"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
8
 
! Отговори
Калина до 156 преди 8 години
Говоря за официално становище, за протестни ноти. Разбираш ме :)Василев, ясно е, че ти плащат за брой употреби на думата "селяни". Обаче, дали не би юлъкнал за малко да могат и нормални хора тук да си напишат мнението?! Че от теб, думата неможе да се вземе.
134
5
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Турция губи позиции в НАТО и ЕС а с Русия да не говорим.След 20-тина години САЩ И ЕС няма да имат интереси в близкия изток и Турция ще се окаже ненужен партньор.Та с края на петролната ера ще бележим края и на Исляма и Турция. А тез нащи Турци да си кротуват че ако се разбунтуват да не си мислят че НАТО и ЕС ще застане зад тях!!!
133
7
 
2
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Пак казвам, че тази ескалация в отношенията между България и Турция си беше за тогава. Заради политиката на комунистите.
132
4
 
13
 
! Отговори
до 166 преди 8 години
И беше правилно решение- и ние не сме забравили 5 в геноцид, така че айде стига глупости какво ви се било "случило". Нищо не ви се е случило, стига сте ревали. КОга ще се извините за 5 в геноцид?? САЩ се извиниха за робството, Германия за нацизма, вие кога??/
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко имаме мма-ци и едри полицаи и военни както и бързи линейки и кадърни лекари и много асвалт
130
2
 
16
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Гледайки филма има ли останал някой на когото да не му е ясно че ДПС е етническа партия,забранена от Бг.конституция .И какво означават последноте думи от филма че те ще се борят до пълно постигане на техните цели?Какви са те: най-вероятно присъединяване към Турция на част от България.
129
6
 
3
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Къде го чакали?С какво? Имаше един турчин дето даваше военната си служба в поделение, което обслужва военно летище. Той ми е казвал, че пародията е пълна. Само на думи е било положението добро. Турция тогава имаше 2 млн. армия и мижеше да мобиулизира 8 млн. и да ги въоръжи. Освен това един десант и край. А ако си мислиш, че на СССР му е пукало е добре да научиш, че СССР снабдява Турция с керосин за да нападне Кипър. Защото НАТО забранява на Турция и блокира резервоарите в базите.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВасилев, ако това което го пишеш им се отрази на руснаците така както филма на навалицата тука, ти ще си виновен)))PS *** внимавайте малко какво пишете има много докачливи хора.
127
3
 
7
 
! Отговори
do 166 преди 8 години
да си беше стоял в турция и нямаше да ти се случи- вс епак не сте българи и не сте желани
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мюсюлманите не могат да насилват всички други да слушат религиозните им послания от кули направени само и единствено за да прожектират ислямски религиозни послания с звуко усилватели върху масите! Това е против наи основните човешки права и свободата от това да не те насилва една група на нещо!!
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ал Джазира, Русиа Тудей, вече има и ТРТ Уорлдtrt.net.tr/anasayfa/canli.aspx?y=tv&k=trtworldМисля, че и БНТ трябва да пусне англоезична версия.
124
3
 
9
 
! Отговори
66666 преди 8 години
Да това се случи с нас българските турци в България, но няма нужда и децата ни да виждат всичко това което сме изпитали.Плюс това не са виновни за това всички българи, това беше решение на определен кръг от хора.Имам сумати приятели българи, познати със смесени бракове.Неприятно е.Няма нужда да живеем в историята си, животът продължава.
123
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тези, които знаят английски - гледайте този филм. И после пак елате ми разправяйте колко толерантни и добрички били турците и как само върхушката на ДПС им мътела главите. Аз съм от Кърджали и за мен този див, изкривяващ тотално истината и пропит от омраза фанатизъм не е нищо ново. Няма и да е нищо ново, ако в България никой освен психовци като Волен и сие не реагира. Боко и сие да не говорим, те са твърде заети с *** на турски дирници.Впрочем, ако прокуратурата ни бе на място, можеше да
122
3
 
7
 
! Отговори
само казвам преди 8 години
Бг турчин! Който и да е бил на власт ген. с фес или алах! През 84-85 е било невъзможно да влезе в Бг щото въоръжените сили на НРБ и варшавския договор го чакаха тука!
121
3
 
4
 
! Отговори
Ха, ха, ха, ха, .... преди 8 години
До Анонимен 155ЕЙ *** СПОМНЕТЕ СИ ЗА ПЛАНА НА ТУРСКАТА АРМИЯ ОТ 1988 С ДЕСАНТ НАД ЛУДОГОРИЕТО И НАЗЕМНА ОПЕРАЦИЯ ДА ЗАВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ- - - - -Дааааа, ама не им се е отворил шалвара !!! Ха, ха, ха, ха, ха, ....
120
2
 
9
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Не можах да разбера от какво се оплакват турците сега.Имат джамии ,училища,културни центрове и др.привилегии.Никой не им забранява да говорят на турски ,да си чествуват мюсюлманските праздници и традиции.Да "възродителния процес"беше грешка но да излезеш с такъв филм сега?Да не забравяме че преди да дойдат турците по тези места са живели българи и то от близо 700години и още живеят.пък и част от тези сегашни турци са били потурчени българи.
119
2
 
6
 
! Отговори
info. преди 8 години
10.10.1989г: На пленум на ЦК на БКП е приета оставката на Тодор Живков:С тази оставка,БКП се съгласи за безкръвното унищожаване на народа си в полза на Турция.Именно поради този предстоящ факт,Живков прави опит да присъедини България като 16 република на СССР.Всичките 240 чaлми в парламента играят активно по закриването и разпределянето на територии от България към Турция.
118
4
 
3
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
Пишете ми минуси, но точно това се говореше в Турция тогава. Кенан еврен ако беше на власт по това време и нямаше да цепи басма на ниокой, За 24 ч. България щеше да стане турска територия. Но това беше тогава. Да не говорим, че България изпадна в международна изолация. И за 5 г. външният и дълг скочи 3 пъти - от $4 млрд, на $12 млрд.Но това са минали работи. Ал джазира и дори и самите турци от Турция няма как да знаят точно какво беше, защото не са били преки свидетели. Чули недочули -хоп филм.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КалинаА, Калинке, сетих се ! Ти нали искаше БАН да ти отговори ? Та ето сега БАН ти отговаря !!!- Нека госпожа, или г-ца Йелда Янат Бахчи да покаже ТЕСКЕРЕТО или Натуралния акт за собственост с който тя придобива България и я нарича РОДИНА !!!?
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
samo chrez kravniyat danak osmanskata imperiya e asimilirala milioni deca na hristiyani. religiya koyato opravdava i nasarchava ubiistvoto v imeto na boga ne e boja religiya a na dyavola. pomislete predi da govorite za koi religii stava vapros.