Русия бърза с ударите в Сирия, за да диктува мира

Башар Асад е в силна позиция, в каквато не е бил от години
16 фев 2016 15:37, Елка Василева
323
Русия бърза с ударите в Сирия, за да диктува мира
Снимка: архив, Reuters

Москва се включи в боевете в Сирия, за да си върне значението в международната дипломация. Тя постигна това донякъде и се надява да използва своята въздушна мощ, за да диктува условията за примирието и бъдещите мирни преговори, пише Владимир Исаченков от АП.

Руските бойни самолети помогнаха на сирийската армия да напредне на широк фронт и да се доближи до най-големия град в страната Алепо. От друга страна подкрепяната от Запада опозиция е раздробена и отслабена.

Така че сега, когато разговорите се изместиха към примирие, сирийският президент Башар Асад (единственият съюзник на Москва в региона) е в силна позиция, в каквато не е бил от години. Нещо повече - Русия се изявява като необходим глобален играч, който държи ключа за излизането от петгодишния конфликт, наводнил Европа с бежанци. И Съединените щати не могат да се надяват да прокарат плана си за приключване на войната без сондажи с Русия.

Но това не означава, че пред руския президент Владимир Путин няма проблеми. Турция, Саудитска Арабия и други регионални играчи, подкрепящи враговете на Асад, с недоволство виждат как сирийският лидер укрепва властта си. Те се канят да разположат свои сухопътни части в Сирия, което може да разшири фронта на сраженията и да засили заплахата от конфронтация между техните и руските сили.

Вашингтон гледа на Асад като на главна пречка пред мира и няма желание за диалог между военните от САЩ и Русия.

Засега Путин сякаш силно желае да повиши залозите с надеждата, че обсадата на Алепо от силите на Асад ще укрепи допълнително позициите на Русия. Последиците от въздушните удари на Москва изглеждат значими, като се има предвид умереното количество на руските сили - само няколко десетки изтребители. Те обаче действат в бясно темпо и всеки от тях излита по няколко пъти дневно и за 4 месеца са били извършени над 6000 бойни мисии.

Тази кампания - първата военна операция на Русия извън СССР след неговото разпадане през 1991 г. - показва новия потенциал на възраждащите се въоръжени сили на страната и дава възможност на Русия за пръв път да изпробва в бойни условия новите си оръжия. Един от примерите е изпробването на новите крилати ракети с далечен обсег, които биват изстрелвани от всички възможни установки - стратегически бомбардировачи, бойни кораби в Каспийско море и подводници край Сирия.

Москва отрича, че има намерение да разкрива други военновъздушни бази в Сирия освен тази в Хемеймим в крайбрежната провинция Латакия, която е бастион на алауитите, към които принадлежи Асад. Руските военни казват, че няма голям смисъл да разполагат още ефективи, след като на руските бойни самолети са необходими само 15 минути да достигат от Хемеймим до всеки район в Сирия.

Русия е пратила неизвестен брой инструктори да обучават сирийски войници да боравят с руските оръжия и да помагат за координацията на въздушните удари. Путин обаче твърдо изключва бойни действия по суша.

Оперирайки от базата в Хемеймим, която се намира дълбоко във вътрешността в контролирана от правителството територия, Москва свежда до минимум риска от жертви в своята въоръжена намеса. Досега руските военни са загубили трима души в Сирия: един пилот бе убит, след като самолетът му бе свален от турски изтребител през ноември; един морски пехотинец загина в мисията за спасяване на втория пилот от сваления самолет; един руски военен съветник бе убит при минометен обстрел на фронтовата линия.

С ограничаването на своето присъствие в Сирия Кремъл е в състояние да поддържа разходите за бойните си действия на равнище от два до четири милиона долара дневно - поносима сума даже и за изпадналата в криза руска икономика. При такива разходи Кремъл ще може да поддържа въздушната си кампания неопределено дълго.
Но сред европейските партньори на Америка, които се опитват да се справят с продължаващия приток на бежанци от конфликта, няма такъв запас от търпение.

Русия започна своята въздушна кампания на 30 септември, близо пет години след започването на войната, и ефектът бързо стана видим с многопосочната офанзива на силите на Асад. Сега главните усилия на сирийската армия се съсредоточават върху Алепо, най-големия град в Сирия и негова търговска столица, който от 2012 г. е разделен между правителството и опонентите му.

През последните седмици войските на Асад, подпомогнати от "Хизбула" и ирански части, методично отрязват линиите за доставка, като принудиха над 50 хиляди цивилни да избягат към близката турска граница. Руските военни самолети извършват до седемдесет рейда дневно и оказват постоянен натиск върху антиправителствените сили, като поразяват техните укрепени пунктове и складове и преследват техните автоколони.

Тази стратегия носи рискове, както се видя при руско-турското напрежение след свалянето на руския изтребител. А в пренаселеното небе над Сирия, казват представители на САЩ, руските пилоти често правят рисковани маневри и летят изключително близо до бойни самолети на САЩ.

Москва и Вашингтон се споразумяха да си разменят информация за своите въздушни операции над Сирия, за да се предотвратяват инциденти, но Русия настоя за още по-голяма координация. Изглежда, Путин се надява, че въвличането на САЩ в сътрудничество между въоръжените им сили в Сирия ще бъде от помощ за отслабването на напрежението в отношенията им и също ще представи Москва като сила, равна на Вашингтон.

Руският външен министър Сергей Лавров каза миналата седмица, че тясната координация между американски и руски военни експерти би била от значение за осигуряването на примирие. Но същевременно Русия се заканва да засили въздушните атаки срещу екстремистки групировки, от което ясно следва, че Москва не бърза да спира боевете.

А Путин явно е готов да се обзаложи, че нещата ще продължат да се развиват, както той иска.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне руснаците диктуват мир, а американците - само война.Напишете в Гугъл: Ближний Восток: Идеальный шторм и вижте картата на края - още 2006 г. американците са преначертали границите на уж независими, суверенни държави в целия Близкия Изток.На съвестта им лежат милиони човешки животи, смърт и страдание.Господ да ги порази дано!
41
8
 
7
 
! Отговори
пишкин преди 8 години
До Вън турски *** що не го духаш болшевик задръстен марш в сибир лайнояд некадърен
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един българинРаковски е много спорна личност.След Априлското въстание бяга в Сърбия за което неговите съмишленици искат да го съдят.Отървават го по молба на тогавашните авторитетни сподвижники.Така че тук можем дълго да спорим.Но нямам време за теб.
39
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечтата на русофила атакист е да го оноди руски салам!
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един българинТия НПО партенки за Раковски отдавна се изтриха--измисли нещо друго
37
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямат край руските манипулации
36
4
 
26
 
! Отговори
Съни преди 8 години
До Един българинТия ги разправяй на баба ти...без доказателства лесно се говори....А снимката на МакКейн с шефа на ИД Ал Багдади още я има в нета--как се прегръщат и целуват---от 2013 г е....А тогава ИД вече режеха главите на християните в Сирия....Така че се моли Путин да успее-иначе идва редът на твоята кратундела...Затова и народът по цял свят е с него--ясно?!?!?! По- просто няма как да ти го обясня......
35
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИма поне 3 турски тр.ола платени от турското посолство ТУК и СЕГА.а останалите са руски *** и им личи отдалеч.
34
2
 
9
 
! Отговори
Волен преди 8 години
Радвам се че моите последователи стягат редиците тук. Дано не се спекат като му дойде времето да се действа, както аз се спекох когато цацарката ме стисна за врата.
33
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Исторически фактя дай поне един пример за победа на русия
32
8
 
36
 
! Отговори
Исторически факт преди 8 години
Русия винаги побеждава. Смел, НЕПОБЕДИМ и талантлив народ. Германци и американци предпочитат Владимир Путин за канцлер или президент, вместо Меркел или Барак, които забъркаха близкоизточната каша
31
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 42Както е видно и от този форум,поне 90% от българите сме на страната на Русияоткога на ленинградските *** им казват българи бе ушaнко?
30
3
 
29
 
! Отговори
Уй преди 8 години
Мястото на Европа в битката на Сирия е на страната на Русия и Асад. В момента Европа заема жалката позиция на слугиня на САЩ, която бере "плодовете" на Арабската пролет, а онези и се надсмиват зад океана.
29
4
 
19
 
! Отговори
До 35 преди 8 години
Ама точно същото е.Ти не си в ред бе човече.Русия чака повече от четири години коалицията от ШЕСТДЕСЕТ държави начело със САЩ да се справи с ИД. В резултат от лютата битка на тези държави ,ИД завладя над 70% от територията на Сирия и големи територии от Иран.Намеси се след като разни брадати чалмари взеха да се навъртат око военноморската им база там.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41Кутевските помиярии пак са се събрали на раздумка :)и атакизката сгaн
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На пeдерашките ще им се стъжни живота в най-скоро време. Ще се появят едни турски и саудитски "отпускари" и "шахтьори" с намерени из мазетата на Алепо стингъри и като паднат няколко су-та нещата ще си дойдат по местата :)
26
3
 
7
 
! Отговори
Уй преди 8 години
До Анонимен 41и къде го прочете това, в медиите на Ивчо Прокопиев ли ?
25
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бйй Вова...бий джихадистите и османлиите от Турция.Само мачкане-без сантименти
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кутевските помиярии пак са се събрали на раздумка :)
23
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че Русия ще се провали в тази авантюра. От Москва това го знаят много добре. Не случайно западните сили се отдръпнаха да гледат отстрани руския резил. Асад го чака въжето. Бъдещето му е ясно, въпрос на време е.