Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?

Руски политолози: Обвиненията може да имат сериозни последици!
1 фев 2016 12:22, Елка Василева
294
Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Московският вестник "Ведомости" се спира на изявленията на високопоставени служители на американската администрация, които обвиниха руския президент Владимир Путин в корупция, с което предизвикаха рязка реакция руската столица. Освен че бяха окачествени като неприемливи и оскърбителни, тези твърдения според дипломати и експерти, цитирани от вестника, ще имат сериозни последствия и за двустранните отношения, а и за общия международен климат.

Както е известно, преди няколко дни заместник-финансовият министър на САЩ Адам Шубин каза, че Путин бил корумпиран и старателно криел колко бил богат. Неговите твърдения бяха "подпечатани" от говорителя на Белия дом Джош Ърнест, според когото думите на Шубин "по най-добър начин отразяват позицията на администрацията" по този въпрос.

Още по темата

"Ако това не е призив за смяна на режима (в Русия), то най-малкото е сигнал за ограничено сътрудничество", смята шефът на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов. Според него с тези обвинения САЩ "са преминали определена граница" в отношенията и ще бъде трудно да се върнат към предишния им формат. Заедно с обвиненията, отправени от Лондон срещу Путин по случая "Литвиненко", твърденията на Белия дом създават впечатление за координирани действия, които са подети не само от Вашингтон, смята Кортунов.

Вестникът впрочем припомня, че съжденията на Шубин също бяха изказани в документален филм за "тайните богатства на Путин" , излъчен по Би Би Си.

Според политолога Фьодор Лукянов в САЩ е налице "дълбоко недоразбиране" за последствията от подобни действия. "Те си мислят, че действат благоразумно, внимателно и предпазливо, защото това са само думи, а всъщност пускат в ход лош сценарий", добавя той.

На пръв поглед това е само виртуална атака, но тя бие по най-главното - по престижа и авторитета на държавния глава, смята той. Високопоставени руски политици неведнъж са изказвали предположение, че целта на САЩ е смяна на режима в Русия, напомня Лукиянов.

С подобни действия в общественото мнение се утвърждава нов негативен образ на руското ръководство, пише ведомости в редакционен коментар, озаглавен "Новата кремлинология" (така открай време на Запад наричат изучаването на тънкостите на съветската, а сега на руската политика – бел.ред.).

"Руската система на властта се разглежда като корумпирана, свързана с криминалните среди, използваща криминални методи и извън страната. Заедно с това все повече нараства търсенето и на "добрата стара кремлинология", чрез която експертите се опитват по редки публични сигнали да разгадаят разположението на силите и актуалните изменения в елита. Именно с нейна помощ можеше да се разбере както става в съветското ръководство", отбелязва "Ведомости".

Според вестника сегашната кампания срещу Путин на Запад е опит за нов удар по репутацията на руския лидер след две години напрегнато външнополитическо противопоставяне, свързано с украинския конфликт. При това се засилват гаданията за положението в путинското обкръжение.

В петък в поредното си издание аналитиците на американската компания "Стратфор" излязоха с предположение, че Путин изпитва трудности с контрола над близкото си обкръжение. "Разбираемо е, че възраждането на "кремлинологията" е свързано с растящата "затвореност" на руската политическа система", отбелязва вестникът.

За разлика от съветския Кремъл обаче, за разгадаването на който "кремлинолозите" трябваше да познават символичния език на разположението (на съветските лидери на трибуната на мавзолея на Ленин) и на уводните статии на "Правда", то разгадаването на руския Кремъл изисква по-скоро познаване на езика и кадровите механизми на криминалните групировки. Информация за Кремъл сега има много, но механизмът на смяна на властта си остава все така скрит за външния наблюдател, пише "Ведомости".

Любопитно е каква е връзката между "затвореността" на руската политическа система и ръста на негативното отношение към Русия на Запад, задава въпрос вестникът. Някога Путин дружеше със Запада, но като че ли не беше приет, и той би могъл да се обиди, да започне да "затваря" Русия, както и да прави резки крачки вътре и извън страната. Но възможно е и друго съчетание: криминалните епизоди, за които се говори, се отнасят към средата на първото десетилетие на новия век и даже към последното на миналия. Ако допуснем, че те са достоверни, ще стигнем до извода, че корумпираната система се е развивала естествено и засилването на "закритостта" е логична крачка за нея. Но репутационният удар се е заформил едва сега, защото за разследванията и съдебните процеси е било необходимо време.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
7
 
! Отговори
Маймуната преди 8 години
Чудя се на Путин докога ли ще му издържат нервите с тия наште джурналисти. Интересно ако някои от бившето КГБ си набележи за отстрелване например непочтен джурналист какво правим, заставаме зад непочтения беден човечец принуден да пише откровени лъжи или вариант втори според мен по -вероятен ЦРУ си отстрелят някои недотам честен джурналист каквито в БГ ги има в изобилие и за това обвинят-руснаците.Това е хипотеза.Мислете.Разум трябва.
152
2
 
15
 
! Отговори
да бе преди 8 години
Дрън,дрън..Като е корумпиран ,защо не го купят По евтино ще им излезе..
151
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 192Може би не знаеш но В Гражданската война 1918-1924 участват срещу СССР - САЩ, Япония, Капитулирла Германия с войски, В по-малка степен Капитулирала Австро-унгария пак с Войски, Великобритания, Белите и ЕСТЕСТВЕНО ПОЛШААА а за Румъния не съм сигурен.Архи врагът на Руската империя е ПОЛШААА ОТНОВОО е и Османската империя ама това е друга тема
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къчове и мучене от обора,ама кво от туи>
149
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 187Не Умнко не за валутата а за система за обмяна на бизнес информация между банките - SWIFT е точно това.А за валутата Рашките се натискаха за БРИКС валутата да е рублата но в крайна сметка стана Юана
148
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 185 186Путин сам си признава че вощва в необявената война срещу Русия в Дагестан, а преди това и мръсната война в Чечня за това само написано в биографията му е достатъчно за да не бъде издигнат като кандидат.Кажи ми Отряда Тюрки подкрепяни от Турция но не подписали Женевската конвенция след като разстреляха във въздуха руския пилот и най-накрая се гавриха с трупа му какви са? ТЕРОРИСТИ Нали?Според тях те са в правото си оня ги е бомбил със седмици.Казуса Катин съвременен прочит
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиХе хе хе боби *** *** да не повдигаш въпроса за БРИКС валутата защото това са стари хитове от миналия век
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби от руското посолство, вие защо не дадете путин за нобелов лауреат за нобелова награда за мир, може и повишение да ви дадат да станете майстор *** щото скоро ще е пред международния съд като Милошевич или пред народния съд като кадафи, с Асад и Янукович на дали ще могат да се спасят дълго време
145
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 182За твое сведение и Китай и Рф ВЕЧЕ ИМАТ ЕКВИВАЛЕНТ НА SWIFT като повече от 50% от банките са клиенти и процента се увеличава. За това за да могат малко или много през SWIFT да наблюдават банките не са ги изключили.Русия е в топ 5 на износителите на Зърнени храни. Няма да умрат от глад. Да няма да има Зарзават ще ядат Пелмени. Няма мляко ще пият КВАС а бившите СССР страни с удоволствие ще продадат храни и напитки като КУМИС и други изчанчени техни традиционни неща.
144
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 180Човеко пак ти казвам само няколко ФИЗИЧЕСКИ ДАННИ а ти си прави сметката1. Полонии Полуразпад 90 дни - намаляване на концентрацията с 50%2. Естествено изхвърляне от организъма 50% за 60 дниСамо от това ПЪРВОНАЧАЛНАТА ДОЗА ТРЯБВА ДА Е 8 ПЪТИ по-голяма от смъртоносната за да се гарантира че ще утрепят човека и това при условие че ПОЛОНИЯ е използван до 10 дена след като е РАФИНИРАН.Толкова опасно нещо агентите няма да си сложат на гола кожа за да оставят отпечатъци или следи!
143
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен181 че сега русия кво е ако не е депо за евтини ресурси бе разбирач? Запада иска мужиците да не се разбунтуват от глад щото имат 8000 атомни оръжия и 140 гладни мужици не е добра комбинация за съвременния свят, защо си минлич.че русия не е изключена от суифт системата за международни плащания?
142
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"призив за смяна на режима"Запада искат депо за ресурси не искат силна Русия...
141
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиВместо да пишеш врели-некипели, вземи и прочети доклада, много подробно е описано кой къде е стоял на кой стол на коя маса, кой ходил до тоалетната, кой е излял след отровителството останалата отрова в сифона на ваната в хотела. Има подробни схеми на местата които са първично заразени от самия отровител и местата вторично заразени от пипалите посудата или пък такситата с които са се разкарвали престъпниците из Лондон, а също така и местата в самолетите които са ползвали руските престъп
140
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 176АноУМНИ Реалната БЕЗРАБОТИЦА В БЪЛГАРИЯ НАДХВЪРЛЯ 60% (Никой не включва отишлите на запад, изток, север или юг да работят в статистиката) Това е пряко следствие от унищожаването на цели сектори със затворено производство и взаимовръзки - Градини и насаждения - КООП магазини и Консервени фабрики - Авто и ЖП Транспорт както Хладилен така и просто за транспорт на сухи товари Външнотърговски дружества.
139
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен165 руски лъжецо, САЩ ли плюеш жалък руски ***, е ще ти докажа че си лъжец, твоите думи срещу стотиците хиляди българи в САЩ или 4тия по големина град в България в Чикаго и ги питайтеима ли мафия, корупция, подкупи питайте ги бе, твоята руска лъжлива дума срещу тази на стотиците хиляди българи в САЩ айде да видим
138
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 174Умни опорно точков пропагандистки1. Ти сам го каза ще "ЦИТИРАМ ДОКЛАДА" не РЕШЕНИЕ НА СЪДА2. Обяснихме тия дето малко или много разбираме(АЗ съм ОЗ от Химически Войски) при предишни публикации че ПОЛОНИИ с полуразпад 90 дни който е и опасния вид изотоп МНОГО ТРУДНО СЕ ПРОИЗВЕЖДА И СЕ НАМИРА САМО В ТОКУ ЩО ИЗВАДЕНИ ОТ РЕАКТОР ОТРАБОТЕНИ ЯДРЕНИ КЛЕТКИ. Цената му е милиони за грам.С 10 милиона 20 наемници ще намериш да го застрелят.Мислете бре хора Мислете
137
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиИ какво като произвеждахме 510000 т консерви? Бяхме по-големи въшкари отколкото сега. Сега поне вместо да произвеждаме консерви за дебелите руски домакини можем да отидем по 2-3 пъти да си почиваме в Гърция.
136
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 166Малко инфо за размисъл1985г България произвежда 510 000т Консерви голяма част от краставичките и компотите отиват за СССР2015г Съюза на консервопроизводителите се хвали че имат 500 милиона лева оборот при средна цена 5лв на 500гр буркан с Лютеница сме произвели около 100 милиона консерви по 500гр или 50 000т консерви КАТО НАЙ-НАЙ-ОПТИМИСТИЧНО числоС забележки В консервите се слага вносен зарзават и не успяват да реализират произведените обеми.10 пъти разлика заради ПАЗАРА
135
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй-като в този сайт не се разрешават линкове и мoдераторите бдят да не засегнем реномето на Путин, ще ви цитирам само някои неща от доклада. Луговой и Ковтун правят 2 опита да отровят Литвиненко, на 16.10.2006 неуспешен опит полония го слага Луговой и на 01.11.2006 успешен този път полония е налят в чайника от Ковтун и дозата е била конска. В доклада на 113 места се споменава Путин че има връзки с мафията, на 4 места че е доказан педофил, на 3 че е опасен престъпник и на 5 места че е шеф ОПГ.
134
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 167Ако са доказани факти,както бяха доказани фактите за Милошевич а после и за Босненците и Хърватите и всичките 3 местни етнически групи бяха осъдени за ГЕНОЦИД,срещу Путин вече да е заведено дело в МЕЖДУНАРОДНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД.Има ли подобно дело? Не Защо? Защото нещо ДЕ ЮРЕ не могат да до докажат.С ОСНОВАТЕЛНИ ПОДОЗРЕНИЯ не може да ОСЪДИШ НЯКОЙ трябват ти доказателства.Освен това от НЕОСНОВАТЕЛНИ ПОДОЗРЕНИЯ или КЛЕВЕТА за да станат ОСНОВАТЕЛНИ ти трябват поне КОСВЕНИ ДОКАЗ