Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!

ИД е заплаха, но не екзистенциална, твърди в реч US президентът
Обновена: 13 яну 2016 08:07 | 13 яну 2016 07:23,
419
Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!
Снимка: Ройтерс

"Ислямска държава" не е екзистенциална заплаха за САЩ, заяви президентът Барак Обама в последната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е "Трета световна война" са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той, цитиран от Ройтерс.

Президентът призова Конгреса да одобри законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу ИД. "Ако Конгресът сериозно смята да спечели тази война /с тероризма/ и иска да изпрати сигнал на нашите войници по цял свят, вие най-накрая трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Ислямска държава", заяви Обама. "Гласувайте за това", призова той американските законодатели.

Обама посочи, че и Ал Кайда, и "Ислямска държава" представляват "пряка заплаха" за американците. В същото време, по думите му, САЩ не могат да се опитват да превземат или възстановят всяка страна.

Обама говори и за икономическото състояние на САЩ. По думите му твърденията икономическият упадък, за който говори конгресът, са несъстоятелни.

"Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие /.../ както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията, предадоха световните агенции.

Той добави, че законодателите трябва да решават големите въпроси независимо кой ще бъде следващият президент, включително: как да се предоставят икономически възможности, как да се направи технологията полезна за хората, как да се поддържа сигурността на САЩ и как да се подобри политическия климат.

Обама призова Конгреса да одобри споразумението за Транстихоокеанското партньорство, за което минал
ата година се договориха 12 страни, предаде ДПА. Това търговско споразумение "ще отвори пазари, ще защити работниците и околната среда, и ще укрепи американското лидерство в Азия", каза президентът. "Ако искате да покажете нашата сила през този век, одобрете това споразумение", обърна се Обама към законодателите.

В словото си президентът постави пред здравеопазването на страната задачата да победи рака. По думите му, в това направление ще бъдат положени нови общонационални усилия, които ще бъдат координирани от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, уточни Обама, цитиран от ТАСС. "Нека превърнем Америка в страна, която веднъж и завинаги е излекувала рака", призова президентът.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война, предаде Франс прес. "Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

"Искате ли да засилите наше лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
2
 
! Отговори
P преди 8 години
God Bless America!!!
127
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 220Китай има 3 пъти по-големи производствени възможности от сегашното потребление на страната. Два пътя и те ги правят за излизане от положението- повече да харчат китайците и/или да се купуват чужди конкуренти и те да се фалират.
126
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Striker 208Я пак? Ноември свършиха парите за бюджетните учреждения в САЩ трябваше да се ПОВИШИ границата на ВЪТРЕШНИЯ ДЪЛГ за да работят още един месец.Заради спада на прекалено раздутия БВП Воените загубиха оперативната способност да водят две пълно мащабни военни интервенции едновременно.Пуснаха в производство Ютията Ф-35 с което загробиха авиопромишлеността
125
3
 
5
 
! Отговори
Минаващ преди 8 години
Факти за Русия: продажбите на горива формират 50% от бюджетните приходи. При цена на петрола под 35 долара що става?40% от износа на Русия се формира от износ на газ и петрол.При цена на петрола под 35 долара що става?
124
2
 
6
 
! Отговори
до 207 преди 8 години
Боби, не мисля, че е достатъчно и не мисля, че това са мерки. Китай ще се сблъсква тепърва с голямата икономическа и обществема действителност. Народът им е огромен и мизерен, а пазарът им регулират от партията. Ето ти слабо място! Русия в момента разчита само на търговията с горива, производството и е малка част от икономиката. Падна цената на петрола и Русия си съкрати бюджета. Това е голямо слабо място. Индия, Бразилиа и Пакистан са близо век назад във времето. Нямат власт и влияние.
123
3
 
11
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 8 години
ДА, НОМЕР 1 СТЕ..... НО ЗА МОМЕНТА. И НЕ ЗА ДЪЛГО. И РИМСКАТА ИМПЕРИЯ Е БИЛА НОМЕР 1, И МОНГОЛСКАТА, И ИСПАНСКАТА, И БРИТАНСКАТА, И СЪВЕТСКАТА...... И МНОГО МНОГО ДРУГИ. И НА ВСИЧКИ ИМ Е ИДВАЛ КРАЯТ. ВСЕ НЯКОГА.
122
3
 
7
 
! Отговори
До 208 преди 8 години
Нещо не разбрах, ТИ КЪДЕ ВИДЯ ВЪЗХОДА???????????????????? Ти имаш ли си поне малка представа какво става в света и какво ще става тази година? Че индекса на борсата им дау джонсънчето РЕГИСТРИРА СПАД, НЕВИЖДАН ОТ 119 ГОДИНИ!!!!! Абе то е ясно вече защо сме на тоя хал, като гледам какви заспали овце има....докъде ще я докараме...
121
3
 
4
 
! Отговори
До 206 преди 8 години
Всичко това е вярно, само не мога да разбера защо крадеца държи да го наричат "крадец 1"! Поне да беше се скътал малко....А колкото до лидерството...хи-хи-хи-хи...слушам от сутринта как Иран са арестували два военни краварски катера, следващи от в Бахрейн, но си минават по-напряко, в териториални води на Иран! Голяма работа... "моето си мое, чуждото общо"...хи-хи-хи-хи...сещам се за една друга система дето това важеше! Абе, краварията станала СССР-2!
120
8
 
5
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Какво да кажа - просто Обама. Интелигентен, чаровен и успешен - наистина вкара Америка обратно към възход след Буш. Няма място за срванение с онова хипофизно джудже от азиатската *** около Кремлин.
119
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 206Само Европа не взима адекватни мерки( ЗА СЕГА ). Рашките са се побъркали по импортозаместването или да си произвеждаме всичко което ни трябва освен луксозните стоки. Китай се стреми да изкупи физичеки производствата по света за да е единствен голям производител. Бразилия и Индия се опитват да наваксват във всяко отношение за Бразилия все още доста тегаво.Така че големите вземат мерки дали са адекватни времето ще покаже
118
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да ви е гадно и колкото аз да не харесвам САЩ, нито пък Русия, САЩ разбират от политика и икономика. Те са наистина номер 1 в света по водене на хибридни войни. Те използват всякакви инструменти, като цена на петрола и скандали в огромни корпорации, че да осакатят цели държави или цели пазари, зад които стоят държави! По този начин САЩ успява да стабилизира своята икономика и да дестабилизира чуждите! За това са и номер 1, защото другите са наивни и не взимат адекватни мерки!
117
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 204Слава Богу че ОИЗМАМА си отива. ПО-ПО-ПО-НАЙ президент от него няма. Президента с награда за мир е водил повече и по-кървави военни операции и разпалил повече конфликти от всеки друг.
116
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 202След като са се издънили няма значение дали има хепи енд или трагичен резултат или както в този случай 50/50. Издънил си се значи не си достатъчно способен. Или си късметлия.
115
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и в сливенската чалготека са Номер 1, ама *** ги виж..... почнат ли сами да се хвалят, работата е изтървана...
114
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До СТРАНДЖАТА 202Путин и неговата партия. Той знае че не може да остане на власт безкрайно. Пробва Медведев но последния се издъни 2008 с Грузия. За сега не се знае кой ще му е наследника. Мисля си че до последния момент няма да е ясно. Както когато него го представи Елцин ей така извади джокер от ръкава.
113
2
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Няма как Щатите да са номер 1, при положение, че Борисов каза, че ние сме номер 1.Щатите най-много да са номер 2 след нас! Трябва да му се разясни това на Обама !
112
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Барак Обама напразно се гордее, че Украйна е излязла от орбитата на Русия, смята Алексей Пушков. "Вместо да се хвали с излизането на Украйна от руската орбита, Обама трябва да признае своя главен провал: от орбитата на САЩ излезе такава страна, като Русия", заяви Пушков.
111
7
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 184Да те питам умнико при следващата гръмотевична буря като на твоите джаджи им излезе от строя компа що ще чиниш в Тайгата? Уазката след като я удари Мълния от електрическото сътресение спира след това палиш и тръгваш - аналогова е колата Максимум да подмениш някой изгорял кабелНа твоето Бижю като му излезе от строя компа - КРАЙ - Финито - Астелависта Бейби докато не се достави запчаст за хиляди долариОпа сега почна зимния период следващия конвой е ох през Април ...
110
2
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Боби"по заповед на Щуката влизаш в затвора"...Под Щуката да разбираме Путин нали...
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За последните 30 години САЩ полагат огромни усилия да обединят света и да го направят демократичен. Факт!"Факт - в Ирак, Сирия, Либия, Украйна, Египет, Мароко, Тунис, Мали....