Русия ще "изяде" туризма на Турция

Заради сваления Су-24 Путин забрани чартърите за туристи
6 яну 2016 21:47,
125
Русия ще "изяде" туризма на Турция
Снимка: Reuters, архив

С първия ден на новата 2016 г. влязоха в сила санкциите, които Москва наложи на Турция заради сваления руски бомбардировач от турски изтребители край сирийската граница на 24 ноември.

Експертите оценяват, че санкциите ще засегнат най-силно туристическия сектор на Турция, т.нар."икономика без комини", и прогнозират, че 2016 г. ще бъде много трудна за турския туризъм.

Над 4 млн. руски туристи посещаваха годишно Турция през 2012 и 2013 г. и се превърнаха във втория по численост контингент след германските граждани. Около 80 процента от тях почиваха в Анталия, като броят на предпочелите средиземноморския курорт руснаци достигна 3 млн. души през 2013 г., осъществени бяха 29 500 чартъра.

През 2014 г. числото на руските туристи значително спадна, около 800 хиляди руснаци по-малко посетиха страната, въпреки че Турция предоставя преференции за чартърите с руски туристи в размер на 6-7 хиляди долара.

Заради сваления бомбардировач Су-24 обаче руският президент Владимир Путин забрани чартърните полети за руските туристи, за да навреди на туристическия сектор. Специалисти прогнозират, че ако кризата се проточи, може да се очаква катастрофален спад от май до края на сезона.

В същото време според експертите не само самолетната криза, но и страхът от терора ще се отразят негативно на турския туризъм. Терористичните атентати в Анкара, Париж, Тунис, войните в Сирия и Афганистан, терорът на джихадистите от "Ислямска държава" всяват страх сред европейците, които се отказват от пътувания в Турция.

Макар че няма драстични отлагания на резервации, все пак се очаква, че ще има спад на европейските туристи. От 1 млн. французи, посещаващи годишно Турция, след нападенията срещу редакцията на френския седмичник "Шарли ебдо", посещенията са намалели с 20 на сто. По-малко са туристите от Италия, Испания, Холандия и Великобритания, където загубите са между 10 и 30 на сто.

Негативният имидж, който заради някои практики се създаде спрямо Турция като "сипматизираща на джихадистите", също отблъсква чуждестранните туристи, посочва специалистът Айхан Беркант. Той очаква над туризма да продължи да виси "дамоклев меч".

Изключение от общата тенденция на спад правят единствено германските туристи. При тях има увеличение от около 6 на сто. Това обаче не е достатъчно за да покрие загубите, които турският туризъм ще претърпи от намаляването на пътуванията на руските и европейските туристи като цяло, посочват специалистите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анониментова да не е плевньо
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Венелин90ти това го обясни на руснаците които загубиха спестяванията си и обедняха Според "Всероссийский центр изучения общественного мнения" (ВЦИОМ), "46% граждан РФ зарабатывает в месяц менее 10 тысяч рублей (141 $ по курсу на 29 декабря 2015)". Един чувал с 10 000 рубли по днешния курс на лева41,81 рубли за 1 лев струва точно 239 лева и 18 стотинки. Почти половинатаруснаци работят за почти 2 пъти по-малко пари от минималната заплата в България (420 лв)
61
8
 
1
 
! Отговори
аноним преди 8 години
ПУТИН ИЗЯДЕ И СРУТИ РУСИЯ БЕ !!!! КАКВИ СА ТЕЗИ ПИСАНИЯ ? НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ????
60
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Striker74 тя жена му го би вече, за това и джуджето се разведе с нея да не продължава да го бие, в кремъл когато бяха женени се чуваха крясъци на жена, вова виж в какво превърна русия, детето ни в холандия иска да живее, вова стига се страхува всичките народни пари все за барут вкарваш вова
59
15
 
3
 
! Отговори
До 78мия Анонимен преди 8 години
До Анонимен78 българският лев прехвърли новата психологическа граница 41 рубли за 1 лев. Откакто злото евразийско джудже се докопа до властта, рублата се обезцени 7,3 пъти спрямо лева и скоро обезценката й ще стане 10 пъти
58
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен80ти това което си написал е вярно, фактите са че руснаците от най голямата по територия страна на света няма къде да отидат на почивка в страната си В КОЯТО ВСЕ ОЩЕ ИМА ВЪНШНИ ТОАЛЕТНИ С ИЗКОПАНА ДУПКА В ЗЕМЯТА В КОЯТО ДА SEРЕ РУСНАка и за икономиката важи същото руснаците купуват много неща от турците, турците само газ от руснаците, сериозно в русия нямаха плат да шият тениски срещу Ердоган защото плата бе турски внос, потърсете това не мога да ви дам линк че ще го изтрият
57
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ще изяде нещо друго на турците :-) нещо обрязано :-) но куче със салам плаши ли се ? Или курв. с ху. плаши ли се, тя е свикнала :-) кой не е еб.ал рускиня на морето ? Някой гърбав само
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хахахаЕй ха ха това е твое мнение, но фактите са други, проверетекакво писахте вие троловете рубладжийски миналата година, как страховития ***.лер безмилостня ***.лер щял да превърне турците в "течно стъкло", "радиоактивна пепел", "ядрена лава"...Не се майтапя това тука го четох, за щастие на всички нас путлерчето се скри в тоалетните след като ердоган му каза да не си играе с огъня и в безсилието си путлерчето забрани на рускините да пътуват в Турция, в БГ, в ЕС защото никой не ходи в крим
55
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а така с тия коментари ги мачкайте руснаците както гол *** мачка таралеж ,направо ша ги уморите от смях
54
6
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
ауу Турция имала супер икономика -верно ли бе щото само за един месец изтекоха 15 млрд.долара инвестиции.Русия била супер зле хубаво ама всички курорти от Гърция до Испания търсят все руски туристи и се в луда конкуренция.Мин.на туризма на Итилия сам оповести че само през декември 2015г. в Италия са били на почивка 1 млн.руснаци и са изхарчили почти 1 млрд.евро.А руските слугини и проститутк в Турция -се оказаха митове-те били собственички на имоти разхождащи се пож цял ден в Моловете.
53
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе , тука май повече Турция подържате ?
52
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 долар = 77 рубли
51
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край бреговете на курорта Айвалък изплуваха трупове на мигранти тръгнали за остров Лесбос.На един от най-хубавите плажове на курорта Бодрум също изплували трупове.Като почне сезонът потокът към Гърция ще се увеличи и синхронното плуване с трупове ще стане част от водните спортове в Турските курорти.Да не забравим и атентатите по големите градове.Конфликтът между шиити и сунити ще се превърне в нова арабско персийска пролет.Остана само някой с АК да излезе на плажа и да опука чадърите като вТунис
50
13
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропускам коментарите на няколко надрусани русофобчета,,на които евтината китайска дрога им влияе зле.Те ще умрат млади,но не всички ще са красиви трупове.Та за туризма в Турция.Най-големият приток на туристи беше от Русия.Така наречените германски туристи са 80%второ и трето поколение чистокръвни турци,които поради липса на средства всяка година почиват в Турция.Въпреки че говорят перфектен немски и се държат като германци те си остават плоскоглави,късокраки,мустакати индивиди.
49
44
 
12
 
! Отговори
Striker преди 8 години
На хипофизното джудже от Кремлин, Мишел Обама ако му изпраска един шамар с опакото ще му увие *** два пъти около вратлето и ще забрави и бомби и Турция, хахахаха!
48
6
 
31
 
! Отговори
мен преди 8 години
ЙОК ТУРСКИ ПОТОК СЕГА ЩЕ ИМА ЮЖЕН МАШАЛА ТУРКЕШ ПОМОГНАХТЕ НИ МНОГО ДА ИМАМЕ ЮЖЕН ПОТОК
47
44
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ НЕ ЗНАМ С ТУРИЗМА КАК Е, АМА РУСКИТЕ ПИЛОТИ В СИРИЯ ВЕЧЕ ВЗИМАЛИ С ОСТЪР ЗАВОЙ КАТО НАБЛИЖАТ ТУРСКАТА ГРАНИЦА!хохохох
46
16
 
34
 
! Отговори
ДО 89 преди 8 години
Че какво като е 82 долара. Важно е какво могат да купят руснаците с тяхната заплата. Долара е тоалетна хартия, а рублата е обезпечена в злато.
45
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И немските туристи ще спрат да ходят споко..
44
45
 
12
 
! Отговори
Рязан УБЛИЖИ - РУБЛА преди 8 години
Рублата стана за смях на цял свят! Петрол никой няма да купува от Путкинската держава! Китайците ще продължат преселението в Източна Русия и БЕЗ ДОГОВОР С ПУТИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Цял свят ще забие силен шут в мужикските ***, които се правят на МИЛИАРДЕРИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ! 100000ЛВ ЗА 1 РУСКА ВИЗА ЗА БЪЛГАРИЯ!РАШЪН, БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!Сочи ВЕЧЕ Е ВЕЛИК КУРорт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Всички Руски Курорти ще ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА СОкЧИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!