Пхенян ще изстрелва балистична ракета

Регистрирана е засилена активност на полигона Тончхан-ри
4 фев 2016 07:46, Петя Славова
27
Пхенян ще изстрелва балистична ракета
Снимка: архив, Reuters
Северна Корея е започнала подготовка за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, съобщи ТАСС, цитирайки сайта "38 Норт". Сайтът, който е специализиран в информация за Северна Корея, се позовава на анализ на изображения, получени от граждански спътници.
 
Регистрирана е засилена активност на полигона Тончхан-ри, посочва електронното издание, цитирано от БТА. Според данните му в хангара, където ракетите се сглобяват от отделните степени в единно цяло, се забелязва активно движение на автомобили, включително няколко автобуса.
Още по темата
Активността е подобна на наблюдаваната при предишния ракетен пуск през 2012 година. Като цяло темповете на работа отговарят на информацията, че ракетата ще бъде изстреляна между 8 и 25 февруари, отбелязва сайтът.
 
Международният съюз за телекомуникации (МСТ) и Международната морска организация (ММО) съобщиха по-рано тази седмица, че Северна Корея е уведомила ООН за планове между 8 и 25 февруари да изстреля спътник за наблюдение на Земята.
 
В момента Пхенян се подготвя и за изстрелване на бойна балистична ракета от типа "Нодон" с радиус на действие до 1300 км, съобщи японската телевизия "Ен Ейч Кей".
 
Мобилни пускови установки с натоварени в тях ракети са разположени по брега на Японско море. Получени спътникови снимки отчитат засилена активност в района.
 
Северна Корея изстреля ракети "Нодон" от мобилни установки за последен път през март 2014 година. Тогава две ракети изминаха около 650 км и паднаха в Японско море.
 
САЩ засега не планират да увеличава над 44 броя ракетите прехващачи в Аляска и на Хаваите, заяви министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.
 
САЩ възнамеряват да увеличат броя на ракетите прехващачи, базирани в Аляска и на Хаваите от 30 до 44, но не повече, е посочил той.
 
Южна Корея има готовност да прехване балистична ракета на Северна Корея, ако такава бъде изстреляна, посочи говорител на южнокорейското министерство на отбраната. Той потвърди, че Пхенян подготвя ракетен пуск на полигона Тончхан-ри, чиито темп отговаря на срока, съобщен от Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Стрес преди 8 години
Всеки божи ден сякаш се чудят с какво да ни стресират и уплашат. Малко са ни другите неволи...
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Откакто руснаците заличават терористични бази и терористи в Сирия(обучени от сенатор Маккейн от Конгреса на САЩ на срещата семинар през 2013 в Европа,въоръжени,финансирани и пазени от турската артилерия и авиация,чийто главнокомандващ е Ердоган съветван от Даватоглу) "независимите медии" масово спряха да отразяват ситуацията с "диктатора Асад" в Сирия и отново грантовски започнаха да "реват по орталъка" срещу другия "диктаторски трън-Северна Корея",който не му дреме за атлантическите кравари."
11
2
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Много тъпо, извинете да не сте гей ?.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7, Сирийските правителствени войски взимат в клещи Алепо. Нанасят удари на север н на юг от този град. Подготвя се котел, подобен на иловайския и дебалцевския в Укропия. Прекъсват се каналите за доставка от Турция към терористичните групировки. Това са добрите новини, а лошата е, че вчера при минометен обстрел на лагер на правителствените сили е загинал руски военен съветник.
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше въоръжена с ядрено оръжие, Северна Корея отдавна щеше да бъде разпиляна като Либия. Затова краварите могат само да злобеят, че не могат да демократизират поредната жертва.А там няма нефт, но има много ценни редкоземлени метали, които сега с вагони се отправят към Русия.
8
14
 
8
 
! Отговори
ss преди 8 години
Опасно оръжие в ръцете на психар...
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Омръзна ми от тези писаници. Балистичната ракета не може да се квалифицира нито като бойна, нито като мирна. Тя е ракета-носител. Ако балистичната ракета носи БЧ - значи е бойна. Ако балистичната ракета носи и извежда в орбита изкуствен спътник за наблюдение на Земята, то такава ракета не може да се квалифицира като бойна. Отделен е въпросът, че с този пуск се тества нов, по-мощен носител, който в бъдеще може да се използва за доставка на БЧ до определена цел, например СПЩ.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я напишете какво става в Сирия тези дни! *** ядат яко бой а :) Ердоган отказал законна инспекция от страна на руснаците - явно крие разни неща, опзицията отказа преговори - руснаците им виновни...А тука ни мажете очите пак с обратната страна на планетата, па и неверно!
5
1
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
До Сушка-петушка2 абсолютно безсмислен коментар :)
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия гладните и изостанали корейци да не стигнат до Марс преди високоразвитите кравари!? Те тогава ще падне голям смях!
3
11
 
7
 
! Отговори
inatut преди 8 години
дебелакът пак е прекалил с боба..
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северна Корея обяви преди два дни че ще изстрелва спътник, вчера Япония обяви че ще го свали ако се изстреля, а я вижте каква новина е стигнала до тук :)
1
16
 
7
 
! Отговори
Сушка-петушка преди 8 години
До МРАВКА,ми що не идеш там ве, чухче? да те изстрелят и теб закачен на една ракета, може опита тогава и да бъде успешен с напрежението, което е събрано, в мозъчната ти кухина да избухне и то и току виж долетяла ракетата...*** чумаченкото!