Турция се страхува от нова бежанска вълна

600 000 сирийци бягат заради сраженията за Алепо
9 фев 2016 07:19, Анисия Иванова
20
Турция се страхува от нова бежанска вълна
Снимка: БТА

Турция се опасява, че сраженията в района на сирийския град Алепо може да предизвикат до границата й ново струпване на бежанци, които може да достигнат 600 000 души, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш след заседание на правителството.

"Най-лошият сценарий в този район е в кратък срок да се стекат 600 000 бежанци на турската граница", каза пред журналисти Куртулмуш, цитиран от Франс прес.

Настъплението към Алепо на сирийската армия, подкрепяна от руската бойна авиация, принуди десетки хиляди цивилни да напуснат домовете си.

"Като резултат от тази ситуация 200 000 души бяха принудени да бягат, от тях 65 000 поеха към Турция, а 135 000 са разселени в Сирия", каза турският вицепремиер. Около 30 000 души, главно жени и деца, вече са се струпали до турския граничен пункт Онкупинар, който е затворен.

"Нашата цел засега е да се удържи докато е възможно тази вълна от мигранти извън границите на Турция и да им се доставят на място необходимите услуги", добави Куртулмуш. 

"Разбира се, както винаги, ние ще откликваме на нуждите на нашите сирийски братя и ще ги приемаме, когато е необходимо", каза днес премиерът Ахмет Давутоглу след срещата в Анкара с германската канцлерка Ангела Меркел.

Той обаче заяви, че Турция, която вече е приютила 2,7 милиона сирийски бежанци, не може да поеме сама цялото бреме на приемането на бежанците, отбелязва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
РРРР преди 8 години
Тези бежанци май са изплашените терористи от РУСКИТЕ бомбардировки бягат като овце и най вероятно ще преминат през Турция и ще влезнат в Европа
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ясно искат още пари
6
2
 
5
 
! Отговори
много е просто преди 8 години
Вместо да дават милиарди на ердохан с много по малко средства може да се изгради ограда по цялата граница.Да се затворят външните граници на ЕС.Достъпът до Гърция,Италия и България да бъде невъзможен.Пълна блокада на всеки метър.Тогава ислямска репубика турция ще се напълни с пришълци и ердохан ще дава милиарди да ги приемаме в ЕС.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70 000 тренирани от Турция терористи са си истинска заплаха! Тав бежанска вълна ако ги залее...
4
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
турция ще изнудва германия още 100 години парите ще бъдат окрадени и изобщо няматда стигнат до бежанците франция продава оръжие на сауд арабия тя на ид и заеднос турция удрят по кюрдите и после русия им била виновна
3
4
 
7
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Няа ко да ми се страхуват амуджите. Дали сме им 6 млрд. евро. Те поискаха толкова за да се справят с кризата. Платихме ги, така че да се оправят с тази напаст. Каха си цената, платихме им. Да се оправят. Само да са ми пуснали един да мине и ше ги избия. За кво им платихме???
2
2
 
28
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Доминото веднъж е паднало. И без война мигрантската криза няма да спре. Но засега тя е много удобен предтекст. Както една мюсюлманска *** снощи използва, че руснаците ги бомбандирали и затова бягали, знаейки че *** като Меркел и сие ще се вържат на това. Тепърва идват лоши времена. И за Западна Европа, и за нас... Европа никога няма да е същата.
1
2
 
27
 
! Отговори
ами преди 8 години
Ако бежанците са само сирийци бягащи от война......но не са......вълната е от 20-30 годишни талибани......