Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.

"Независимая газета": Страната се призна за обкръжена от врагове
12 яну 2016 12:37, Елка Василева
376
Русия с най-антизападната си стратегия за последните 20 г.
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия се призна за страна, обкръжена от врагове, извършвайки най-антизападния се поврат за последните 20 г., отбелязва руският в. "Независимая газета" по повод утвърждаването в последните часове на 2015 г. от президента Владимир Путин на обновената Стратегия за национална сигурност на Русия.

Вестникът взима за повод на своя коментар по въпроса и току-що публикуваното интервю на Путин пред германския в. "Билд", в което той окачестви като главна грешка на Москва през последните 25 г., че не е заявявала своите национални интереси.

Като основни цели в стратегията са посочени укрепването на отбраната и на националното съгласие, повишаването на жизненото равнище на населението и на конкурентоспособността на икономиката, както и укрепването на статута на Русия като една от водещите световни държави.

Предишната стратегия, одобрена през 2009 г. от (тогавашния президент) Дмитрий Медведев, бе разчетена до 2020 г. Заменяйки предсрочно този документ, Кремъл даде да се разбере, че положението със сигурността на Русия се е променило, появили са се нови опасности, от което следва, че трябва да бъде променен и подходът към проблема, посочва вестникът.

В 40-страничния документ на повишаването на отбранителната способност и на държавната сигурност са посветени 17 пункта, на икономиката - 12, на културата - 7, на повишаването на жизненото равнище и на здравеопазването - по 5, на екологията, науката и образованието - по 4 пункта. При това общо над 20 пункта се отнасят до стратегическата стабилност и главно до взаимоотношенията на Русия с външния свят.

Приоритет се отдава на укрепването на взаимодействието в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), на РИК (Русия, Индия, Китай), на Шанхайската организация за сътрудничество, на АТИС (Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество) и на Г-20. За ключово направление на външната политика е посочено развитието на отношенията със страните от ОНД, Абхазия и Южна Осетия. Русия развива всеобхватно партньорство с Китай, смятайки го за ключов фактор за поддържането на стабилността в света, и привилегировано партньорство с Индия. Тя се обявява и за създаване на надеждни неблокови механизми за стабилност в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тези цели липсваха в предишната стратегия, посочва "Независимая газета".

В документа се изреждат основните заплахи за сигурността на Русия. Украйна е посочена като дългосрочно огнище на нестабилност в Европа и непосредствено край границите на Русия. Москва стоварва вината за възникване на украинската криза на САЩ и на ЕС, които подкрепиха "антиконституционния държавен преврат", довел до "дълбок разкол в украинското общество и до възникването на въоръжен конфликт".

Новата версия на стратегията за национална сигурност е най-антизападната от всички, приети от Русия след 1997 г., подчертава вестникът. НАТО и ЕС се обвиняват, че не са могли да осигурят сигурност в Европа, и като потвърждение се посочва миграционната криза. Северноатлантическият алианс се критикува за засилването на военната активност и за приближаването на неговата инфраструктура към руските граници. Възникването на терористичната групировка "Ислямска държава" е свързано с "политиката на двойни стандарти, която някои държави водят в областта на борбата с тероризма".

Въпреки острите си претенции по адрес на САЩ, отнасящи се в частност до разгръщането на системата за противоракетна отбрана и даже до разширяването на мрежата от военно-биологични лаборатории на територията на съседни на Русия страни, Москва не смята да се отказва от "пълноценно партньорство" с Вашингтон.

На Запад виждат в обновената руска стратегия поредна "демонстрация на независимостта на нейната външна политика". При това намират нейния тон за "по-отбранително-агресивен", отколкото в предишните документи. Стратегията не изключва използването на военна сила, ако мерките с ненасилствен характер се окажат неефективни.

От Пентагона и НАТО не пропуснаха да заявят, че Русия няма поводи да смята САЩ и НАТО за заплахи за своята сигурност. А британският "Файненшъл таймс" смята, че обвиненията срещу НАТО и САЩ ще доведат само до усложняване на отношенията между Москва и Запада, посочва "Независимая газета" в обзора си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Браво на Путин!
164
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 262Пътешественик БВП се смята в местна Валута не в ДОЛАРИ ЗАПОМНИ ГО140 000 000 е РФ значи грубо да кажем така всяка година всеки човек изяжда по 1 тон храна на година и ползва по 1 тон промишлени стокиПри Рубла 50/$ и при 100/$ по-горното ще е факт защото поне 800кг от въпросните 1 тон независимо дали е храна или промишлено производство се произвежда в РФС други думи като няма кисели краставички Рашките ще замезват с Пелмени с месоАко не може да си купи Опел ще вземе ВАЗ
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusМного щати имат по силна икономика от цялата руска руска педерацийка Ню Йорк Тексас Калифорния Ню Джърси са едни от най големите икономики в света Най вече Калифорния е доста над русия и срам не срам Калифорния не изнася газ и нефт за ЕС на тройни цени и оръжия и калашници за главолезите от близкия изток
162
1
 
6
 
! Отговори
Сорос е виновен преди 8 години
На калпав у космите му пречат..ха.ха жужето е некадърник и *** на кгб и после му са виновни целия свят..ха.ха
161
0
 
4
 
! Отговори
кирил преди 8 години
261и вече е в процес на разпад. ссср влезе в процес на разпад от края на 70-те години.русия върви точно по същия сценарий
160
0
 
2
 
! Отговори
255 преди 8 години
не толкова зимата,колкото огромната територия,която няма как да се овладее. трябвало е просто да издаде една прокламация,че освобождава ру,ските селяни от крепостничество и че им раздава земята на дворяни и църква или,това което е прокламирала френската буржоазна революция-равенство братство свобода. руските селяни сами щяха да избесят руските дворяни и царя
159
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До кирил 256Подобно изказване май точно от теб получих след като Крим се присъедини към РФ и започнаха Санкциите преди почти 2 години ... Де Жа Вю :-)
158
0
 
5
 
! Отговори
педи чоловек преди 8 години
жужи комплексара пак ме разсмива.кремъл стана фабрика за вицове..ха..ха..ха
157
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 248БВП се смята само и единствено в МЕСТНА ВАЛУТА(ЗА САЩ е $). НЕ В ДОЛАРИ РАЗБЕРЕТЕ ТАЗИ ИСТИНААко РФ има 150млрд$ буфер и рублата от 50/$ падне на 100/$ Колко ще е Буфера и колко ще е БВПБуфера ще е 150Млрд$ БВП няма да се промени защото е в РУБЛИРашките по-лесно ще изнасят защото производството е в Рубли а продажбата в ДолариРашките по-трудно ще Купуват защото цените са в $Рашките се ориентират да произвеждат каквото им трябва ако могат.Елементарен Капитализъм
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusГоляма дивотия си написал, понятие си нямаш от история.
155
0
 
3
 
! Отговори
кирил преди 8 години
пак ли се появи тоя шут боби.боби,запиши си в тефтерчето-русия е бита карта. отвори го след 1 година и се снимай с него
154
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ксенофобията и мазохизма на руснака е пословична, което е отразено в "Путиновата стратегия" !
153
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бобикаквото и да напишеш дежурата групичка на Козяк ще опровергава с подигравки и ще те вземат за мезе
152
3
 
0
 
! Отговори
до 238 преди 8 години
Русия ли нападна Франция на Бонапард и Германия на Хитлер. Единия го пратиха на заточение, и там угасна, а другия сам се гътна.
151
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 243Китай, Индия, Южна АфрикаШвейцарияМалко ли са? Много ли за?Има и Частни Банки които не се съобразяват с Вашингтон.
150
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 234Не бе не ме разбра за една и съща услуга тук и там добавената стойност е с огромна разлика. Реално Българин с 400лв заплата получава Услугата подстригване за 5лв а Хамериканец с 4000$ за 60$ Аз ще си позволя услугата 50 пъти месечно а Хамериканеца 66Обаче ако Хамериканеца дойде в България - 800 пъти ще си позволи услугата с една работна заплата. Това вече е спекулата защото колкото и да работи в БГ на същата позиция каквато е имал в ХАмерика в БГ няма да му дадат 4000$
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС няма проблеми с Путинова Русия - доставките на газ са по сигурни от всякога, няма опасност от руски бежанци...засега !
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бобисъвсем скоро Рублата ще се сдобие с 100% златно покритие и край на Йо-Йото с курса и.те затова я чакат съвсем да се обезцени, че да им е по-лесна за позлатяване!
147
1
 
1
 
! Отговори
кирил преди 8 години
в писмо до император николай втори руския министър на войната,куропаткин пише,че през 18-ти и 19-ти век русия е водила 464 войни. от тях 5 са били отбранителни и всички други завоевателни. никога русия не е водила по глупава политика от сегашната.от украйна направиха една втора полша,враг за столетия напред. големия ще го ядат от китай,който подписа договор за военно сътрудничество със сащ и си иска обратно 6 милиона кв км в сибир
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименTOVA E MNENIE NA GERMANKAвярваме ти, особено щом е публикувано в руска медия :)))