Близкият изток върви към конфликт

Западният печат за сблъсъка между араби и перси в региона
5 яну 2016 10:14, Елка Василева
78
Близкият изток върви към конфликт
Снимка: архив, Reuters

Сунитските съюзници на Саудитска Арабия последваха примера й и ограничиха или скъсаха дипломатическите си отношения с Иран. Това вероятно ще се отрази най-зле на мирните преговори за Сирия, пише вестник "Гардиън" по повод кризата в отношенията между Рияд и Техеран. Преговорите за Сирия се съживиха през 2015 г., след като Рияд и Техеран решиха да седнат на една маса, въпреки че подкрепят противоположни страни в конфликта, припомня британският вестник.

Друго британско издание - "Телеграф", отбелязва, че късайки отношенията с Иран, Саудитска Арабия е предизвикала целия свят, който е осъдил екзекуцията на шиитския духовник - поводът за сегашната криза. Дори британският премиер Дейвид Камерън, който досега демонстрираше, че е най-близкият западен съюзник на Рияд, заяви, че осъжда смъртната присъда и каза, че сблъсъкът между двете страни вреди на регионалната стабилност. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел стигна дори по-далеч, като заяви, че Берлин ще преразгледа политиката си на износ на оръжие за Саудитска Арабия, един от най-големите купувачи в световен план, отбелязва в. "Телеграф".

Освен върху уреждането на конфликта в Сирия кризата в отношенията между Техеран и Рияд може да се отрази и на конфликта в Йемен, където водената от Саудитска Арабия коалиция се изправя срещу подкрепяните от Иран бунтовници, пише британското издание.

В конфликта със Саудитска Арабия симпатиите на Европа клонят към Иран, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Европа е против не само срещу смъртното наказание и тежките телесни наказания като бичуването. Европейското обществено мнение е все по-недоволно от подкрепата и финансирането, които Рияд предоставя на уахабистки и салафистки проповедници, популяризиращи идеологията, която породи Ал Кайда и "Ислямска държава".

Освен това миналата година ЕС и шестте световни сили постигнаха споразумение с Иран за ядрената му програма, а помощта на Техеран се смята за жизнено важна за прекратяването на конфликта в Сирия. В крайна сметка някогашният парий Иран печели симпатии, поне в сравнение със Саудитска Арабия, отбелязва американското издание.

Близкият изток стигна опасно близо до регионален конфликт след прекъсването на дипломатическите връзки между Техеран и Рияд, пише и в. "Вашингтон пост". Освен войните чрез подкрепяни от Иран и Саудитска Арабия сили, които вероятно ще ескалират, на риск е изложена и борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава", която ще се възползва от засилването на конфликта между религиозните течения в региона, смята цитираната от изданието британска консултантска фирма "Ай ейч ес".

В уводна статия на френския в. "Монд" Саудитска Арабия и Иран са сравнени със "сомнамбулите от 1914 г.", които се приближават неотклонно към "пропастта на войната". Всяко действие на една от двете страни води до ответна реакция и засега никоя от тях не може да си представи, че няма да има последната дума. Случващото се е естествено следствие от повишаването на напрежението през последните години, белязало целия Близък изток, пише френското издание и подчертава, че в случая дори конфликтът на религиозна основа не е толкова важен. По-важни са конфликтите между две различни форми на управление и сблъсъкът между араби и перси за контрол над региона, посочва "Монд".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
7
 
! Отговори
Карманд преди 8 години
До до 20Браво. То кой ли би симпатизирал на ония. Освен американците, но не безплатно.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
29.Ами като си турчин , няма значение освобождението !Защо Гърция, Сърбия , Румъния не са останали под турско . Всички мразят Турция , включително и персийците ,
19
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Каква трябва да бъде българската позиция, на чия страна да застане???Агент Патрик Стивънсън!ЦРУ!!!
18
3
 
26
 
! Отговори
хой преди 8 години
Персите са по-свестни. Сунитите са кофти.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14.Виж статията как Бхлгарите пазаруват в Лондон, Париж, Милано .. А за теб ги няма , обаче ги има тези 3 мил. българи и даже посещават България !
16
3
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Не си прав.аз съм турчин и в случайа симпатизирам на Иран
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То кога не са били в конфликт в близкия изток ?Нямам нищо против хора с IQ под 100 взаимно да се трепят, ама за какво идват към Европа.
14
2
 
10
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Как мислете в причините за двете световни войни , дали са присъствали и интересите на великите сили в Близкият изток???Агент Тони Херингън!ЦРУ!!!
13
9
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Очевадно е, че си нямаш представа! Въобще не съм поддръжник на американците, ама да пишеш глупостu, че освен Boing, Microsoft, Google, нямали нищо друго... !? По-добре да беше замълчал. Освен това никой не измерва задлъжнялостта в абсолютни размери (както ти), а в процент от това което "изработва" икономиката им. В това отношение САЩ имат дългове от около 100% от БВП. Има по-лоши случаи от този по света. Така че си задръж грешните информации.
12
1
 
33
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Това е известно отдавна, най-пресен е случая с арестуваната пазарджишка дузина ислямски свещеници, проповядващи радикален ислям с любезното съдействие на Саудитска Арабия.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вай вай кво излезе че саудовска аравия финансира ислямистите по света включая и Бг.. Мале тая бъркотия в Близкия изток ще прерасне в нещо страшно... Персите че им е..т кефа и късмета..;-):-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турските роми във форума съвсем естествено са на страната на саудитските джихадисти. Краставите магарета през 9 баира се надушват.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 14за себе си ли говориш?
8
2
 
31
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Тебе никъде не те искат, защото си турски ром и като те видят директно ти показват къде е тоалетната и къде са препаратите.
7
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Говори за себе си!
6
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че падне ли западната подкрепа за мързеливите саудитски араби, Иран ще им *** майката. И е правилно западът да им намали подкрепата, защото милиардите, които печелят от петрол отиват за радикалното ислямизирането на десетки държав. Включително и България! Най-доброто нещо случило се е шистовият газ в САЩ, който изстреля САЩ отново на пазара и намали цените до невиждани от близо век равнища.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия саудитци още малко и ще ги изкарат по-нагли и зли от Дебелеевски и мама Праска. Срещу тях да бягат не могат да ги стигнат. Дебелия сигурно ще се пръсне всеки момент, така се е наклал че сам ще се затрие от сърдечно-съдова болест. Дано само да е по-скоро че взе да писва да го гледаме и слушаме коя компания е купил с крадени пари.
4
2
 
31
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
И след като Иран и шиитите наберат камиларите като къдънски ***,САЩ ще се оправдаят със защита напетролните доставки,и ще си получат повод за война.Накрая печелят банкстерите,както винаги....
3
1
 
2
 
! Отговори
Natooo преди 8 години
a bg kolonizatri de sa neska?
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май най-добре да се избият един други тези полухора. Трябва обаче да залостим границите да не идват насам.