защото не искал да си сменя вярата и името са го карали да яде негасена вар и умрял мъчително(това са четите на ВМРО) И макар че не се учи в училище се предава от поколение на поколение.Баща ми плащаше ергенски данък защото съм бил с име което ми е дадено от Аллах. Сега голяма част от България се гордее със семейството ни ,но
151
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е 100% провокация.
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали някой се е юрнал да ни поробва или квото там, ама верно няма психиатри в тая държава. Мен това вече ме плаши, мяза ми на зомби апокалипсис
149
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се внимава нашите послушковци, да не вземат леко по заповед от ЕС и САЩ, да подарят част от България на нашите "добри" съседи турците.
148
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубу де! Ама защо се нагнетява прекомерно напрежение???? На Бг и се размина бежанския потоп, но въпреки това се вади някъв филм от 2012, и дай сега да се мразим с мюсулманите. Тоя филм е глупав, и не е ничия официялна позиция. Айде моля ви, братя християни - не реагирайте първосигнално! Накой иска точно това.
147
9
 
19
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Тук е България! Говори се на български, празнуват се български празници, почитат се български будители! Изповядва се българска идеология изградена през вековете и всякаква друга маса хора от различен произход ако искат да живее тук ще трябва да се съобразяват с това! Без да крещят думата "демокрация" и да искат права, и да се променя нещо, защото в тяхната религия не е позволено! България остава на българите! Който не е съгласен да ходи да изповядва религията си там, където тя е официална!
146
0
 
1
 
! Отговори
юсуф преди 8 години
Аби Василев, ти добре ли си? Я по сериозно или не ни губи времето.
145
13
 
16
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Този филм нагледно доказва, че Западът е решил да обезбългарява българските земи и да измисли нова история за тях.Те ще бъдат заселени с НЕбългари, а на малкото останали българи в тях ще се внушава, че българския етнос никога не е бил собственик на тази земя., бил е временно на нея и сравнително отскоро.Затова само съюз с братска Русия !Вън западняците от България !България за българите !!!
144
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко бе хора! Цялата ни история е прекроена от БКП то и "братския" СССР!
143
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми дреме за Ал Джазира! Ще си ходя пак в Турция на почивка, много хубаво посрещат хората!
142
4
 
7
 
! Отговори
k преди 8 години
Който казва, че Турция забравя хората в Кърджалийско и Делиормана, извършва кампания по дезинформация. Не забравяме за Кърджалийски, Хезарградски, Шуменски вилает дори в съня си нощем, продължи премиерът.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевСледим ти я мисълта, но ме заболя главата да го правя и можеш си приказваш не ми пречиш
140
4
 
8
 
! Отговори
само казвам преди 8 години
Бг турчин! В тези години Бг беше едиствената държава дето може да води война с всичките си съседи едновременно! Имаше оръжия дето фесовете и др. на балканите не са ги и сънували! Сега нз. къде е служил този , но от етноса ги пращаха найстина в мизерия и строителни войски!
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айдееее, тук останаха само двама болни .... нека се лекуват .....
138
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо Иван е вдигнал мерника на неоосманистите в Турция .Повече проблеми за неоосманистите, повече рахат за България . И повече приятели в светска Турция.Тогаз на Шипка всичко ще е спокойно.
137
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виц:1988 г. ...Турчина прерязва телта и се промушва...Пред лицето му две кубинки. Поглежда на горе и вижда граничаря с насочен калашник. Къде ?!?!- пита граничаря. Ще бягам ! - отговаря турчина. Къде ще бягяш бе ?!? В съветския съюз ! Къв съюз бе, на там е Турция ?! Аййй, как щях да се объркам...
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама разбира се че дпс не работи за българите обаче имат много парички та всички си затварят очите